Aluat dulce / Retete de prajituri

Felii de cozonac cu scortisoara

Imi place scortisoara…Imi place cum toata casa este invadata cu mirosul ei atunci cand coc un cozonac…

Chiar daca in lista cu retete de cozonac de pe blog gasiti cateva variante preparate de-a lungul timpului, astazi mai adaug una, pentru ca e o reteta ce se prepara usor si rezultatul e spectaculos. 😉

cozonac cu scortisoara

Ingrediente

  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • In plus:
  • ~50 g unt moale
  • 3-4 linguri zahar
  • 2 linguri scortisoara
loading...

Mod de preparare Felii de cozonac cu scortisoara:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron, depinde de cum decideti sa framantati aluatul, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin.

In functie de tipul de faina folosit s-ar putea sa avem nevoie de un plus sau un minus la cantitatea de faina.

Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata sau unsa cu ulei si-l intindem intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime. Ungem foaia de aluat cu unt, apoi presaram cu zahar si scortisoara. Taiem aluatul in patrate egale cu latimea tavii in care vom coace cozonacul.

In tava de cozonac tapetata cu hartie de copt asezam patratele de aluat, unul dupa altul, in sir indian 😀

cozonac cu scortisoara

Lasam tava la loc cald pentru vreo 15 minute, apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru vreo 40-45 de minute, pana se rumeneste deasupra.

Lasam sa se raceasca apoi rasturnam pe un platou. Cozonacul se va rupe cu mana, nu necesita feliere. 😉

cozonac cu scortisoara

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

24 Comentarii

  1. Hummm… à la cannelle je imagine la bonne odeur dans ta cuisine, ils est superbe!

    bisous

  2. Imi place foarte mult..E o retete ce merita preparara..Bravo!

  3. Cu scortisoara imi place cel mai mult! Arata minunat!
    te pup!

  4. Imi place in bucatarie cind pregatesc cozonacul. Ma invaluie placut mirosul ingredientelor, caldura moale pe care trebuie sa o mentii. Totul induce o atmosfera de sarbatoare. Daca pui la socoteala si aroma scortisoarei, imi dau seama cum a fost in bucataria ta si te invidiez. De rezultat, ce sa spun? Vorbele ar fi de prisos. Nu s-ar ridica la inaltimea cozonacului tau.
    Minunat!

  5. Mihaela says:

    Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut.

  6. Miha, tu numai bunatati faci…si mereu salivez cand intru in ‘bucataria’ ta. Dar e corect asa? Te pup 🙂

  7. Ramo says:

    Condimentul meu preferat)))))))))))))

  8. Raluca says:

    DEMENTIAL!!!! Raluca

  9. Arata foarte bine! De gustos ce sa mai vorbim!

  10. Abia astept sa incerc si eu reteta ta, Miha! Imi place de nu mai pot cum arata! Te pup!

  11. mikaela says:

    Interesanta reteta,ca dealtfel multe alte retete pe care le-am gasit aici.Voi pregati si eu ,cu atat mai mult cu cat prefer aceasta umplutura simpla,dar atat de parfumata (scortisoara si zahar)celei de nuca.

  12. Miha, imi faci viata atat de dulceeeeee
    Copii mei te pupa plini de scortisoara pe nasuc 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]