Aluat dulce / Briose si checuri / Retete de prajituri

Briose „Flori de cires”

Copiii si-au exprimat dorinta de a manca niste cozonac. Ei bine, si cum aveam in cap de mai multa vreme reteta de briose de la Ancuta, mi-am zis ca acum e momentul 🙂 Pentru aluat am facut reteta de cozonac, pe care o fac de obicei.

Briose din aluat de cozonac

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura:
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g cicolata amaruie
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 50 g unt
loading...

Mod de preparare Briose „Flori de cires”:

Aluat:

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron daca se framanta manual, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul, ciocolata tocata si scortisoara.

Aluatul se rastoarna pe masa unsa cu putin ulei si se intinde sub forma de dreptunghi, de cca 0.5 cm grosime. Se unge cu untul moale, apoi se presara amestecul de ciocolata cu nuca. Se ruleaza foaia pe latura scurta, cat mai strans posibil. Intindem din nou aluatul in foaie dretunghiulara si il rulam din nou, tot pe latura scurta.

Taiem felii de 2-3 cm grosime, cu un cutit bine ascutit sau cu o bucata de ata. Fiecare felie se cresteaza apoi din loc in loc cu o forfeca, formand astfel petalele. Se aseaza in tava de briose tapetata cu hartiute speciale.

briose cu nuca si ciocolata

Se lasa putin la dospit, la loc caldut, apoi se da tava la cuptor pentru cca jumatate de ora, la foc mediu.

Briose din aluat de cozonac cu nuca

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

23 Comentarii

  1. O bunatate!! sunt superbe aceste,, flori,, si cu siguranta delicioase. Pupicei!

  2. Très belle réalisation et bonne imagination, Bravo beaux travail!

    Bisous

  3. ce minunatie …

  4. Multumesc dragelor! :*

  5. Cat de minunate sunt! Nu te-as putea refuza niciodata cu deserturile tale!

  6. Raluca says:

    Cat sunt de frumoase!:)

  7. Multumesc Ruxy! :*

  8. Multumesc Raluca! :*

  9. Ce idee minunata! Au iesit absolut superbe!

  10. Arata super bine! Delicioase!

  11. Tare frumoase!

  12. Tare bune sunt!!!Yummy!Pupici!

  13. Ce frumoase sunt!

  14. Sunt tare dragalase!!!!!
    Pup

  15. Sunt super frumoase…si cu siguranta si bune :). pup

  16. Foarte simplu de facut si cand le vezi crezi ca sunt f complicate 😛

  17. Imi plac si mie! Toate dulciurile facute de tine imi plac!

  18. Ce frumoase ti-au iesit. Piticii cred ca au fost incantati.
    Pupici si o zi frumoasa!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]