Prajitura cu crema de ciocolata

Intotdeauna cand sunt in viteza si vreau sa fac ceva bun, blatul de la prajitura Amandina imi este de mare ajutor. Se face foarte usor si rapid si se preteaza la aproape orice fel de crema.

Astfel se face ca saptamana trecuta cand am fost invitati la niste prieteni dragi noua, am facut repede repede aceasta prajitura cu crema de ciocolata, ca doar nu era sa le cumpar de la cofetarie :)))

Prajitura cu crema de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri sirop de zahar ars
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 200 g unt
  • 200 g crema de ciocolata gen Finetti, Nutella
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri coniac
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml smantana
loading...

Mod de preparare Prajitura cu crema de ciocolata:

Blat:

Pentru siropul de zahar ars vom carameliza 2 linguri de zahar. Caramelul il „stingem” apoi cu putina apa rece. Lasam la racit, pana se dizolva caramelul.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea.  Galbenusurile se mixeaza cu uleiul, esenta de rom si siropul de zahar ars. Se toarna totul peste bezea si se omogenizeaza usor.

Amestecam faina cu praful de copt si cacaoa, apoi turnam peste compozitia de mai sus. Omogenizam, amestecand usor cu o spatula.

Compozitia se toarna in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de ciocolata:

Se topeste untul, dar nu complet, sa mai ramana bucati netopite, apoi se mixeaza pana se ingheaga din nou. Se adauga crema de ciocolata, ciocolata amaruie topita impreuna cu smantana pentru frisca si coniacul. Se mixeaza pana la omogenizare.

Blatul copt si racit se taie in 2. Se pune crema pe unul din blaturi, se niveleaza si se acopera cu cel de-al doilea blat. Se da la rece pana se intareste crema, apoi se portioneaza cuburi.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata se topeste la foc mic cu smantana si untul. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit apoi se toarna peste cuburile de prajitura. Se da din nou la rece, apoi se orneaza cu moate de frisca batuta.

Prajitura Amandina cu ciocolata

loading...

Comentarii prin Facebook

Comentarii

  1. toata lumea se invita sau te invita…mie ce-mi ramane de facut?Imi place mult prajitura asta pentru ca seamana cu amandina…si ce poate fi mai bun decat o amandina?????
    Pupici si o seara placuta!!!

  2. Daca-ti spun ca ma enervezi, nu ma crezi… Cum poti face atitea dulciuri si in plus sa le maninci si sa nu te ingrasi ?! Ia sa mai trimiti si la mine, chiar cu riscul de a pune citeva kg, da ?!

  3. si eu as vrea sa imi fii oaspete ,hihi ,dar cred ca nu ai chef sa te dai cu barca si la noi sunt inundatii.super prajiturica.pupici

  4. Eu vreau sa o fac sub forma de tort, pentru o fetita speciala. Poti sa-mi dai sfaturi, Miha? Multumesc!

  5. Cristina, eu n-am insiropat blatul. Le-am facut mici, sa poata fi mancate cu mana si n-am mai pus sirop. Dar daca faci sub forma de tort merge insiropat, intocmai ca si prajitura Amandina. 😉

    Pup!

  6. cand le vad asa frumos aranjate si scaldate de soare , parca sunt in fata mea pe farfurie 😉 … oricum , faci niste dulciuri extraordinare , bravooo!!!!!

  7. Miha , cu dulciurile tale de mare exceptie , cuceresti si femeile , ce sa mai zic de masculi …
    Mi-ai facut o pofta nebunaaaaaaaaaaa , dar nici n-o pot incerca in varianta ta , crema e mult prea dulce ptr diabetul meu … mda , raman cu pofta , sper sa nu mi se umfle ceva … hihihi
    Zi insorita ca la Onesti !

  8. Uffff…Diana…imi pare rau ca nu te „coafeaza” :)) prajitura mea, dar pe de alta parte ma bucur ca te-am cucerit. :)) Pup!

  9. Draga Miha, tu intotdeauna faci BUNNNNN:)) Cum apare o reteta dulce noua, repede o add la favorite:)) Sunt exceptionale, nemaivorbind de pozele profi:) Iti multumesc din suflet pentru ele:) Multi pupiciXXXXX
    Monica,

  10. Miha draga mea…oare care e secretul untului topit si apoi inchegat din nou ai vreo idee? Pup arata minunat si vreau sa o probez!

  11. Ruxy, secretul e ca se obtine o crema mult mai pufoasa si fina decat daca l-am bate moale, la temperatura camerei. Dureaza mai mult, ce-i drept, dar rezultatul e…yummy. :))

  12. Am inteles…si iti multumesc pup cu mare drag…diseara pap o prajiturica fina by MIha…si ma uit la Dansez!!! Inimioare pentru tine…

  13. Gata-i prajiturica…MINUNATIEEEEEE…ce sa mai spun…multumesc din toata inima…pup cu drag si o seara minunata!

  14. Este super buna prajitura.Tocmai a terminat-o mami si am mancat o bucatica si te lingi pe degete de buna ce este.Felicitari!!!!!

  15. Draga mea Miha, iata ma din nou pe blogul tau minunat, eram in pana de idei si acum nu stiu ce reteta sa incerc mai intai:)) Din pacate mie nu mi a iesit acest gen de blat(: Nu stiu de ce iese batut. Cel mai bine imi reuseste cel in care se adauga albusurile batute la sfarsit. Amestec usor totul, arata pufos dar…..cand il scot este batut, chiar daca l insiropez nu e bun. Ai vreo idee de ce? Ar fi mai simplu de facut.
    Tot ce este cu crema ma omoara hehehe, sunt topita dupa ele. Am dat iama in retetele tale (ca de obicei) Iti multumesc din suflet pentru ele, multi pupcici:) o_o
    Diana

  16. Buna Diana! :*

    Albusurile trebuie batute foarte bine, pana bezeaua e lucioasa si are un aspect gras. Atunci cand torni galbenusurile amestecate cu ulei, acestea vor ramane la suprafata, nu se vor lasa la fund. Apoi totul se omogenizeaza cu o spatula, cat mai usor, sa nu iasa aerul din albusuri.

    Daca ai respectat acestea si totusi blatul iese la fel e posibil sa fie din cauza cuptorului, sa trebuiasca un timp mai scurt de coacere. Fa proba cu scobitoarea mai devreme de cele 30 de minute.

    Te imbratisez si sper ca data viitoare sa iasa totul perfect. 🙂

  17. Retetele dumneavoastra sunt senzationale. Absolut tot ceea ce am incercat mi-a iesit, spre incantarea familiei si a musafirilor. Va multumesc din suflet si asteptam retete noi, in fiecare zi ma delectez cu dulciuri fel de fel.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *