Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Nu sarbatorim ziua indragostitilor, nu e musai sa fie Valentine’s Day ca sa fac o prajitura cu ciocolata :)) Dar daca tot e bal…atunci bal sa fie… :))

Am pornit sa fac aceasta prajitura fara a avea ceva concret in minte. Stiam doar ca trebuie sa fie ceva cu ciocolata si sa folosesc iaurtul ce-l aveam in frigider. 😀

O crema fina de iaurt si o crema de ciocolata delicioasa… un blat pufos si prajitura e gata. Pentru un aer festiv doar cateva inimioare de decor…

prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 100 g zahar
  • 140 g iaurt
  • 2 oua
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 150 g faina
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de iaurt:
  • 100 g ciocolata alba
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 140 g iaurt
  • 5 g gelatina
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru insiropat:
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml apa
  • 2 linguri lichior Sheridan’s

Mod de preparare prajitura cu iaurt si ciocolata:

Blat:

Ciocolata tocata o topim la foc mic sau la bain marie, impreuna cu untul taiat cubulete. Se omogenizeaza si se lasa la racit. Punem zaharul si esenta de vanilie si mixam compozitia pana aceasta devine ca o crema si zaharul se topeste. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare si iaurtul. Faina o amestecam cu cacaoa, praful de copt si un praf de sare. Incorporam usor in crema de ciocolata.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/20 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru vreo 40-45 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si trece proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de iaurt:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem apa atat cat sa acopere bine gelatina.

Ciocolata tocata sa rupata bucatele se topeste la foc mic sau la bain marie cu 150 ml smantana pentru frisca. Se omogenizeaza si se da deoparta la racit. Dupa ce s-a racorit putin se pune gelatina si se amesteca bine. Dam la frigider sa se raceasca foarte bine.

Intre timp batem restul de smantana pentru frisca. Nu e necesar ca frisca sa fie foarte ferma, e de ajuns sa o batem atat cat sa devina pufoasa.

In crema racita incorporam iaurtul, amestecand usor cu mixerul, iar la sfarsit frisca batuta. Dam din nou la frigider pana se intareste putin.

Crema de ciocolata amaruie:

Ciocolata tocata sau rupta bucatele o topim la foc mic sau la bain marie impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam si dam la congelator pentru vreo 30-40 de minute. Mixam apoi crema pana aceasta devine pufoasa.

prajitura-cu-iaurt-si-buline-de-ciocolata-0

Pentru sirop punem apa intr-un pahar, adaugam zaharul si lichiorul si amestecam.

Blatul racit il punem in tava in care l-am copt. Daca tava nu e detasabila, tapetati cu folie alimentara. Insiropam si punem crema de iaurt. Crema de ciocolata o punem intr-un posh. Introducem varful in crema de iaurt si strangem pana la suprafata prajiturii se formeaza un cerc. Continuam operatiunea pe toata suprafata prajiturii.

Eu am fost cam liniara :)) dar bulinele se pot face si mai dezordonate.

prajitura-cu-iaurt-si-buline-de-ciocolata-1

Presaram inimioarele roz pentru decor si dam la frigider pentru macar 1 ora, pana crema se intareste suficient si prajitura se poate scoate din forma.

prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Se portioneaza dupa dorinta.

prajitura cu iaurt si buline de ciocolata

Pofta buna si iubiti-va mult! 😀

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

34 Comentarii

  1. Delicioasa idea asta 🙂

    Cred ca o execut si eu cat de curand! Am facut zilele trecute stanglurile cu ciocolata de la tine si au fost tare bune! Iar reteta pentru foaia de rulada e perfecta! Nici nu stii cate am incercat si se tot sfaramitau!

  2. raluca balogh says:

    super ideeeee Miha!am s-o fac si eu cat de curand!!!

  3. Ce bine arata!!

  4. Imi place mult modul in care ai asezat cremele.Deliciu!

  5. aurelia eugenia says:

    mai mihalis, pai tu nici de valentine s day, nu stai cuminte?
    multumim pentru prajitura

  6. Superba prajiturica Miha! Pup

  7. Ramo says:

    Delicios, Miha!Un sfarsit de saptamana linistit alaturi de cei dragi))))

  8. Delicioasa si foarte aratoasa prajitura.

  9. Miha Ela says:

    Ce-mi place cum arata! Mi-e pofta de ceva dulce acum:( :))) :-*

  10. Tina says:

    Scumpa mea in primul rand te felicit pt. tot si am si eu o intrebare. Smantana pt. frisca se poate inlocui cu frisca lichida?

  11. Nicoleta says:

    Buna,
    poti te rog sa imi spui daca ai pus sau nu in blat iaurt? e trecut la ingrediente, dar la modul de operare nu ai mai spus numic despre el…!?!?
    mersi mult!

  12. Ioana says:

    Foarte interesanta. Dar am o intrebare. E acelasi lucru daca incorporez compozitia aluatului in crema de ciocolata sau crema de ciocolata in aluat ?

    • Ioana, te rog iarta-ma dar n-am inteles intrebarea ta…

      • Ioana says:

        Are ceva daca, in loc sa „Incorporam usor in crema de ciocolata.”, incorporez crema in blat ?

        • Hai sa vedem daca am inteles… :))))

          Cand am spus „crema de ciocolata” m-am referit la compozitia cu ciocolata si oua de dinainte, compozitie in care vom incorpora faina. Si am obtinut astfel compozitia pentru blat. Daca vrei sa procedezi invers si sa pui compozitia de ciocolata peste faina apoi sa amesteci, n-are nimic. E cam aceeasi Marie cu alta palarie 😀
          Crema de ciocolata (bulinele) am explicat mai jos cum se face si cum o „asamblam” in crema de iaurt.
          Toti pasii sunt explicati separat, crema de ciocolata de la blat nu are nici o legatura cu crema de ciocolata cu care vom forma bulinele 😉

          • Ioana says:

            Off, mulţumesc. Am făcut eu o confuzie ruşinoasă. M-am lămurit cu asta, dar te-aş ruga, dacă eşti amabilă, să mă lămureşti şi cu prepararea gelatinei. Niciodată nu mi-a ieşit. Pun apă rece peste gelatină şi o las aşa ? Nu se întăreşte ?

  13. Ioana, pui apa rece peste gelatina si o lasi asa. Ea se va umfla si se va intari. Cand o adaugi in crema calda ea se dizolva. Sa ai grija sa nu fie prea fierbinte crema, atat cat sa fie suportabila la deget. 😉

  14. Maria Cristina says:

    Excelenta prajitura!1bravo!!

  15. lili says:

    Foarte interesanta am s-o fac cu siguranta mai ales ca vin sarbatorile.felicitari Miha.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu prune si bezea

Prajitura cu prune si bezea

Mod de preparare Prajitura cu prune si bezea: Blat: Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca […]

Prajitura cu prune facute budinca

Prajitura cu prune facute budinca

Mod de preparare Prajitura cu prune facute budinca: Umplutura: Peste prunele curatate de coaja si samburi pune zaharul, apoi paseaza-le cu blenderul vertical. Presara amidonul deasupra, amesteca bine sa nu se formeze cocoloase, apoi pune vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbe pana compozitia se ingroasa. Lasa putin sa […]

Prajitura turnata cu branza

Prajitura turnata cu branza

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, intocmai […]

Cheesecake cu ciocolata (fara coacere)

Cheesecake cu ciocolata (fara coacere)

Mod de preparare Cheesecake cu ciocolata (fara coacere): Blat: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava (20 cm diametru) cu […]