Aluat dospit / Retete culinare

Paine Mozaic

loading...

* Paine alba:

* 50 ml lapte
* 140 ml apa
* 1 lingurita drojdie uscata
* 1 lingurita sare
* 1 lingurita zahar
* 1 lingura ulei
* 250 g faina alba

* Paine neagra:

* 50 ml lapte
* 140 ml apa
* 1 lingura ulei
* 1 lingurita drojdie uscata
* 1 lingurita sare
* 1 lingurita zahar
* 150 g faina integrala
* 100 g faina alba

Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga uleiul, sarea, zaharul si apa calduta. Faina alba se adauga cate putin si se framanta aluatul pana se dezlipeste de castron. Aluatul se lasa la crescut 30 minute.

Procedam intocmai si cu aluatul cu faina integrala.

Pe masa unsa cu ulei se intind cele 2 aluaturi. Foaia va fi de cca 1 cm grosime. Suprapunem cele 2 foi apoi rulam.

Ruloul astfel obtinut il punem intr-o tava unsa cu ulei si lasam din nou la dospit, pana isi dubleaza volumul.

Ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si presaram cu susan si mac.

Se coace la foc mediu, pana se rumeneste frumos deasupra.

Tags: ,
loading...

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Foarte bine arata painica,cum eu fac zilnic,am sa o incerc.O seara placuta!

  2. Excelent arata zici ca e cozonac, super idee !

  3. foarte frumoasa!

  4. Foarte faina piinea! Mi-a adus aminte de reteta de aici: http://www.good-cook.ru/tort/tort_334.shtml numai ca acolo aluaturile erau colorate cu piure de legume.

  5. ce idee grozava ! esti nemaipomenita !

  6. Mirela, multumesc! Si eu fac paine, o data la 2-3 zile, si atunci imi place sa experimentez. :))

  7. Multumesc Sivia! Da, un cozonac ne-dulce. :))

  8. Multumesc Alison draga mea! Te pup!

  9. Wauuu natalia…ce faina e painica aia. Dar eu…ce explicatii sa le dau la ai mei ca e colorata? :)))

  10. Multumesc Pansy! Esti draguta. 🙂

  11. Miha, le zici ca ai pus bomboane! :)))

  12. :)) Bomboane cu spanac.
    Uffff…ma gandesc intens. :d

  13. Anonymous says:

    Imi pare rau dar painea neagra se face cu faina neagra tip 1250 sau 1350

  14. Ok, voi edita si voi scrie „paine integrala:. Asa e ok? 🙂

    Unde se gaseste faina de care spui? Eu n-am vazut niciodata, pe niciunde.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza – reteta de baza

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.  Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]