Aluat dulce / Retete de prajituri

Placinta cu mere

loading...

* Pentru aluat:

* 1 ou
* 120 ml lapte
* 150 ml apa
* 2 linguri zahar
* 1 lingurita sare
* 10 g drojdie uscata
* 2 linguri unt topit
* faina cat cuprinde (cca 500 g)

* Pentru umplutura:

* 1 kg mere
* 4 linguri zahar
* 50 g unt
* 1 lingura scortisoara
* 4 linguri nuca macinata

Pentru aluat am pus toate ingredientele la masina de paine, programul de framantare+dospire.

Daca framantati manual puneti faina intr-un castron si amestecati-o cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Faceti o gaura in mijloc si puneti oul usor batut, apoi laptele amestecat cu apa calduta si untul topit. Framantati pana obtineti un aluat omogen si elastic. Acoperiti castronul cu un prosop si lasati la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

Intre timp se curata merele si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pun la calit cu zahar, unt, nuci si scortisoara. Se lasa la racit.

Aluatul se imparte in 2 parti. Fiecare parte se intinde pe masa infainata, intr-o foaie nu foarte groasa, cca 0,5 cm. Se acopera cu merele calite

si se ruleaza cat mai strans posibil.

Ruloul obtinut se pune intr-o tava (de cozonac) unsa cu ulei si se lasa din nou la crescut, la loc caldut. Dupa ce si-a dublat volumul se unge cu galbenus desfacut cu putin lapte

si se da la cuptor, la 180 grade, pana se rumeneste.

Se lasa la racit in tava, dupa care se rastoana. Se taie felii si se pudreaza cu zahar.

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Esti cea mai harnicuta gospodina ca vad ca inca bucataresti !!! Plimbandu-ma sa vad ce bunatati ai mai facut am observat ca m-ai trecut pe lista ta, ii multumesc mult esti o draguta. Pupici multi si spor in toate !

  2. BUNAAAAAAA! Arata grozav! Refreshing si delicioasa!Pupici.

  3. Multumesc tare mult draga Silvia! Zilele astea chiar am luat pauza de la bucatarie :)). Acum am postat doar niste…restante. :))

    Bineinteles ca te-am trecut in lista. Cu in site asa delicios nici nu se putea altfel. 😉

    Te pup si sarbatori fericite in continuare!

  4. Pup Marcela. Multumesc!

  5. Anul nou sa iti aduca multe bucurii sanatate si prosperitate. La multi ani!
    Cu drag, Laura Blaauwiekel

  6. Miha, ce imi faci tu mie aici…Sti ca eu sint innebunita dupa toate retetele cu mere. Acum am lista si mai mare! O saptamina minunata! Cami

  7. Miha placinta ta e de nota 10!! De ceva zile tot visez la o placinta cu mere dar parca nici o reteta nu mi se parea usoara/gustoasa. Astazi am incercat reteta si a iesit o bunatate. Multumesc

  8. Multumesc Laura de nota maxima. 😉 Ma bucur tare mult pentru ea, dar mult mai mult ma bucur ca ti-a placut placintica. Sa papati sanatosi! Pup!

  9. Miha reteta ta e super, am un sac de mere si ma gandeam sa trec la fapte… 🙂 Am o intrebare insa.. pomeneai ceva de masina de facut paine… ce masina de paine mi-ai recomanda, sa fie fiabila. Imi multumesc.

  10. Laura, eu am o masina de paine de…ne-firma. :)) Alaska ii zice. Am luat ce-am gasit mai ieftin la vremea respectiva, acum vreo 2 ani. De atunci o folosesc pentru paine o data la 2-3 zile si de fiecare data cand trebuie sa fac aluat ce necesita framantare. Isi face treaba foarte bine.

  11. Faci niste prajituri exceptionale.Am luat si eu o reteta de placinta cu mere si a iesit extraordinar de buna.Esti o mare artista!

  12. Multumesc Ana Maria. Ma bucur tare mult ca ti-a placut placinta cu mere. Sper sa mai incerci si alte retete.

    O zi frumoasa!

  13. e necesar ca aluatul care l-am framantat sa stea la dospit,adica sa creasca?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]