Aluat dulce / Retete de prajituri

Colac cu scortisoara si miere

Imi place tare mult mirosul de scortisoara atunci cand vremea e inchisa si mohorata. Probabil ca il asociez cu Sarbatorile de iarna si cu Mos Craciun. :))) Si daca mi-a placut si colacul Dianei, am hotarat sa le fac piticilor o bucurie dulce, pufoasa si aromata. ­čÖé

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt
  • ~500 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de portocale sau orice alta aroma va place sau aveti la dispozitie
  • Pentru umplutura:
  • 75 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri miere
  • 100 ml apa
loading...

Mod de preparare:

Aluat:

Facem o maia din drojdie amestecata cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, aromele, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Daca mai este necesar se adauga putina faina.

Framantam putin aluatul si-l intindem apoi pe masa usor infainata intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu untul moale, presaram zahar si scortisoara pe toata suprafata.  Rulam foaia pe lungime, cat mai strans posibil.

Ruloul il punem in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt si ii dam forma rotunda, ca de colac. ­čÖé Cu o foarfeca de bucatarie crestam colacul din loc in loc. Fiecare felie o tragem apoi, una la stanga si una la dreapta, rasucind-o usor, sa fie cu „fatza” in sus. ­čÖé

Lasam cateva minute la loc caldut, sa creasca apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30-35 de minute. Cu vreo 10 minute inainte de a fi gata, scoatem tava din cuptor si stropim colacul cu siropul cu miere, apoi dam din nou la cuptor.

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags:
loading...

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Arata de milioane colacul tau!!!!bravo!ahhh ce as rupe din el o bucatica :))

  2. Ce pofta mi-ai facut!!!! Am facut si eu si tare mult mi-a placut, iar mirosul din casa este demential!!!

  3. Ramo says:

    Arata demential parca ajunge mirosul de copt pana la mine!

  4. Mmmmm,arata grozav,trebuie sa-l incerc si eu!Pupici

  5. Vai de mine, cat de bine arata! Gustos rau trebuie sa fie! ­čÖé Te pup draga Miha!

  6. waw ce frumos ti-a iesit!!!

  7. Trebuie sa mai gasesc un coltisor din acest delicios colac aromat…

  8. Qu├ę maravilla!!! Qu├ę delicia!!! Tengo que hacer esta recta tan especial!!!

    Besitos…

  9. Am admirat si la Diana si acum admir si la tine acest colac apetisant! ­čÖé
    Pupici

  10. Ce misto sunt!Si eu o sa fac de Craciun! ­čÖé
    Te pup! :*

  11. imi place mult impletitura !

  12. Ramo says:

    LA MULTI ANI!!!!!!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! ­čÖé Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]