Aluat dulce / Retete de prajituri

Colac cu scortisoara si miere

Imi place tare mult mirosul de scortisoara atunci cand vremea e inchisa si mohorata. Probabil ca il asociez cu Sarbatorile de iarna si cu Mos Craciun. :))) Si daca mi-a placut si colacul Dianei, am hotarat sa le fac piticilor o bucurie dulce, pufoasa si aromata. 🙂

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri zahar
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt
  • ~500 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de portocale sau orice alta aroma va place sau aveti la dispozitie
  • Pentru umplutura:
  • 75 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri miere
  • 100 ml apa
loading...

Mod de preparare:

Aluat:

Facem o maia din drojdie amestecata cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, aromele, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Daca mai este necesar se adauga putina faina.

Framantam putin aluatul si-l intindem apoi pe masa usor infainata intr-o foaie dreptunghiulara de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu untul moale, presaram zahar si scortisoara pe toata suprafata.  Rulam foaia pe lungime, cat mai strans posibil.

Ruloul il punem in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt si ii dam forma rotunda, ca de colac. 🙂 Cu o foarfeca de bucatarie crestam colacul din loc in loc. Fiecare felie o tragem apoi, una la stanga si una la dreapta, rasucind-o usor, sa fie cu „fatza” in sus. 🙂

Lasam cateva minute la loc caldut, sa creasca apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30-35 de minute. Cu vreo 10 minute inainte de a fi gata, scoatem tava din cuptor si stropim colacul cu siropul cu miere, apoi dam din nou la cuptor.

 

Tags:
loading...

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Arata de milioane colacul tau!!!!bravo!ahhh ce as rupe din el o bucatica :))

  2. Ce pofta mi-ai facut!!!! Am facut si eu si tare mult mi-a placut, iar mirosul din casa este demential!!!

  3. Ramo says:

    Arata demential parca ajunge mirosul de copt pana la mine!

  4. Mmmmm,arata grozav,trebuie sa-l incerc si eu!Pupici

  5. Vai de mine, cat de bine arata! Gustos rau trebuie sa fie! 🙂 Te pup draga Miha!

  6. waw ce frumos ti-a iesit!!!

  7. Trebuie sa mai gasesc un coltisor din acest delicios colac aromat…

  8. Qué maravilla!!! Qué delicia!!! Tengo que hacer esta recta tan especial!!!

    Besitos…

  9. Am admirat si la Diana si acum admir si la tine acest colac apetisant! 🙂
    Pupici

  10. Ce misto sunt!Si eu o sa fac de Craciun! 🙂
    Te pup! :*

  11. imi place mult impletitura !

  12. Ramo says:

    LA MULTI ANI!!!!!!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]