Aluat dulce / Retete de prajituri

Cuiburi pufoase cu dulceata de afine

Chifle pufoase umplute cu dulceata

Mi-a mai ramas ceva dulceata de la ultimul cheesecake si ma tot gandeam ce sa fac cu ea. Mi-am adus aminte de cuiburile pufoase cu portocale, reteta Laurei Laurentiu, si am decis ca umplutura de nuca de cocos va fi inlocuita cu dulceata.

Pufoase, gustoase, aromate… numai bune pentru micul dejun sau chiar cina, alaturi de-un ceai sau o cana de lapte.

Chifle dulci si pufoase

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 200 ml lapte
  • 1 ou
  • 50 g unt
  • 75 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • ~500 g faina
  • sare
  • coaja de portocala confiata
  • Pentru umplutura:
  • dulceata de afine
  • Pentru sirop:
  • 50 ml lapte
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura nuca de cocos
  • esenta de vanilie
loading...

Mod de preparare Cuiburi pufoase cu dulceata de afine:

Aluat:

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar, apoi se dizolva in putin lapte caldut. Faina o punem intr-un castron, facem o adancitura la mijloc si turnam amestecul de drojdie.

Separat batem oul cu putina sare, apoi restul de lapte, restul de zahar si coaja de portocala. Acest amestec il turnam peste drojdia umflata, apoi incepem sa framantam aluatul.

Dupa ce s-au incorporat toate ingredientele, turnam putin cate putin untul topit si framantam pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Se acopera castronul cu un prosop si se lasa la crescut la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

  • Daca e necesar mai adaugati cateva linguri de faina.
  • Pentru framantare se poate folosi masina de paine.

Aluatul crescut il rasturnam pe masa unsa cu ulei si il impartim in 12 bile, aproximativ egale. Fiecare bila de aluat se aplatizeaza, apoi pe mijlocul fiecaruia se pune cate o lingura de dulceata. Se ridica marginile, se strang si se lipesc, formand o bocceluta. Le asezam, cu inchizatura dedesubt, in tava (25/35 cm) unsa bine cu ulei. Se lasa la crescut pentru cca 20 de minute, se ung cu un galbenus de ou desfacut cu putin lapte. Se da tava la cuptor la foc mediu, pentru 20 de minute, pana cand incep sa se rumeneasca. Scoatem tava si turnam deasupra siropul pe care l-am preparat intre timp

Sirop:

Se da in clocot laptele in care am pus zaharul, mierea si nuca de cocos. Se da deoparte si se aromeaza cu vanilie.

Dupa ce turnam siropul peste cuiburi, dam tava din nou la cuptor pana se rumenesc si siropul este bine absorbit.

Chifle pufoase umplute cu dulceata

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Hmmmmmmmmmmm

  2. Ce rumene,ce frumoase,ce gustoase.

  3. très joli et sans doute un délice!

    Bjs

  4. Cum zise Gaby,, hmmmmmmmmmmm,,uite cu asta am sa-i trezesc pe ai mei maine ca tot santem cu totii acasa,o seara faina sa ai !!!!

  5. Cuiburile tale ar da foarte bine langa cafeaua mea de dimineata!Foarte bune!

  6. Mmm, cu adevarat pufoase!Yummy, si aromate!Pup!

  7. Pufoase si bune pentru micul dejun!

  8. yammy!ce bine arata,ar merge de minune o bucatica la cafea acum:)

  9. Mmm, ce bunatate!
    Ala din spate e un ceai cumva? :)))

  10. Arata excelent. Perfect pentru un mic dejun in care vrei sa te respecti 🙂

  11. Cat de bine arata!!

  12. Anonymous says:

    Ca un fel de poale-n brau, nu?:))

  13. Ca un fel…daaa… :)))

  14. Multumesc tuturor de aprecieri… va imbratisez cu drag!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]