Aluat dulce / Retete de prajituri

Felii de cozonac cu scortisoara

Imi place scortisoara…Imi place cum toata casa este invadata cu mirosul ei atunci cand coc un cozonac…

Chiar daca in lista cu retete de cozonac de pe blog gasiti cateva variante preparate de-a lungul timpului, astazi mai adaug una, pentru ca e o reteta ce se prepara usor si rezultatul e spectaculos. šŸ˜‰

cozonac cu scortisoara

Ingrediente

  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • In plus:
  • ~50 g unt moale
  • 3-4 linguri zahar
  • 2 linguri scortisoara
loading...

Mod de preparare Felii de cozonac cu scortisoara:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron, depinde de cum decideti sa framantati aluatul, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin.

In functie de tipul de faina folosit s-ar putea sa avem nevoie de un plus sau un minus la cantitatea de faina.

Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Scoatem aluatul pe masa usor infainata sau unsa cu ulei si-l intindem intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime. Ungem foaia de aluat cu unt, apoi presaram cu zahar si scortisoara. Taiem aluatul in patrate egale cu latimea tavii in care vom coace cozonacul.

In tava de cozonac tapetata cu hartie de copt asezam patratele de aluat, unul dupa altul, in sir indian šŸ˜€

cozonac cu scortisoara

Lasam tava la loc cald pentru vreo 15 minute, apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru vreo 40-45 de minute, pana se rumeneste deasupra.

Lasam sa se raceasca apoi rasturnam pe un platou. Cozonacul se va rupe cu mana, nu necesita feliere. šŸ˜‰

cozonac cu scortisoara

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

24 Comentarii

  1. Hummm… Ć  la cannelle je imagine la bonne odeur dans ta cuisine, ils est superbe!

    bisous

  2. Imi place foarte mult..E o retete ce merita preparara..Bravo!

  3. Cu scortisoara imi place cel mai mult! Arata minunat!
    te pup!

  4. Imi place in bucatarie cind pregatesc cozonacul. Ma invaluie placut mirosul ingredientelor, caldura moale pe care trebuie sa o mentii. Totul induce o atmosfera de sarbatoare. Daca pui la socoteala si aroma scortisoarei, imi dau seama cum a fost in bucataria ta si te invidiez. De rezultat, ce sa spun? Vorbele ar fi de prisos. Nu s-ar ridica la inaltimea cozonacului tau.
    Minunat!

  5. Mihaela says:

    Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut.

  6. Miha, tu numai bunatati faci…si mereu salivez cand intru in ‘bucataria’ ta. Dar e corect asa? Te pup šŸ™‚

  7. Ramo says:

    Condimentul meu preferat)))))))))))))

  8. Raluca says:

    DEMENTIAL!!!! Raluca

  9. Arata foarte bine! De gustos ce sa mai vorbim!

  10. Abia astept sa incerc si eu reteta ta, Miha! Imi place de nu mai pot cum arata! Te pup!

  11. mikaela says:

    Interesanta reteta,ca dealtfel multe alte retete pe care le-am gasit aici.Voi pregati si eu ,cu atat mai mult cu cat prefer aceasta umplutura simpla,dar atat de parfumata (scortisoara si zahar)celei de nuca.

  12. Miha, imi faci viata atat de dulceeeeee
    Copii mei te pupa plini de scortisoara pe nasuc šŸ™‚

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! šŸ™‚ Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Ideea acestui aluat de cornuri mi-a venit intr-o dimineata cand tot mutam de colo-colo cana de lapte cu Nesquik ramasa de la micul dejun al copiilor. In loc sa-l arunc, am facut o alegere inspirata, pentru ca au iesit niste cornuri pufoase, absolut delicioase. Evident, se pot umple si cu […]