Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu frisca si mascarpone

Mi-a placut atat de mult crema de mascarpone ce-am folosit-o de curand la clatitele cu zmeura, incat am zis ca musai e s-o incerc si cu blat de tort, cu pandispan de cacao mai exact. Ca e bun, moale si pufos si nu trebuie insiropat 😉

Va doresc o saptamana frumoasa si plina de realizari! Va invit la o felie de prajitura, virtuala sau nu… fiecare dupa cum poate… :)))

Prajitura cu crema mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 50 g cacao neagra
  • 150 ml apa
  • 120 ml ulei
  • 280 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 200 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
loading...

Mod de preparare Prajitura cu frisca si mascarpone:

Blat:

Intr-un vas punem cacaoa si turnam deasupra apa clocotita, amestecand continuu. Amestecam pana dispar toate cocoloasele si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea lucioasa. Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit (in cateva reprize) bezeaua.

Turnam compozitia intr-o tava (42/29 cm) tapetata cu hartie de copt. Lovim apoi cu palma in masa de cateva ori, sa eliminam excesul de aer din compozitie si dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste si devine pufoasa. Mascarponele se mixeaza cu zaharul vanilat, apoi se incorporeaza frisca amestecand usor.

Blatul de pandispan racit se taie in 2, obtinand astfel 2 blaturi subtiri. Apoi fiecare blat se taie in 2 pe lungime, obtinand 4 blaturi inguste si subtiri.

  • Am folosit doar 3 din ele, celalalt au vrut piticii sa-l pape ca atare si nu i-am putut refuza. 🙂

Impartim crema in 2 si o repartizam intre cele 3 blaturi. Acoperim prajitura cu frisca batuta si bilute de ciocolata. Dam la frigider pentru minim 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Prajitura cu crema mascarpone

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Ce prajitura buna! Imi place!

  2. Da asta reteta imi place foarte mult pentru ca nu e complicata! Bravo!

  3. cred ca-i delicioasa.pupici

  4. Imi place mult mascarpone,deci este buna prajitura.Te pup!

  5. Mmmm, ce blat pufos! Arata minunat!
    Pupici si o saptamîna frumoasa :*

  6. si eu ador aceasta crema , chiar o putem folosi in atatea combinatii …. delicioasa prajiturica ai facut!!!

  7. mmmm pe gustul meu!!!!Arata super!!!deja imi ploua in gura!!O zi frumoasa!!

  8. Multumesc tare mult dragelor pentru aprecieri! Va pup!

  9. Anonymous says:

    F buna retata.Am incercat si mi-a iesit de minune….eu am pus un pic de dulceata de afine impreuna cu crema si e si mai bun….

    Multumesc pentru reteta!

  10. Ooo ce idee minunata cu dulceata. Tre’ sa fi fost grozava!

    Ma bucur tare mult ca v-a placut prajitura!

  11. iulia says:

    Si eu am facuto de doua ori si le-am pus caramel si a doua oara fructe de bosque un deliciu felicitari

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]