Blat simplu de tort – reteta de baza

de Miha
129777 vizualizări
Blat de tort din pandispan

Reteta Blat simplu pentru tort

Dragii mei, m-am gandit (cam mult, ce-i drept! 😀 ) ca pe langa toate retetele culinare ce vi le aduc in atentie, sa va aduc si cateva retete de baza, numai bune pentru incepatori. Cu ceva vreme in urma v-am aratat reteta de blat de tort cu cacao  si daca am fost intrebata „dar pe cel fara cacao cum il faci?” astazi va voi prezenta reteta de blat simplu de tort cu vanilie, o reteta simpla, dar atat de buna de folosit la orice prajitura sau tort 😉

Blat de tort din pandispan

Blat simplu de tort - reteta de baza

Dragii mei, m-am gandit (cam mult, ce-i drept! 😀 ) ca pe langa toate retetele culinare ce vi le aduc in atentie,… Retete de prajituri Blat simplu de tort – reteta de baza European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.0/5
( 23 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt (optional)

Mod de preparare Blat simplu de tort – reteta de baza:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

  • Este foarte important ca albusurile sa fie bine batute. Alta regula de baza nu am pentru acest blat
  • de obicei eu folosesc o rasnita de cafea pentru a face zaharul pudra. Se topeste mai repede si nu raman cristale de zahar

Albusuri batute pentru blat simplu de tort

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

  • Daca albusurile sunt batute corect, emulsia va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund.

compozitie pentru blat simplu de tort cu vanilie

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 

Cum se face Blat simplu de tort – reteta de baza:

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.

  • Daca doriti un blat simplu de tort mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sa va fie de folos!

Blat simplu de tort din pandispan

Blat simplu de tort

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

poate vă plac și rețetele

77 comentarii

Daria Strava 28 august 2014 - 13:49

Dar daca pun scorțișoară in loc de vanillie e vro problema ?

Răspuns
Miha 28 august 2014 - 13:55

Absolut niciuna. E chestie de gust!

Răspuns
Cristina 28 august 2014 - 16:21

Pentru un tort (80 de persoane ) blatul de cate oua trebuie facut? Multumesc ptr raspuns

Răspuns
Miha 28 august 2014 - 16:33

Blatul de fata ajunge pentru 10-12 portii de tort

Răspuns
irina 1 septembrie 2014 - 15:53

dar daca nu iese albusul asa de gros ce se intampla??

Răspuns
Miha 1 septembrie 2014 - 19:03

Nu va creste…

Răspuns
Bia 2 septembrie 2014 - 11:40

Sti cumva la cuptorul electric cat trebuie lasat si la cate grade? 🙂

Răspuns
roxana 23 iunie 2015 - 15:58

180 sau 250

Răspuns
Miha 5 septembrie 2014 - 10:55

Blatul trebuie copt la foc mediu, ceea ce inseamna 180-190 de grade. Din pacate, nu am experienta in ceea ce priveste cuptorul electric, nu stiu daca dureaza mai mult coacerea.

Răspuns
Cristina 5 noiembrie 2016 - 23:39

Eu am copt la cuptor electric, 180 grade, 30 minute. A iesit ok

Răspuns
Miha 6 noiembrie 2016 - 9:01

daca se foloseste ventilatia se mai scad 20-30 de grade.
Multumesc Cristina!

Răspuns
voica 21 septembrie 2014 - 18:04

la cuptorul electric 30 min la temp 18o

Răspuns
Cristyna 1 noiembrie 2014 - 16:51

Multumesc pt reteta.am multe blaturi dar toate cu alte cantitati.O sa incerc acesta cu crema de nuca.imi place mult.pupici.

Răspuns
Lorena 8 noiembrie 2014 - 19:45

Eu am adaugat si fulgi de migdale in compozitie

Răspuns
mary 17 decembrie 2014 - 1:40

Multumesc, e foarte bun

Răspuns
corina 29 decembrie 2014 - 8:44

magnifica reteta dar nu contine lapte??????????????????

Răspuns
Miha 29 decembrie 2014 - 12:10

nu, nu trebuie lapte

Răspuns
Mihaela 30 decembrie 2014 - 14:08

Este vreo problema daca adaug colorant in blat? Trebuie adaugat mai mult praf de copt in acest caz?

Răspuns
Miha 31 decembrie 2014 - 20:38

Imi cer scuze, eram sigura ca am raspuns la aceasta intrebare… Nu stiu ce s-a intamplat 🙁
Nu este nicio problema daca adaugi colorant in blat si nici nu trebuie mai mult praf de copt

Răspuns
Lucy 31 decembrie 2014 - 20:27

Blatul din 6 oua (copt in cratita de 22cm) este suficient de inalt sa fie taiat in 3?

Răspuns
Miha 31 decembrie 2014 - 20:35

da

Răspuns
Oana 29 ianuarie 2015 - 22:16

Blatul se introduce la copt in cuptorul preincalzit?

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2015 - 23:06

Uneori sa stii ca mai uit sa-l aprind inainte si a iesit bine. Totusi, ca sa fii sigura… preincalzeste-l 🙂

Răspuns
Oana 30 ianuarie 2015 - 23:47

multumesc!

Răspuns
Irina 12 februarie 2015 - 18:10

Acum il fac si eu si compozitia a iesit ok pana acum. Sper sa fie si bun. Multumesc de reteta.

Răspuns
Miha 12 februarie 2015 - 18:50

Si eu multumesc! Tin pumnii sa fie bine pana la capat 😉

Răspuns
Larisa 4 martie 2015 - 19:09

L-am facut si eu! Foarte, foarte bine a iesit.

Răspuns
raloo cica 14 martie 2015 - 14:32

Am facut si euu dar am pus 3lg cacao, caci vreau sa-i pun crema de iaurt cu banane 😀

Răspuns
alexandra Elena 19 martie 2015 - 12:44

cantitatile sigur sunt bune?eu am o tavita dinaia speciala pentru tort…sigur o sa incapa?

Răspuns
Miha 19 martie 2015 - 14:37

Cantitatile sunt pentru o tava cu diametrul de 24 cm 😉

Răspuns
Gina 2 aprilie 2015 - 19:23

Am facut blatul..a iesit super de bun..complimenti

Răspuns
Miha 2 aprilie 2015 - 19:46

multumesc Gina >:D<

Răspuns
elena 10 aprilie 2015 - 10:51

pot pune in loc de esenta de vanilie ,esenta de rom?

Răspuns
Miha 10 aprilie 2015 - 17:10

Poti pune orice aroma iti place 😉

Răspuns
maria 14 aprilie 2015 - 10:36

si eu lam facut si mia ioesit

Răspuns
Miha 18 aprilie 2015 - 11:37

Super! Ma bucur mult de tot!

Răspuns
garcea 18 aprilie 2015 - 11:31

dar daca nu am zahar pudra

Răspuns
Miha 18 aprilie 2015 - 11:36

Eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc in rasnita de cafea.
Daca nu ai poti pune si zahar normal, doar ca trebuie batut albusul mai mult, pana nu se mai simt cristalele de zahar.

Răspuns
dana 30 aprilie 2015 - 17:26

Din 10 uoa e aceeasi compozitie

Răspuns
Miha 30 aprilie 2015 - 17:47

la 10 oua maresti si restul ingredientelor. Si coci intr-o tava mai mare 🙂

Răspuns
Elena 21 septembrie 2015 - 12:06

Am folosit o tava dreptunghiulara mai mare, cantitatile x3, blatul a iesit super, doar ca nu a crescut f mult.. adica pot zice ca a ramas aproape la fel.. e normal? multumesc. oricum reteta de nota 10! cel mai bun blat!

Răspuns
Miha 25 septembrie 2015 - 12:04

Parerea mea, din cate am observat de-a lungul timpului, cu cat tava e mai mare/intinsa… cu atat blatul nu va creste prea mult in inaltime.

Răspuns
Andreea 7 octombrie 2015 - 20:35

Daca folosesc doar doua oua mai iese tortul bine?

Răspuns
Miha 9 octombrie 2015 - 9:52

daca folosesti si o tava mica

Răspuns
andrei 15 noiembrie 2015 - 13:58

Daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau cu ltceva este vreo problema?

Răspuns
andrei 16 noiembrie 2015 - 17:54

Este vreo pproblema daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau altceva ?

Răspuns
Miha 16 noiembrie 2015 - 17:58

n-am folosit niciodata sirop de artar, nu stiu cum se comporta preparat termic.
Am mai facut blaturi cu miere, dar au o alta textura decat blatul de aici

Răspuns
flor 30 decembrie 2015 - 21:02

Foate tare reteta…. am zis sa incerc si uimire a crescut tare tare si apoi cand mai avea 5 minute a scazut.

Răspuns
Miha 30 decembrie 2015 - 21:04

Cred ca mai trebuia sa-l lasi la copt…

Răspuns
Angela 22 mai 2016 - 23:25

Intr-o tava de 26 cm diametru din ce cantitati ar trebui sa fac blatul ☺

Răspuns
Miha 23 mai 2016 - 9:03

7-8 oua

Răspuns
Iulia Dobre 31 august 2016 - 0:37

Pot sa ung tava de copt cu ulei si sa nu mai pun hartie de copt

Răspuns
Miha 31 august 2016 - 9:24

poti unge tava cu ulei si o tapetezi bine cu faina

Răspuns
Andreea 4 octombrie 2016 - 20:56

Eu am un cuptor normal la aragaz dar imi arde dedesupt blatul ce pot face?

Răspuns
Miha 4 octombrie 2016 - 20:59

Pune o tava cu apa in cuptor, sub tava in care coci blatul

Răspuns
Renesme 31 decembrie 2016 - 0:22

Mersiii pentru sfat…Aveam nevoie a ști cum să nu mai îmi ardă dedesubt blaturile, prăjiturile…

Răspuns
Miha 31 decembrie 2016 - 10:16

cu drag 🙂
Ma bucur ca ti-a fost de folos

Răspuns
Lidiasavin 26 decembrie 2016 - 19:06

Super

Răspuns
Elena 31 mai 2017 - 15:14

Cea mai tare rețetă de blat de tort! Mi-a ieșit perfect, pufos,fără burtă, neted la suprafață. Mulțumesc din suflet ?

Răspuns
Miha 31 mai 2017 - 16:14

Ma bucur mult ca ti-a placut!
Multumesc 🙂

Răspuns
Violeta 11 august 2017 - 15:14

Dak fac din 12 ouă sau mai multe ouă si măresc doza corespunzator pt fiecare ingredient in parte imi va iesi am o tava dreptunghiulară ft mare

Răspuns
Miha 11 august 2017 - 15:21

Pentru o tava mare, cum e cea de aragaz, eu as face blatul din 12 oua, dar as coace foile separat.
12 albusuri sunt greu de batut, astfel incat sa obtii consistenta corecta, asta in cazul in care nu dispui de un mixer profesional. Si in tava mare de aragaz nu vei reusi sa obtii un blat suficient de inalt, astfel incat sa-l poti taia in 3

Răspuns
Claudia 7 mai 2018 - 19:00

Va multumesc frumos pentru reteta reteta foarte usoara si o iesit foarte bine chiar azi lam facut complimente 😘🌹

Răspuns
Miha 9 mai 2018 - 13:57

Ma bucur ca ti-a placut!
Multumesc

Răspuns
Malina 18 iulie 2018 - 14:09

Buna ziua daca voi folosi 5 oua in loc de 6 afecteaza gramajul celorlalte ingrendiente. Multumesc!

Răspuns
Miha 18 iulie 2018 - 16:52

Daca vei folosi 5 oua vei folosi 5 linguri de zahar, 5 de faina…

Răspuns
Adelina 30 septembrie 2018 - 13:52

Pentru cantitatea aceasta de blat…aveti idee cat sirop intra?

Răspuns
Miha 2 octombrie 2018 - 21:04

Siropul depinde de preferinta fiecaruia, de cat de insiropat iti place blatul. Eu, de exemplu, prefer cat mai putin sirop, chiar deloc cateodata 🙂

Răspuns
Roxana B 25 octombrie 2018 - 22:03

Buna,

In loc de zahar pudra se poate folosi zahar simplu?

Răspuns
Miha 25 octombrie 2018 - 22:28

Desigur, doar ca va dura mai mult mixarea. Trebuie sa mixezi pana nu se mai simt cristalele de zahar.
PS: eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc cu rasnita de cafea

Răspuns
Roxana B 27 octombrie 2018 - 8:41

Multumesc pentru raspuns

Răspuns
Seghedi Marioara 4 aprilie 2022 - 9:44

De ce se lasa blatul dupa coacere

Răspuns
Miha 4 aprilie 2022 - 12:07

Unele motive ar putea fi:
Ar mai trebui copt putin
Albusurile nu sunt batute suficient si incorporate corect in compozitie
Ar trebui suplimentata putin cantitatea de faina

Răspuns
Diana 28 martie 2023 - 19:04

O rețetă ușoară si grozava! Mulțumesc 🤗

Răspuns
Miha 30 martie 2023 - 17:37

Cu drag!
Ma bucur ca ti-a placut! 😉

Răspuns
Ana 13 octombrie 2023 - 22:50

Dupa multe cautari, am gasit reteta perfecta! E cel mai pufos blat si e f usor de facut.
Multumesc!

Răspuns
Miha 14 octombrie 2023 - 9:58

Ma bucur mult ca a fost pe plac! 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns