Aluat dospit / Pizza / Retete culinare

Aluat de pizza – reteta de baza

Copiilor mei le place pizza de casa, asa ca cel putin o data pe saptamana, de obicei duminica, le fac pofta. Asta pentru ca e foarte usor sa faci un aluat de pizza clasic, apoi sa te joci cu ingredientele dupa pofta inimii ­čśë

Aluat de pizza clasic

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • ~250 ml apa calduta
  • 2-3 linguri ulei de masline
loading...

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza:

Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

  • In functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca putina apa, nu mai mult de 50 ml
  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine punand ingredientele in cuva in ordinea indicata
  • Se poate folosi si drojdie proaspata, dar in acest caz trebuie facuta mai intai o maia (dizolvati drojdia in putina apa si faina), apoi o amestecati cu restul ingredientelor
  • Aluatul de pizza clasic poate fi folosit si la paine de casa sau focaccia

Aceasta cantitate de aluat este suficienta pentru 2 blaturi de pizza, de circa 30 cm diametru sau pentru tava mare de aragaz (cea din dotarea standard). Aluatul se intinde cu mana, direct in tava tapetata cu hartie de copt si presarata cu putin malai.

De aici nu trebuie decat sa ungeti blatul cu sos de rosii, sa puneti toppingul preferat si… sa asteptati nerabdatori sa se coaca :))

Aluat de pizza pufos

Pentru inspiratie puteti vedea AICI cateva retete de pizza

Sa va fie de folos! ­čśë

Aluat de pizza italian

Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.┬á Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]

Rulouri cu usturoi si parmezan

Rulouri cu usturoi si parmezan

Mod de preparare Rulouri cu usturoi si parmezan: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si laptele caldut si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam […]