Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de unt si ciocolata

Anul acesta pe langa alte retete, de Pasti am facut si aceasta prajitura care in prima faza s-a vrut a fi o Amandina. Intre timp mi-am dat seama ca n-am timp sa fac si fondantul si atunci am hotarat sa schimb si in loc de cacao sa pun (putina! ­čśÇ ) ciocolata in crema de unt. Pana la urma n-a fost foarte departe de Amandina, aproape aceeasi Marie da’ cu alta palarie! :)))))

Prajitura cu crema de ciocolata

—-

Prajitura cu crema de ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 g unt
  • esenta de rom
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml smantana pentru frisca/frisca lichida

 

loading...

Mod de preparare Prajitura cu crema de unt si ciocolata:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Sirop:

Zaharul se caramelizeaza. Dam deoparte de pe foc si turnam apa. Lasam pana se raceste si caramelul se topeste.

Crema:

Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Amestecul se fierbe pe baie de abur pana se ingroasa, fara a da in clocot. Se da deoparte si se lasa la racit.

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu untul. Amestecul se mixeaza apoi pana devine cremos. La acest amestec adaugam crema de oua si mixam bine pana la omogenizare. Se aromeaza dupa gust cu esenta de rom.

Glazura de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu smantana pentru frisca si untul. Cand amestecul ajunge la punctul de fierbere dam deoparte, omogenizam si lasam la racit.

Blatul racit se taie in doua parti. Se insiropeaza fiecare parte. Pastram o parte din crema pentru ornat, restul o punem pe unul din blaturi si acoperim cu cel de-al doilea. Dam la frigider pana se intareste crema.

Prajitura se portioneaza dupa dorinta. Fiecare prajitura se glazureaza individual si se orneaza cu cate un mot de crema.

  • Inainte de servire prajitura se lasa putin la temperatura camerei.

Pofta buna! ­čśë

Prajitura cu ciocolata

 

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. O prajitura super delicioasa. Te pup!

  2. Mon dieux je vais mourir , c’est vraiment une d├ęlice difficile de r├ęsister , bravo!
    Bisous

  3. Iubesc prajitura asta, cu blat de cacao si crema de unt cu ciocolata. Si o prezinti asa de frumos, ca am notat-o pe lista cu „must do” cat de curand ­čÖé

  4. O bunatate de prajiturica !:)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]