Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Nu sarbatorim ziua indragostitilor, nu e musai sa fie Valentine’s Day ca sa fac o prajitura cu ciocolata :)) Dar daca tot e bal…atunci bal sa fie… :))

Am pornit sa fac aceasta prajitura fara a avea ceva concret in minte. Stiam doar ca trebuie sa fie ceva cu ciocolata si sa folosesc iaurtul ce-l aveam in frigider. :D

O crema fina de iaurt si o crema de ciocolata delicioasa… un blat pufos si prajitura e gata. Pentru un aer festiv doar cateva inimioare de decor…

prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 100 g zahar
  • 140 g iaurt
  • 2 oua
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 150 g faina
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de iaurt:
  • 100 g ciocolata alba
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 140 g iaurt
  • 5 g gelatina
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru insiropat:
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • 2 linguri lichior Sheridan’s

Mod de preparare prajitura cu iaurt si ciocolata:

Blat:

Ciocolata tocata o topim la foc mic sau la bain marie, impreuna cu untul taiat cubulete. Se omogenizeaza si se lasa la racit. Punem zaharul si esenta de vanilie si mixam compozitia pana aceasta devine ca o crema si zaharul se topeste. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare si iaurtul. Faina o amestecam cu cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Incorporam usor in crema de ciocolata.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/20 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru vreo 40-45 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si trece proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de iaurt:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem apa atat cat sa acopere bine gelatina.

Ciocolata tocata sa rupata bucatele se topeste la foc mic sau la bain marie cu 150 ml smantana pentru frisca. Se omogenizeaza si se da deoparta la racit. Dupa ce s-a racorit putin se pune gelatina si se amesteca bine. Dam la frigider sa se raceasca foarte bine.

Intre timp batem restul de smantana pentru frisca. Nu e necesar ca frisca sa fie foarte ferma, e de ajuns sa o batem atat cat sa devina pufoasa.

In crema racita incorporam iaurtul, amestecand usor cu mixerul, iar la sfarsit frisca batuta. Dam din nou la frigider pana se intareste putin.

Crema de ciocolata amaruie:

Ciocolata tocata sau rupta bucatele o topim la foc mic sau la bain marie impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam si dam la congelator pentru vreo 30-40 de minute. Mixam apoi crema pana aceasta devine pufoasa.

prajitura-cu-iaurt-si-buline-de-ciocolata-0

Pentru sirop punem apa intr-un pahar, adaugam zaharul si lichiorul si amestecam.

Blatul racit il punem in tava in care l-am copt. Daca tava nu e detasabila, tapetati cu folie alimentara. Insiropam si punem crema de iaurt. Crema de ciocolata o punem intr-un posh. Introducem varful in crema de iaurt si strangem pana la suprafata prajiturii se formeaza un cerc. Continuam operatiunea pe toata suprafata prajiturii.

Eu am fost cam liniara :)) dar bulinele se pot face si mai dezordonate.

prajitura-cu-iaurt-si-buline-de-ciocolata-1

Presaram inimioarele roz pentru decor si dam la frigider pentru macar 1 ora, pana crema se intareste suficient si prajitura se poate scoate din forma.

prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Se portioneaza dupa dorinta.

prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Pofta buna si iubiti-va mult! :D

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

32 Comentarii

  1. Delicioasa idea asta :)

    Cred ca o execut si eu cat de curand! Am facut zilele trecute stanglurile cu ciocolata de la tine si au fost tare bune! Iar reteta pentru foaia de rulada e perfecta! Nici nu stii cate am incercat si se tot sfaramitau!

  2. raluca balogh says:

    super ideeeee Miha!am s-o fac si eu cat de curand!!!

  3. Ce bine arata!!

  4. Imi place mult modul in care ai asezat cremele.Deliciu!

  5. aurelia eugenia says:

    mai mihalis, pai tu nici de valentine s day, nu stai cuminte?
    multumim pentru prajitura

  6. Superba prajiturica Miha! Pup

  7. Ramo says:

    Delicios, Miha!Un sfarsit de saptamana linistit alaturi de cei dragi))))

  8. Delicioasa si foarte aratoasa prajitura.

  9. Miha Ela says:

    Ce-mi place cum arata! Mi-e pofta de ceva dulce acum:( :))) :-*

  10. Tina says:

    Scumpa mea in primul rand te felicit pt. tot si am si eu o intrebare. Smantana pt. frisca se poate inlocui cu frisca lichida?

  11. Nicoleta says:

    Buna,
    poti te rog sa imi spui daca ai pus sau nu in blat iaurt? e trecut la ingrediente, dar la modul de operare nu ai mai spus numic despre el…!?!?
    mersi mult!

    • Nicoleta, este scris… “Adaugam apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare si iaurtul” >:D<

  12. Ioana says:

    Foarte interesanta. Dar am o intrebare. E acelasi lucru daca incorporez compozitia aluatului in crema de ciocolata sau crema de ciocolata in aluat ?

    • Ioana, te rog iarta-ma dar n-am inteles intrebarea ta…

      • Ioana says:

        Are ceva daca, in loc sa “Incorporam usor in crema de ciocolata.”, incorporez crema in blat ?

        • Hai sa vedem daca am inteles… :))))

          Cand am spus “crema de ciocolata” m-am referit la compozitia cu ciocolata si oua de dinainte, compozitie in care vom incorpora faina. Si am obtinut astfel compozitia pentru blat. Daca vrei sa procedezi invers si sa pui compozitia de ciocolata peste faina apoi sa amesteci, n-are nimic. E cam aceeasi Marie cu alta palarie :D
          Crema de ciocolata (bulinele) am explicat mai jos cum se face si cum o “asamblam” in crema de iaurt.
          Toti pasii sunt explicati separat, crema de ciocolata de la blat nu are nici o legatura cu crema de ciocolata cu care vom forma bulinele ;)

          • Ioana says:

            Off, mulţumesc. Am făcut eu o confuzie ruşinoasă. M-am lămurit cu asta, dar te-aş ruga, dacă eşti amabilă, să mă lămureşti şi cu prepararea gelatinei. Niciodată nu mi-a ieşit. Pun apă rece peste gelatină şi o las aşa ? Nu se întăreşte ?

  13. Ioana, pui apa rece peste gelatina si o lasi asa. Ea se va umfla si se va intari. Cand o adaugi in crema calda ea se dizolva. Sa ai grija sa nu fie prea fierbinte crema, atat cat sa fie suportabila la deget. ;)

  14. Maria Cristina says:

    Excelenta prajitura!1bravo!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura simpla cu visine

Prajitura simpla cu visine

Mod de preparare Prajitura simpla cu visine: Scoatem samburii visinelor si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie se adauga […]

Prajitura cu banane caramelizate

Prajitura cu banane caramelizate

Mod de preparare Prajitura cu banane caramelizate: Intr-o tigaie punem zaharul la topit. Cand a devenit lichid adaugam smantana pentru frisca si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul. Adaugam bananele taiate pe lungime si le acoperim bine cu caramel. Rasturnam cu atentie intr-un vas termorezistent. Mixam ouale cu […]

Prajitura cu visine si crema de vanilie

Prajitura cu visine si crema de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu visine si crema de vanilie: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei se adauga peste albusuri si se amesteca usor, […]

Negresa cu mascarpone si scortisoara

Negresa cu mascarpone si scortisoara

Mod de preparare Negresa cu mascarpone si scortisoara: Blat: Punem intr-un vas ciocolata, untul si cappucino dizolvat intr-o lingura cu apa fierbinte. Punem la foc mic pana cand compozitia devine omogena. Se lasa la racit, apoi se incorporeaza zaharul. Se adauga ouale, unul cate unul, mixand energic dupa fiecare, pana […]