Aluat dospit / Retete culinare

Ciabatta

loading...

* Faza 1:

* 250 g faina
* 150 ml apa
* 5 g drojdie uscata

Se dizolva drojdia in putina apa (din cei 150 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul pana la 150 ml de apa, faina si se amesteca cu o lingura pana ce toate se omogenizeaza.

Se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa la dospit intr-un loc caldut intre 12 si 24 de ore. La final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.

* Faza 2:

* 100 g gris
* 400 g faina
* 300 ml apa
* 5 g drojdie uscata
* 1/2 lingurita zahar
* 1 1/2 lingurita sare
* 5 + 1 linguri ulei de masline

Se amesteca drojdia cu putina apa calda (din cei 300 ml) si lasa sa stea 5 minute. Se adauga restul de apa, zaharul, 5 linguri de ulei, faina, grisul si compozitia de la faza 1. La sfarsit se adauga sarea si se omogenizeaza. Pentru aceasta faza am folosit masina de paine, programul de framantare+dospire. Compozitia isi va tripla volumul.

Aluatul se rastoarna pe masa infainata si cu o spatula se imparte in 2. Li se da o forma usor lunguiata, apoi tot cu ajutorul spatulei se pune aluatul in tava presarata cu faina. Se acopera din nou cu folie si se lasa la crescut cca 2 ore.

Se da la cuptor la foc mediu spre mare pentru 20-25 de minute, pana se rumeneste.

Foarte buna Ciabatta ta Brandusa. Sa ne mai faci! :))

Tags: ,
loading...

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. arata foarte bine! Iubesc mirosul de paine prospat coapta in casa!!

  2. Cam complicata reteta ta.Dar cred ca e buna.

  3. Ti-a iesit super! Da mai bine o amestecai cu mana, asa ai avut de spalat si cuva de la masina =)). Te pup.

  4. Kitty, de cand am luat masina de paine, n-am mai cumparat paine. 😉

  5. Mino, pare complicata, dar nu este deloc. E adevarat ca timpul de dospire e mare, dar treaba multa la ea nu prea ai. :))

  6. Multumesc Brandusa draga.
    Decat sa spal mainile de aluat, am preferat sa spal cuva de la masina de paine. :))

  7. Chiar acum prepar painica asta, sper sa-mi iasa bine!
    Apropo imi place noua ta fotografie, arati mai tinerica.
    Te pup.

  8. Multumesc Daniela. Asa-i ca-s tinerica? :)))

  9. Trebuie neaparat sa te vad mai des si sa ma delectez cu ce faci pe aici. Chabatta asta ii place fiului meu la sandvisuri calde. Miha, la mine te asteapta niste premii haioase pentru o tinerica frumoasa si harnica.

  10. Multumesc mult Elena. Voi trece negresit sa iau premiile. Mai am si din urma niste premii de ridicat de la fete harnicute, dar nu mai apuc…:( Uffff!

  11. Buna Miha
    DA asa este arati mai tinerica.
    Inca ceva am facut painea, a fost foarte buna dar nu stiu de ce a iesit putin umeda in interior.
    Ai fre-o ideie care a fost motivul?
    O zi buna.

    • Laura says:

      Si mie mi-a iesit la fel prima data. In cazul meu a fost temperatura cuptorului, pecare am ridicat-o la 225C si am copt timp de 30 de minute. In rest nu am schimbat nimic la reteta originala.

  12. Multumesc Daniela.
    Cel mai probabil e ca ar mai fi trebuit ceva faina.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza – reteta de baza

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.  Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]