Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu mere si bezea

Prajitura cu mere si bezea

Indiferent de domeniu, indiferent ca esti sau nu blogger, toti am pornit de undeva de jos la un moment dat. Ceea ce vreau eu sa spun acum e ca la inceputurile acestui blog postarile erau cam stangace, poate nu prea bine explicate, gandindu-ma probabil ca daca mie mi-a iesit trebuie sa iasa si altora :))) Ei bine, nu s-a intamplat asa de fiecare data, dar asta m-a ajutat sa inteleg ca retetele trebuie mai bine explicate, astfel incat sa le poata intelege si un incepator.

Cam asta s-a intamplat si in cazul prajiturii perlate cu mere si am vrut neaparat sa aduc un suflu nou retetei, dar si cateva poze din timpul prepararii, pentru ca e o prajitura foarte buna, nu foarte scumpa, ce merita facuta macar o data 😉

Asadar, azi avem prajitura cu mere si bezea

Prajitura cu mere si bezea

Prajitura de casa cu mere si bezea

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • 125 ml apa fierbinte
  • 3 g drojdie uscata
  • 1 praf de copt
  • 350 g faina
  • Pentru umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • zahar dupa gust, in functie de cat de dulci sunt merele
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita scortisoara
  • Pentru bezea:
  • 5 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • esenta de vanilie
loading...

Mod de preparare Prajitura cu mere si bezea:

Umplutura:

Mai intai vom cali merele, pentru a avea timp sa se raceasca.

Merele date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit cu zahar dupa gust, o lingura cu ulei (sau o bucatica de unt) si o lingurita cu scortisoara pudra. Amestecand din cand in cand, se tin pe foc mic, pana scade zeama lasata de mere. Se da cratita deoparte de pe foc si se lasa la racit.

Blat:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc. Se toarna usor untul topit si racit si apa fierbinte, mixand continuu. Adaugam apoi faina amestecata cu drojdia uscata si praful de copt. Consistenta aluatului va fi moale, ca si cea pentru chec.

Compozitia se pune in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Deasupra punem merele calite.

Se da la cuptor la foc mediu (sau 150 grade la cuptorul electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute, pana se rumeneste putin. Scoatem tava din cuptor si punem deasupra bezeaua ce am pregatit-o cu 10 minute inainte.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza foarte bine pana bezeaua devine lucioasa si consistenta. La sfarsit punem zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust, mixam bine sa se omogenizeze.

Punem bezeaua intr-un posh si o spritam deasupra prajiturii. Dam din nou la cuptor pentru cca 10 minute, pana se aureste bezeaua.

Se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi se portioneaza.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu mere

RETETA IN IMAGINI

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

12 Comentarii

  1. Diana says:

    Excelenta !
    Abia astept sa mi se repare si mie saptamana viitoare cuptorul electric ; Doamne , cat am suferit de lipsa lui , chiar daca am facut ceva economii si am asimilat mai putine kg :))

  2. Joi o fac si eu ca prea bine arata, si am vazut ca au fost destul comentarii la reteta asta 🙂 Aluatul tau il vad bine legat, deci ar trebui sa suporte greutatea merelor. Revin cu impresii si poze!
    Pupici

  3. Super! Aveam o mătușă care făcea așa ceva, da’ mă necăjea că nu voia să dea rețeta! Mulțam! 🙂

  4. Arata foarte bine acel contrast de culori de la bezea si blat, pe care cu greu le diferentiezi dar cu siguranta fiecare face diferenta. Imi plac foarte mult prajiturile ce au in componenta lor mere, mananc zilnic acest fruct si nu stiu daca as putea renunta la acest obicei.

  5. Asta mi-a adus aminte de copilărie! O mătușă de-a mea (Dumnezeu s-o ierte!) era expertă în asta, îmi venea să mănânc și tava, așa era de bună! 🙂

  6. Pingback: Prajitura perlata cu mere si bezea

  7. Wow arata super de apetisanta aceasta prajitura abia astept sa am mai mult timp la dispozitie sa o prepar si eu

    Multumesc pentru idee

  8. …refac acum prăjitura (pt a doua oară, la distanţă de aprox. 1 an) şi în plus am adăugat în blat, o mână de nuci prăjite şi mărunţite… Prima oară a fost un succes (mulţumesc pt reţetă)sper să fie şi de data asta…

  9. De abia astept sa ajung acasa sa o fac, imi lasa gura apa

Lasă un răspuns la Miha Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulada Diplomat

Rulada Diplomat

Pentru ca ne-a placut tortul Diplomat, cu crema fina si blat pufos de pandispan, m-am gandit la o reeditare, de aceasta data sub forma de rulada Diplomat. Acelasi blat pufos de pandispan, crema delicioasa si fructe exotice din compot. Mod de preparare Rulada Diplomat: Crema Diplomat: Gelatina se pune la […]

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Anul 2018 nu l-am inceput in cea mai buna forma, ceva probleme de sanatate tinandu-ma departe de ceea ce-mi place mie cel mai mult, sa fac torturi si prajituri de casa. Am mai facut cate ceva pe ici pe colo pentru cei dragi, dar nimic elaborat. Asa ca, atunci cand […]

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

De Craciun mi-am dorit mult sa fac prajitura Carpati. N-a fost sa fie, dar promit ca o voi face curand. Pana una alta trebuia sa fac ceva cu foile ce le copsesem deja. Crema de smantana cu nuca a fost cea mai simpla si mai rapida optiune, dar nu ne-a […]

Prajitura Snickers cu ciocolata alba

Prajitura Snickers cu ciocolata alba

Prajitura Snickers am mai facut candva, dar intr-o alta varianta, cu multa ciocolata, asa cum imi place mie 😀 Combinatia din prajitura Snickers de azi o aveam in plan de multa vreme, ciocolata alba-ciocolata neagra-caramel-nuca, dar nu-mi gaseam inca un motiv sa ma apuc de ea. Si cum la noi […]