Aluat dulce / Prajituri de post / Retete de prajituri

Mucenici moldovenesti (de post)

Mucenici moldovenesti de post

Buna sa va fie inima si ziua, dragilor!

Azi v-am adus mucenici. Mucenici moldovenesti, asa ca la mama acasa. Este o reteta de post si chiar daca aluatul nu are oua sau lapte, rezultatul este moale, pufos si aromat 😉 Prietena mea ma intreba neincrezatoare… „sigur sunt de post? Parca miros a cozonac!” :))))

Probabil ca am ajuns cam tarziu cu reteta de mucenici, dar poate o sa va fie de folos la anu’

Mucenici moldovenesti de post

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • ~250 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita coaja confiata de portocale
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • cateva linguri ulei
  • Pentru finisat:
  • 2-3 linguri miere
  • 50 ml apa
  • Pentru decor:
  • miere
  • nuca macinata

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in cazul in care folositi drojdie proaspata o dizolvati in apa calduta

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei

Aluat mucenici de post

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel, apoi rasucim apoi sub forma cifrei 8.

Cum se fac mucenicii moldovenesti

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu ulei

Mucenici de post

Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute, in functie de cuptor.

Intre timp pregatim siropul pentru finisat. Intr-un ibric punem mierea si apa si punem pe foc. Lasam pe foc atat cat se se incalzesca bine si sa se dizolve mierea. Cu cateva minute inainte de a fi gata mucenicii, se scoate tava din cuptor si se ung cu siropul pregatit inainte. Se da tava din nou la cuptor pana mucenicii se rumenesc frumos.

Mucenicii se ung cu miere si se presara cu nuca din belsug.

Pofta buna! 😉

Mucenici de post

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Tare frumosi ti-au iesit, asa ca la Moldova 😉

  2. Gogeneata Vasilica says:

    TOate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg ,pofta bn tuturor celor ce pot sa ii manince va pupiki

  3. Gogeneata Vasilica says:

    Toate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit. Mod de […]

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Dupa ce am facut reteta de cozonac cu nuca, stafide si rahat ai mei au insistat sa le fac si lor cozonac, dar sa fie numai cu nuca si cacao. Nu m-am mai complicat cu impletit sulurile de aluat, le-am lasat asa cum erau si asa a iesit aceasta rulada […]

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a […]

Gogosi rasucite

Gogosi rasucite

Stiti voi vreun omulet caruia sa nu-i placa gogosile? 🙂 Care sa nu serveasca macar una, asa „de pofta”? Mie imi plac, cu toate ca am alte deserturi printre preferinte, dar copiii mei le devoreaza de-a dreptul. Nu le fac eu prea des gogosi, asa cum si-ar dori ei, iar […]