Aluat dospit / Retete culinare

Paine cu cartofi

loading...

* 3 cartofi (360 g piure)
* 150 ml apa (in care au fiert cartofii)
* 2 lingurite drojdie uscata
* 1.5 lingurita sare
* 1.5 lingurita zahar
* 3 linguri ulei
* 650-700 g faina

Cartofii se fierb in apa cu putina sare, se lasa la racit in apa in care au fiert, se scurg si se paseaza. Restul de apa de la fiertul cartofilor se poate pune la congelator si folosita ulterior la oricare alta reteta de paine.

Se pune piureul in cuva masinii de paine, se adauga apa si restul ingredientelor. Se alege programul de framantare + dospire.

Intrucat aluatul cu cartofi are proprietatea de a absorbi mult lichid, la inceput aluatul va parea tare si greu de framantat. Pe masura ce va fi framantat veti vedea ca se inmoaie si chiar va trebui sa mai adaugati faina.

Dupa ce aluatul a crescut se scoate pe masa infainata (este lipicios) si se formeaza 2 rulouri care se impletesc. Sau se poate forma un singur rulou, care se cresteaza apoi inainte de a da la cuptor.Se mai lasa la crescut 1 ora, apoi se da tava la cuptor, la foc mediu, pana se rumeneste.

Daca doriti o coaja moale la paine, dupa ce o scoateti din cuptor, o ungeti cu putin ulei si o acoperiti cu un prosop pana se raceste.

Sursa

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. Foarte frumoasa, si sant sigura ca si gustoasa!

  2. Moama, ce paine babana, parca ii simt mirosul in nari.
    Am salvat reteta, prea bine arata.
    Pup!

  3. Ce paine frumoasa…o mananci din ochi. Bravo Miha!!

  4. Uau, ce piine grasuta, parca as minca si eu o feliuta, mai ales ca e de post… Pupici …

  5. Am facut si eu de mult. Foarte delicioasa si satioasa.
    Pacat ca am stricat cuva masinii de paine :((

  6. Daniela, multumesc!
    O zi buna iti doresc!

  7. Gabi, intr-adevar e foarte aromata, cred ca de asta a ajuns mirosul pana la tine! :))
    Te pup si sa aveti pofte! 🙂

  8. Naina, multumesc tare mult!

  9. Cuscra, esti la post? :-s

  10. Ufff…Vero…cred ca si la mine ar fi mare tragedie daca s-ar strica masina de paine. 🙁

  11. Miha, in sfirsit ti-am vazut si eu piinea cu cartofi, chiar arata bine a ta! Eu acuma folosesc orice rest de piure, zeama de la cartofi si pun in piine, se simte diferenta si la gust si la consistenta miezului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza – reteta de baza

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.  Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]