Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac cu mac

N-am facut niciodata cozonac cu mac, nu stiu de ce. Probabil pentru ca aveam impresia ca dupa ce mananci o felie de cozonac te ia somnul. :))) L-am facut ieri, din curiozitate. Mi-a placut. Si nici n-am adormit. :)))

Recomand reteta de cozonac cu mac celor ce iubesc macul…

Cozonac pufos

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura de mac:
  • 150 g mac
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura miere
  • ~100 ml lapte
  • 1 lingurita coaja de portocala confiata
  • 1 albus de ou
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
loading...

Mod de preparare Cozonac cu mac:

Aluat:

Intr-un vas amestecam macul cu zaharul si coaja de portocala confiata. Turnam deasupra laptele clocotit, apoi punem la fiert la foc mic pana compozitia incepe sa se ingroase.  Aproape de sfarsit adaugam mierea. Dam deoparte si lasam la racit. Cand compozitia s-a racit foarte bine incorporam albusul batut spuma tare cu un praf de sare.

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron, daca se framanta cu mana, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

  • Ca si in cazul cozonacului cu fructe uscate, am impartit aluatul in mai multe parti si am copt in forme mici. Si voi veti imparti aluatul in functie de marimea tavilor.

Repartizam umplutura de mac pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.

cozonac-cu-mac-1

Cozonacii se pun in tava bine unsa cu ulei si se mai lasa la crescut vreo 15-20 de minute. Se ung apoi cu galbenus de ou desfacut cu lapte si se dau la cuptor la foc mediu, pana se rumenesc.

Se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scot pe un gratar si se lasa sa se racesca bine.

Cozonac cu crema de mac

Cozonac pufos cu mac

Si nu uitati de Giveaway…Astazi e ultima zi in care va puteti inscrie. 🙂

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Délicieux sont aspect et très appétissant!

  2. Anonymous says:

    uaaaaa deliciosi io chear azi am facut 2 ca aici e pastele duminica asta besito silvia

  3. Super bine arata! imi place cozonacul cu orice :). pup

  4. Delicios!!! Waw ce mult imi place macul!

  5. Cred ca este foarte bun!pup!

  6. Anonymous says:

    Arata demential, iti vine sa-l iei din ecran :)….felicitari!gabriela_sv.

  7. Anonymous says:

    ce dim are tava?

  8. Cantitatile sunt pentru o tava mare de cozonac, de 30 cm. 😉

  9. mmm foarte bun cozonacul,imi place macul! Paste Fericit si Hristos A Inviat!

  10. I’d like to cook this but I do not know size of the pan. Is that pan like one for bread baking

  11. Is ok to use a pan for bread baking.

  12. mikaela says:

    Macul se numara printre umpluturile preferate de mine pentru cozonac,in general imi plac dulciurile cu mac.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Ideea acestui aluat de cornuri mi-a venit intr-o dimineata cand tot mutam de colo-colo cana de lapte cu Nesquik ramasa de la micul dejun al copiilor. In loc sa-l arunc, am facut o alegere inspirata, pentru ca au iesit niste cornuri pufoase, absolut delicioase. Evident, se pot umple si cu […]