Aluat dulce / Retete de prajituri

Gogosi fragede cu gem de capsuni

Reteta Gogosi fragede cu gem de capsuni

Gogosi fragede

Ingrediente

  • * ~500 g faina
  • * 200 g cartofi fierti
  • * 50 g zahar
  • * 50 g unt
  • * 1 ou
  • * 10 g drojdie uscata
  • * 100 ml lapte caldut
  • * esenta de rom
  • * ulei pentru prajit
  • pentru umplutura:
  • * gem de capsuni
loading...

Mod de preparare Gogosi fragede cu gem de capsuni:

Drojdia o amestecam cu putin zahar si lapte, amestecam pana se dizolva, punem deasupra putina faina si lasam la dospit 10-15 minute.

Cartofii se fierb in coaja. Cand sunt gata se trec pe sub jet de apa rece, se curata si se paseaza.
Restul de faina il punem in cuva masinii de maine (sau intr-un castron daca se framanta cu mana), adaugam cartofii pasati, maiaua, esenta de rom, oul, restul de zahar dizolvat in restul de lapte, untul moale la temperatura camerei si framantam un aluat ferm, dar destul de lipicios.

  • Intrucat aluatul cu cartofi are proprietatea de a absorbi mult lichid, la inceput aluatul va parea tare si greu de framantat. Pe masura ce va fi framantat veti vedea ca se inmoaie si chiar va trebui sa mai adaugati faina.

Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se rastoarna aluatul pe masa bine infainata si se imparte in bilute de cca 50-60 g fiecare. Le intindem putin cu podul palmei, iar cu degetul mare facem o gropita in mijloc. Le lasam din nou la crescut, vreo 15-20 de minute.

Luam fiecare bucata de aluat, formam din nou gropita in mijloc si punem la prajit intr-un ceaun cu mult ulei.
Se rumenesc pe ambele parti si se scot pe un prosop absorbant.

Se umplu gropitele cu gem de capsuni si se pudreaza cu zahar din abundenta.

Gogosi cu gem

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. a ajuns un miros de gogosi pana la mine……asa ca am venit dupa miros :))

  2. Totalmente deliciosa esta receta. me gusta

  3. Yamiii, mi-ai adus aminte de reteta. Acum ce fac, arunci si la mine una, sau ma trimiti in bucatarie ?!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]