Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu frisca

Dupa ce-am trecut peste emotiile produse de aflarea vestii ca am castigat la concursul organizat de Laura Laurentiu, mi s-a facut pofta de o prajitura. :))) Si ca sa fie gata repede repede am decis sa fac un blat de pandispan cu cacao, insiropat si ornat cu multa frisca.

Prajitura cu frisca si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 50 g cacao neagra
  • 150 ml apa
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 280 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru sirop:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar
  • 1 intaritor de frisca
  • 50 g ciocolata amaruie
  • putin lapte
loading...

Mod de preparare Prajitura cu frisca:

Punem cacaoa intr-un castron si turnam apa clocotita deasupra, amestecand continuu. Amestecam pana nu mai avem cocoloase si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.

Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit bezeaua.

  • Bezeaua se va incorpora in cateva reprize (dupa ce adaugam faina compozitia devine destul de consistenta si astfel o vom putea incorpora mai usor, asigurandu-ne astfel ca „nu se lasa” )

Turnam compozitia intr-o tava (42/28 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 35-40 de minute. Facem proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Sirop:

Zaharul il caramelizam, apoi il „stingem” cu 100 ml apa rece. Atentie la aburi! Lasam la racit, pana se dizolva zaharul caramelizat.

Decor:

Ciocolata o topim la foc mic cu putin lapte, atat cat sa obtinem o consistenta lichida a ciocolatei.

Smantana foarte rece se mixeaza la viteza mica pana devine ca o spuma. Adaugam zaharul si intaritorul de frisca, marim viteza la mixer si mixam pana devine pufoasa si se intareste.

Blatul racit il taiem in patratele sau dreptunghiuri de marimea dorita, insiropam si ornam cu frisca si sosul de ciocolata.

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

17 Comentarii

  1. Que fantastico te ha quedado.

    Saludos

  2. Anonymous says:

    ai castigat!!!!!!!!!!!!!! eram sigura! bravo, bravo, bravisimo!!!!!!!!!!!!!!!! un salut calduros, mihaela! ( chiar daca nu ti-am mai trimis impresii nu insemna ca nu te urmaresc si votez si mai ales pun in practica retetele tale)

  3. Felicitari pentru castigarea concursului!!!
    Prajitura arata super. O zi frumoasa!

  4. Prajitura asta imi aminteste de Boemele de pe vremea mea…chiar asa aratau prin toate cofetariile.!!!Imi lasa gura apaaaaaaa!
    Pupici si o zi minunata!!!

  5. uta says:

    te urmaresc de mult timp dar nu am prea avut timp sa iti scriu felicitari pentru castigarea concursului meriti toata admiratia noastra a mea si a fetitei

  6. Ce bine arata, mai ai ?! Daca publicai acum „fo” doua zile prajitura, o faceam pentru sarbatoarea lui nor’ta de astazi, asa am prestat albinuta, dar nu-mi place ca-i cu miere… ufffaaaa… Pupici si felicitari pentru cistigarea concursului !!!

  7. Felicitari Miha… Ma bucur ca ai castigat premiul…
    Prajiturica arata foarte bine si sigur este foarte gustoasa…
    Te pupic dulce de tot…

  8. Apetisanta,eleganta..pacat ca sint la dieta:(,da-i vine rindul:).O zi faina!

  9. Felicitari pentru premiul cel mare.Pupici

  10. Anonymous says:

    BRAVOOOOOOOOOOOOOOOO !!!!
    Felicitari , Miha !
    Diana.

  11. Anonymous says:

    suuuper

  12. aveti niste prajiturtri superbe!iar pozele sunt impecabile!

  13. Multumesc! Multumesc din suflet tuturor! :* :* :*

  14. Buna!am facut aceasta prajitura azi,dar a fost foarte teapana compozitia dupa ce am adaugat faina,nu am mai putut-o amesteca cu bezeaua de joss in sus a fost foarte tare si am bagat mixerul dar astfel s-a lasat si a ieshit foarte subtire cu toare ca am folosit o tava mica 23 X 27.eu am pus 5 oua si 250 g faina dar a fost foarte mult.vreau sa refac aceasta prajitura ca e foarte economica dar va rog sfatuiti-ma!

  15. Raluka, faina nu este multa, dovada faptul ca pana la urma compozitia s-a subtiat.
    Intr-adevar compozitia se intareste dupa ce pui faina, dar o sa aiba consistenta potrivita dupa ce sunt incorporate albusurile spuma. Asta se face usor, amestecand cu o spatula. Dureaza un pic aceasta operatiune, dar ca sa fie mai usor poti incorpora bezeaua in 2-3 reprize.

    O sa completez aceste sfaturi in reteta, poate o sa mai aiba si altcineva nevoie. Multumesc! :*

  16. multumesc mult pt sfaturi.o sa refac pandispanul

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]