Aluat dulce / Prajituri de post / Retete de prajituri

Mucenici moldovenesti (de post)

Buna sa va fie inima si ziua, dragilor!

Azi v-am adus mucenici. Mucenici moldovenesti, asa ca la mama acasa. Este o reteta de post si chiar daca aluatul nu are oua sau lapte, rezultatul este moale, pufos si aromat ­čśë Prietena mea ma intreba neincrezatoare… „sigur sunt de post? Parca miros a cozonac!” :))))

Probabil ca am ajuns cam tarziu cu reteta de mucenici, dar poate o sa va fie de folos la anu’

Mucenici moldovenesti de post

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • ~250 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita coaja confiata de portocale
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • cateva linguri ulei
  • Pentru finisat:
  • 2-3 linguri miere
  • 50 ml apa
  • Pentru decor:
  • miere
  • nuca macinata
loading...

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in cazul in care folositi drojdie proaspata o dizolvati in apa calduta

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei

Aluat mucenici de post

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel, apoi rasucim apoi sub forma cifrei 8.

Cum se fac mucenicii moldovenesti

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu ulei

Mucenici de post

Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute, in functie de cuptor.

Intre timp pregatim siropul pentru finisat. Intr-un ibric punem mierea si apa si punem pe foc. Lasam pe foc atat cat se se incalzesca bine si sa se dizolve mierea. Cu cateva minute inainte de a fi gata mucenicii, se scoate tava din cuptor si se ung cu siropul pregatit inainte. Se da tava din nou la cuptor pana mucenicii se rumenesc frumos.

Mucenicii se ung cu miere si se presara cu nuca din belsug.

Pofta buna! ­čśë

Mucenici de post

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Tare frumosi ti-au iesit, asa ca la Moldova ­čśë

  2. Gogeneata Vasilica says:

    TOate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg ,pofta bn tuturor celor ce pot sa ii manince va pupiki

  3. Gogeneata Vasilica says:

    Toate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]