Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de iaurt

# Pentru blat:

# 5 oua
# 5 linguri zahar
# 5 linguri faina
# esenta de vanilie

Pentru blat am folosit reteta clasica de pandispan.

Albusurile se separa de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar, pana devin ca o crema. Se adauga vanilia si faina si se omogenizeaza.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Se rastoarna peste compozitia de galbenusuri si se amesteca usor.

Aluatul rezultat il punem intr-o tava ( 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba scobitorii, pentru siguranta. 😉

# Pentru crema

# 300 g iaurt
# 200 ml frisca
# 50 ml lichior de fragi
# 10 g gelatina

Gelatina se pune la inmuiat in cateva linguri de apa rece.

Frisca se bate, apoi se incorporeaza usor iaurtul si lichiorul de fragi.

Gelatina hidratata se incalzeste la baine marine sau la microunde, pana se incalzeste putin si devine lichida. Se iau cateva linguri din compozitia de iaurt cu frisca si se mixeaza cu gelatina, apoi se amesteca cu restul compozitiei.

Este important a se amesteca gelatina cu crema, pentru a fi adusa la aceeasi temperatura, altfel riscati sa se intareasca prea repede si sa se formeze bobite de gelatina.

# Pentru glazura:

# 100 g ciocolata amara
# 50 ml frisca lichida

Ciocolata se topeste la foc mic, impreuna cu frisca lichida. Se omogenizeaza si se lasa la racit.

Blatul copt si racit se taie in doua. Punem prima parte intr-o tava de chec tapetata cu folie alimentara si o insiropam cu putin sirop preparat din apa cu zahar si esenta de rom. Se toarna crema (pastram cateva linguri pentru finisare) , se niveleaza si se acopera cu cea de-a 2-a parte de blat insiropata. Se acopera cu folie si se da la rece pentru cateva ore.

Se rastoarna pe platou si se acopera cu glazura de ciocolata. Marginile prajiturii se finiseaza cu crema pastrata si se orneaza cu frisca.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

7 Comentarii

  1. Se ve estupenda tu receta. Maravilloso el corte. Un saludo

  2. Arata foarte bine. As minca din ia

  3. mai degraba tortulet…!

  4. Arata f bine… ca de obicei!… Felicitari…

  5. Super arata si imi place foarte mult crema.

  6. Tentanta prajitura!

    Crema pastrata pentru finisare nu se intareste in cele cateva ore cat sta prajitura in frigider? Mi-e teama ca n-o s-o mai pot intinde.
    Si fara unt in glazura?? Ma invatasem cu glazurile tale obisnuite: 100g ciocolata amaruie (apropo… mi-au trebuit 30 de ani ca sa aflu de la tine cat de buna e ciocolata amaruie :))+
    50ml frisca lichida+ 50g unt, imi ies perfect. Acum sa nu mai pun unt?

  7. Nu, crema nu se intareste foarte tare. Daca ti se pare ca se intareste prea tare, o scoti cu ceva vrema inainte de ornare si o pastrezi la temperatura camerei. Acum nu mai este atat de cald si se va pastra bine.
    Glazura o poti face cum doresti, cum stii, cum iti place…nu e o regula anume. Untul da un luciu frumos glazurii de ciocolata, il poti pune fara probleme. Eu nu stiu de ce n-am mai pus. :))
    Ma bucur tare mult draga Mami, ca iti pot fi de ajutor si ca iti place prajiturica.
    O zi buna iti doresc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu panna cotta de capsuni

Prajitura cu panna cotta de capsuni

Prajitura cu panna cotta de capsuni pe care v-o aduc astazi este una dintre cele mai simple si aromate prajituri de casa facuta in ultima vreme. O prajitura cu fructe absolut delicioasa, la care putem folosi orice fructe de sezon. Mod de preparare Prajitura cu panna cotta de capsuni: Blat: […]

Prajitura cu crema de branza si iaurt

Prajitura cu crema de branza si iaurt

Prajitura cu crema de branza si iaurt este prajitura de casa pe care v-o propun pentru atunci cand vreti o prajitura lejera si racoroasa. Se prepara destul de repede si este ideala pentru copii. Mod de preparare Prajitura cu crema de branza si iaurt: Blat: Albusurile se bat spuma tare […]

Prajitura rasturnata cu cirese

Prajitura rasturnata cu cirese

Ne plac mult ciresele, dar cum de-acum au cam multi „vizitatori” 🙂 si trebuie sa le desfacem cu mana, una cate una, m-am gandit ca tare buna ar fi o prajitura rasturnata cu cirese, facuta dupa reteta de la prajitura rasturnata cu visine. De aceasta data nu i-am mai facut […]

Prajitura turnata cu capsuni

Prajitura turnata cu capsuni

Am facut prajitura turnata cu branza, am facut si prajitura turnata cu mere, ba chiar si cu visine. Atunci de ce n-as face si o prajitura turnata cu capsuni? Mi-am zis ca rau n-are ce sa fie. Si chiar n-a fost! 😉 Mod de preparare Prajitura turnata cu capsuni: Umplutura […]