Aluat dulce / Retete de prajituri

Cuiburi cu nuca si scortisoara

loading...

Pentru aluat avem nevoie de:

500 g faina
80 g zahar
1 lingurita miere
50 g unt
1 si 1/2 lingurita drojdie uscata
2 oua
150 ml lapte
4 linguri ulei
sare
vanilie

Facem o maia din 100 g faina, drojdia si mierea dizolvate in 100 ml lapte caldut,pe care o lasam la crescut pana apar gaurele la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine,adaugam peste ouale,zaharul,untul,uleiul si vanilia,laptele ramas si faina cate putin.Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic.

Lasam la crescut 1 ora,pana isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatim caramelul din:

100 g zahar
100 g nuca rupta bucati
1 lingura unt

Caramelizam zaharul la foc mic si cand devine auriu adaugam untul. Omogenizam si turnam intr-un vas termorezistent.Deasupra presaram nucile rupte bucati. Lasam la racit.

Pentru umplutura avem nevoie de:

100 g nuca macinata
80 g zahar
1 lingura scortisoara
30 g cacao

Amestecam toate ingredientele intr-un castron.

Daca vreti mai dulce umplutura,se mai poate adauga zahar.

Din aluatul crescut intindem pe masa infainata o foaie dreptunghiulara,de circa 0.5 cm grosime.
Presaram pe deasupra amestecul de nuca si scortisoara si presam putin cu mana,sa se lipeasca putin de aluat.

Rulam foaia de aluat cat mai strans posibil,apoi cu un cutit bine ascutit taiem fasii de 2-3 cm latime.

Aceste fasii le asezam in vasul termorezistent,peste nucile caramelizate.

Lasam la crescut,in jur de jumatate de ora,apoi dam la cuptor la foc mediu,pana se rumeneste prajitura.

Imediat ce o scoatem din cuptor,o rasturnam pe un platou si papam dupa ce se raceste. Ma rog…cine are rabdare sa astepte. :))

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

9 Comentarii

  1. ce cuiburi delicioase!:-)

  2. Nuca si caramel, ba chiar si scortisoara…
    cred ca sunt delicioase!

  3. Mmm, caramel cu nuci, combinatia mea preferata!! Seamana un pic cu rosenkrantzul, cred ca e o nebunie!

  4. Asa e Alison…A fost tare bun.Azi toata ziua am crantanit la nuca aia cu caramel. :)))

  5. Da,Geta…zic eu ca e o combinatie delicioasa…nuca scortisoara caramel…:)

  6. Asa este Natalia…seamana cu Rosenkrantul…Pup!

  7. Deci, da! Multumesc! Tot ce cocalesti e foarte fain si ai un premiu la mine!:*

  8. Multumesc Laura! :*

  9. Miha … ma crezi sau nu ma crezi inainte sa vad reteta ta de melci eu ma gandeam sa fac cuib de viespi,si ai facut tu…. si mai e ceva ciudat, ma gandeam sa fac limbi de pisica si vad ca le-ai facut si pe alea tot tu. Eu cred ca ce ma gandesc eu sa fac faci tu. Sa rezolvat cumva nu?!!!hihihi…esti tare.Piticii tai sunt scumpi foc. Ce fericiti pot ei sa fie cu o asa mamica care le face numai bunanati!!! Eu nu am pitici inca dar cand o sa am o sa tin minte sa le fac de toate cum faci tu.Te pup :*

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]