Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac cu mac

N-am facut nicioadata cozonac cu mac, nu stiu de ce. Probabil pentru ca aveam impresia ca dupa ce mananci o felie de cozonac te ia somnul. :))) L-am facut ieri, din curiozitate. Mi-a placut. Si nici n-am adormit. :)))

Il recomand celor ce iubesc macul…


Pentru aluat:

2 oua
10 g drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte
60 g unt
~550 g faina
1/2 lingurita sare
1 lingura coaja de portocale confiata

Pentru umplutura de mac:

150 g mac
2 linguri zahar
1 lingura miere
~100 ml lapte
1 lingurita coaja de portocala confiata
1 albus de ou

Intr-un vas amestecam macul cu zaharul si coaja de portocala confiata. Turnam deasupra laptele clocotit, apoi punem la fiert la foc mic pana compozitia incepe sa se ingroase.  Aproape de sfarsit adaugam mierea. Dam deoparte si lasam la racit. Cand compozitia s-a racit foarte bine incorporam albusul batut spuma tare cu un praf de sare.

Pentru uns:

1 galbenus
2 linguri lapte

Dupa cum va spuneam, imi place reteta de la cozonacul cu nuca si cacao. Sper ca si voua, dupa ce o veti incerca. :)

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron, daca se framanta cu mana, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

Ca si in cazul cozonacului cu fructe uscate, am impartit aluatul in mai multe parti si am copt in forme mici. Si voi veti imparti aluatul in functie de marimea tavilor.

Repartizam umplutura de mac pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.

Cozonacii se pun in tava bine unsa cu ulei si se mai lasa la crescut vreo 15-20 de minute. Se ung apoi cu galbenus de ou desfacut cu lapte si se dau la cuptor la foc mediu, pana se rumenesc.

Se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scot pe un gratar si se lasa sa se racesca bine.

Si nu uitati de Giveaway…Astazi e ultima zi in care va puteti inscrie. :)

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Délicieux sont aspect et très appétissant!

  2. Anonymous says:

    uaaaaa deliciosi io chear azi am facut 2 ca aici e pastele duminica asta besito silvia

  3. Super bine arata! imi place cozonacul cu orice :). pup

  4. Delicios!!! Waw ce mult imi place macul!

  5. Cred ca este foarte bun!pup!

  6. Anonymous says:

    Arata demential, iti vine sa-l iei din ecran :)….felicitari!gabriela_sv.

  7. Anonymous says:

    ce dim are tava?

  8. Cantitatile sunt pentru o tava mare de cozonac, de 30 cm. ;)

  9. mmm foarte bun cozonacul,imi place macul! Paste Fericit si Hristos A Inviat!

  10. I’d like to cook this but I do not know size of the pan. Is that pan like one for bread baking

  11. Is ok to use a pan for bread baking.

  12. mikaela says:

    Macul se numara printre umpluturile preferate de mine pentru cozonac,in general imi plac dulciurile cu mac.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Cornuri cu nuca si ciocolata

Cornuri cu nuca si ciocolata

Mod de preparare Cornuri cu nuca si ciocolata: Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata. Punem maiaua intr-un castron, adaugam apoi ouale, restul de zahar, untul topit si […]

Mucenici moldovenesti (de post)

Mucenici moldovenesti (de post)

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post: Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste […]

Placinta-floare cu nuca si scortisoara

Placinta-floare cu nuca si scortisoara

Mod de preparare Placinta-floare cu nuca si scortisoara: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu uleiul si apa, apoi turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit mai adaugam […]

Turte dulci

Turte dulci

Mod de preparare Turte dulci: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu uleiul si turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit mai adaugam daca este necesar putin lapte daca […]