Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu ananas si frisca

Prajitura cu ananas si frisca este una dintre acele prajituri de casa pe care le faci foarte repede, atunci cand ai pofta de ceva bun si una dintre acele prajituri care dispar atat de repede din farfurie incat musafirii raman nemancati daca nu esti atent sa spui „stop” la pofticiosi! :)))

Prajitura cu ananas si crema de mascarpone

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • Crema:
  • 1 conserva compot de ananas
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g mascarpone
  • 75 g zahar (pudra)
  • 1 lingurita gelatina
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru finisat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar (pudra)
  • 1 plic zahar vanilat
loading...

Mod de preparare Prajitura cu ananas si frisca:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul, esenta de vanilie si coaja de lamaie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ananasul se pune intr-o strecuratoare, sa se scurga bine de zeama. Zeama de la compot o pastram pentru insiropat blatul. Dupa ce ananasul s-a scurs bine de zeama il pasam cu blenderul vertical pana obtinem un piure fin.

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine pufoasa. Mascarponele se mixeaza cu zaharul pana devine cremos. Incorporam frisca batuta in crema de mascarpone, apoi adaugam piureul de ananas si omogenizam amestecand usor.

Gelatina se topeste pe bain-marie sau la microunde. Cand a devenit lichida punem peste cateva linguri din crema cu mascarpone si ananas si amestecam repede. Turnam apoi peste restul de crema si omogenizam.

Blatul bine racit se taie in doua parti si se insiropeaza cu zeama de la compotul de ananas. In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem o parte de blat, crema de mascarpone cu ananas si acoperim cu cel de-al doilea blat. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore.

Intre timp batem smantana pentru frisca impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana devine ferma si pufoasa.

Prajitura se rastoarna pe un platou si se „imbraca” cu frisca batuta. Se portioneaza in patrate si se mananca cu spor! :))

Pofta buna! 😉

Prajitura cu ananas si frisca

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. Am incercat si eu odata insa nu mi-a iesit la aspect asa ca ta. Sper sa imi iasa la urmatoarea incercare 🙂

  2. Exceptional arata si cred ca si la gust este la fel. Un mic amanunt din partea unui carcotas calorico-dependent. Ar fi superinteresant de adaugat si un mic calcul caloric. Personal nu mananc mai mult de 1000 de calorii pe zi. (am reusit astfel sa slabesc in 4 luni 18 kg)

  3. Gaga says:

    Prajitura nu poate fi portionata in patrate, cum spui, ci numai in cuburi!

  4. ANA Stefanescu says:

    Buna ziua! Referitor la cantitatea gelatinei folosite, dvoastra spuneti sa folosim 1 lingurita(ma gandesc la ceea granule) dar daca eu am foi de gelatina? 3 foite ar fi indeajuns? 1 foita=1.6g.

    • Buna ziua, Ana
      Da, 3 foi sunt de ajuns. Pentru siguranta, citeste pe plic necesarul pentru 500 ml si imparte la 2.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]