Mancaruri cu cartofi / Mancaruri cu peste / Retete culinare

Janssons Frestelse – Ispita lui Janssons

Cand am primit tema saptamanii de la Electrolux pentru „Inspiration Food Marathon”  – Delicii suedeze – mi-am zis ca pana aici mi-a fost. :)) Bucataria suedeza nu este foarte cunoscuta, desi cautand si citind despre asta am descoperit niste retete fantastice.

Pentru astazi am ales sa prepar Janssons Frestelse, o reteta traditionala ce se afla in preferintele suedezilor, fiind consumata in special la cina de Craciun. O reteta simpla si delicioasa, pe care am gasit-o in mai multe variante, unele cu ansoa, unele cu sprot. Pana la urma, eu am ales-o pe cea care mi-a convenit :)))

Ingrediente

  • 4 cartofi medii
  • 1 ceapa
  • 1 conserva cu ansoa (100 g)
  • 200 ml lapte
  • 200 g smantana
  • ~70 g unt
  • pesmet
  • sare si piper
loading...

Mod de preparare:

Cartofii curatati si spalati se taie fasii foarte subtiri.

Ceapa se taie julienne. Ansoa se taie bucati potrivite.

Topim 50 g unt intr-o cratita, adaugam ceapa si o calim usor, fara sa o rumenim.

Intr-un castron amestecam smantana cu laptele, apoi turnam in cratita peste ceapa. Cand incepe sa fiarba punem ansoa, apoi cartofii.

Amestecam usor, punem sare si piper daca e necesar si sucul din conserva. Fierbem cateva minute, timp in care amestecam de cateva ori, sa nu se prinda de fund.

Ungem un vas termorezistent cu unt si turnam compozitia de cartofi cu peste. Acoperim cu un strat generos de pesmet si presaram cateva bucatele de unt.

Dam vasul la cuptor la foc mediu pentru cca 1 ora, pana preparatul prinde o crusta aurie.

Am incheiat aceasta masa copioasa cu o portie de Swedish Pancakes, cele mai bune si pufoase pancakes mancate pana acum. 😉

Va doresc pofta buna! 🙂 Si daca v-a placut aceasta reteta nu uitati sa-mi lasati in comentariu aici pe blog sau un like si comentariu pe pagina de Facebook. Va multumesc.

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

30 Comentarii

  1. Miha, nu cunosteam reteta, dar imi place si o voi incerca si eu. Bafta multa iti doresc!

  2. Cristina says:

    Grea incercare, dar arata de nota 10 si m-ai facut curioasa de gust. Si pt ca imi place ansoa sigur o sa testez reteta. PUP!

  3. Succes Miha!

  4. Interesant si usor de facut. Bafta la concurs.

  5. Baftă! Pancakes-urile arată extraordinar.

  6. Bafta muuuuuuuuuulta! >:d<

  7. Geanina87 says:

    Tin pumnii stransi,Miha! Meriti! >:D<

  8. O masa copioasa!!! Arata totul minunat!! Bafta!!!! Pupici!

  9. Reteta este simplă, arată tare bine şi cred că-i şi bună. Sigur o voi încerca. Aştept şi reţeta desertului. Baftă!

  10. O reteta interesanta! si gustoasa!!!!

  11. Tentanta reteta.
    Mult succes!

  12. Ispititoare ispita! Nu prea ma impac eu cu ansoa, dar nu m-as da in laturi de la o portie.

  13. Frumos! Bafta multa!

  14. Ramo says:

    Si de data asta te-ai descurcat admirabil!Bafta in continuare.

  15. maria says:

    E foarte foarte bun! A fost cina noastra de aseara, ne-a placut foarte mult! Sarut-mana pentru inca o reteta minunata!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Placinta de cartofi cu cascaval

Placinta de cartofi cu cascaval

Mod de preparare Placinta de cartofi cu cascaval: Cartofii se fierb in apa cu sare, pana ce pot fi intepati cu furculita. Ii trecem sub un jet de apa rece si ii curatam de coaja. Lasam sa se racoreasca apoi ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Ii punem intr-un […]

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Mod de preparare Cartofi la cuptor: Curata si spala cartofii, apoi ii tai in sferturi sau cuburi potrivite ca marime. Ii pui intr-un bol si pui peste ei ulei, sare, piper, usturoi pisat si rozmarin verde tocat. Amesteca bine cu mana, sa fie cartofii bine acoperiti de condimente si ulei. […]

Galuste de cartofi in sos de rosii

Galuste de cartofi in sos de rosii

Mod de preparare Galuste de cartofi in sos de rosii: Galuste: Cartofii se spala foarte bine si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti se trec sub jet de apa rece si se curata de coaja. Se pun intr-un castron si se paseaza. Se adauga untul, […]

Gnocchi din cartofi cu sos de branza

Gnocchi din cartofi cu sos de branza

Mod de preparare Gnocchi din cartofi cu sos de branza: Gnocchi din cartofi: Cartofii se fierb in coaja in apa sarata. Se lasa sa se racoreasca, se curata de coaja si se paseaza ca pentru piure. Se adauga faina si grisul, sare si piper dupa gust si se framanta un […]