Prajituri / Retete de prajituri

Eclere cu ciocolata si frisca

Desi par greu de facut, chiar si eu ma feresc cateodata sa le fac, nu este deloc asa. Se fac destul de usor, doar ca necesita ceva timp, dar nimic in viata nu se obtine fara minim de efort, nu? :)))

In alta ordine de idei, parerea mea este ca reusita unei retete de eclere depinde in mare masura de cuptor, de cat de bine coace acesta. Si spun asta pentru ca desi am folosit aceeasi reteta ca si la eclerele cu vanilie, de aceasta data m-am chinuit  pana am nimerit treapta de coacere si asta pentru ca in bucataria mea trebuie facuta o noua investitie. Se pare ca mixerul ce mi-l doream de multa vreme trebuie sa mai astepte, pentru ca aragazul a trecut in „poll position” 😀

Asadar, daca sunteti siguri ca aragazul vostru stie ca temperatura mare inseamna 200-220 grade si foc mediu inseamna 180-190 grade apucati-va de facut ecelere. Daca nu, dar totusi vreti sa faceti eclere… faceti teste preliminare 😉

Eclere cu ciocolata

Ingrediente

  • Pentru cojile de eclere
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6 oua
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 150 g ciocolata amaruie
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana lichida pentru frisca
  • 1 lingura zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca (daca este necesar)
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 1 lingura unt
  • lapte (atat cat glazura sa ajunga la consistenta dorita)
loading...

Mod de preparare Eclere cu ciocolata si frisca:

Coji de eclere:

Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul amestecand bine dupa fiecare.

Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt.

aluat pentru eclere cu ciocolata si frisca

Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Crema de ciocolata:

Amestecam zaharul cu amidonul, apoi turnam laptele putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie, sa fiti siguri ca nu se prinde compozitia de fund si se afuma) si amestecand continuu cu un tel, fierbem pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu telul se vede fundul vasului). Dam deoparte si in budinca fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele apoi untul. Omogenizam si lasam la racit.

Eclere cu crema de ciocolata si frisca

Pentru ornat:

Smantana rece se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa si ferma. Daca este necesar se adauga si intaritorul de frisca.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata se topeste odata cu untul. Se omogenizeaza, apoi se adauga lapte, putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita.

Cojile de eclere se taie in 2. „Capacelul” se trece prin glazura de ciocolata. Se umplu cu crema de ciocolata si frisca.

Cum se fac eclere cu crema de ciocolata

Pofta buna! 😉

Eclere

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

8 Comentarii

  1. Wow, ce bine arata! Imi plac foarte mult retetele de aici, o sa incerc mai multe pentru copiii mei! 🙂

  2. Ionela says:

    am o intrebare cu ce anume ai spritat eclerele?

  3. Ionela says:

    am o intrebare cum anume ai spritat eclerele? pentru ca sunt la prima incercare in a le face 🙂

    • Pentru asta iti trebuie un posh si un dui mare in forma de stea, bune si rezistente. Poti folosi si o punga mai groasa taiata la un colt, dar nu vor iesi ca si cele facute cu duiul. Ma refer aici la aspect, la gust vor fi la fel de delicioase 😉

  4. Inttotdeauna mi-am dorit sa stiu cum se fac. Multumesc pentru reteta.

  5. Oana says:

    Buna ziua,
    Crema de ciocolata se mai mixeaza cand se raceste?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]