Aluat dulce / Prajituri de post / Retete de prajituri

Mucenici moldovenesti (de post)

Buna sa va fie inima si ziua, dragilor!

Azi v-am adus mucenici. Mucenici moldovenesti, asa ca la mama acasa. Este o reteta de post si chiar daca aluatul nu are oua sau lapte, rezultatul este moale, pufos si aromat 😉 Prietena mea ma intreba neincrezatoare… „sigur sunt de post? Parca miros a cozonac!” :))))

Probabil ca am ajuns cam tarziu cu reteta de mucenici, dar poate o sa va fie de folos la anu’

Mucenici moldovenesti de post

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • ~250 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita coaja confiata de portocale
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • cateva linguri ulei
  • Pentru finisat:
  • 2-3 linguri miere
  • 50 ml apa
  • Pentru decor:
  • miere
  • nuca macinata
loading...

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in cazul in care folositi drojdie proaspata o dizolvati in apa calduta

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei

Aluat mucenici de post

Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de snur, lung si subtire. Se indoaie snurul de la jumatate si fiecare parte se rasuceste in sens opus, una in stanga si una in dreapta. Impletim cele 2 parti, rasucindu-le. Unim capetele formand un colacel, apoi rasucim apoi sub forma cifrei 8.

Cum se fac mucenicii moldovenesti

Asezam in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut la loc caldut. Dupa ce au crescut se ung cu ulei

Mucenici de post

Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute, in functie de cuptor.

Intre timp pregatim siropul pentru finisat. Intr-un ibric punem mierea si apa si punem pe foc. Lasam pe foc atat cat se se incalzesca bine si sa se dizolve mierea. Cu cateva minute inainte de a fi gata mucenicii, se scoate tava din cuptor si se ung cu siropul pregatit inainte. Se da tava din nou la cuptor pana mucenicii se rumenesc frumos.

Mucenicii se ung cu miere si se presara cu nuca din belsug.

Pofta buna! 😉

Mucenici de post

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Tare frumosi ti-au iesit, asa ca la Moldova 😉

  2. Gogeneata Vasilica says:

    TOate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg ,pofta bn tuturor celor ce pot sa ii manince va pupiki

  3. Gogeneata Vasilica says:

    Toate sint bn insa ptr cei ce nu au probleme cu kg

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Cornuri cu cacao umplute cu ciocolata

Ideea acestui aluat de cornuri mi-a venit intr-o dimineata cand tot mutam de colo-colo cana de lapte cu Nesquik ramasa de la micul dejun al copiilor. In loc sa-l arunc, am facut o alegere inspirata, pentru ca au iesit niste cornuri pufoase, absolut delicioase. Evident, se pot umple si cu […]