Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu miere de albine

La baza acestei retete sta prajitura cu nuca si miere , dar de aceasta data am vrut sa experimentez. :)) 

Prajitura cu foi cu miere de albine

Prajitura cu miere de albine

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 25 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • ~300 g faina (cat cuprinde aluatul)
  • Pentru crema:
  • 500-600 g smantana
  • 1-2 linguri zahar
  • 100-150 g nuca macinata
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 200 g confitura de prune

Mod de preparare Prajitura cu miere de albine:

Foi:

Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul. Se adauga untul si mierea si se pune vasul la baine-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum

Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.

Aluatul se imparte in 3, apoi intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (25/35 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita.

  • Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.

Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie.

  • Atentie, se ard foarte usor.

Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.

Crema:

  • Em avut un borcan de confitura de prune de la Bacania Veche ce l-am primit de sarbatori de la Danone, prin amabilitatea doamnei Georgiana Gheorghe (multumesc inca o data!), dar puteti folosi orice alt fel de gem (de prune, de caise sau de visine)

Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute, se adauga zaharul, de preferat pudra. Daca este necesar se adauga si 1 intaritor de frisca. Cand smantana incepe sa capete consistenta pufoasa se adauga nuca macinata si esenta de vanilie. Se omogenizeaza amestecand usor cu o lingura.

Cantitatea de crema se imparte in 4.  Foile se taie in 2, obtinand astfel 6 foi.

Fiecare foaie se unge cu crema, suprapunadu-se. Pe foaia din mijloc vom pune gemul.

Se da la rece pentru cateva ore si se aseaza deasupra o greutate. Se tine la rece pana foile se inmoaie si crema se intareste.

Prajitura cu foi cu miere

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

18 Comentarii

  1. O prajitura delicioasa!!! Un premiu te asteapta la mine! Te pup!

  2. Este pur si simplu delicioasa.

  3. Auuu, ce bine arataaaa!

  4. Un deliciu !!

  5. Imi place 🙂 E foarte buna !

  6. Anonymous says:

    ne ai invatat cam ¨rau¨ cu maiestria ta dulce si ma intreb de ce exista cuvantul dezvat caci neam vreodata sa renuntam la ale tale daruri culinare –
    doar o intrebare caci imi recunosc ignoranta – deci, in curand internetul, pentru ca au semnat o gramada de tari un tratat, va deveni un fel de tabu – privit si de neatins.
    – si cu retetele care ni le oferi tu cum va fi? tu ce stii in privinta asta?
    aurelia

  7. Te han quedado perectos.

    Saludos

  8. Yammmmy! Preferata mea….

  9. Foarte buna. Mai ai?

  10. Anonymous says:

    Este o reteta foarte veche dar foarte buna.Ce bine arata ,cred ca este tare gustoasa.

  11. Anonymous says:

    arata foarte bine si este un deliciu.

  12. Vai ce bine arata!

  13. excelenta prajitura! te pup scumpa mea!

  14. Buna, mama mea numea acesta prajitura „Mimoza” si este delicioasa!

  15. adina ioana gatea says:

    cand spui smantana, te referi la smantana normala din aia consistenta, sau la frisca liquida ce trebuie batuta???? multumesc

  16. adina ioana gatea says:

    cand spui smantana, te referi la smantana normala din aia consistenta, sau la frisca liquida ce trebuie batuta???? multumesc

  17. Smantana normala, cu 26% procent de grasime, sa nu fie prea acra.

  18. Geanina Ciobanu says:

    Arata perfect! :-bd

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornulete cu rahat

Cornulete cu rahat

Mod de preparare Cornulete cu rahat: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, coaja de portocale, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina si se framanta un aluat elastic si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit e posibil sa trebuiasca […]

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema mascarpone: Blat cu nuca: Nuca macinata, zaharul si apa se pun intr-o cratita, la foc mic. Se fierb pana scade apa si amestecul se ingroasa (va incepe sa miroase frumos a nuca prajita ? ) Se adauga cacaoa si pesmetul de biscuiti. […]

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]

Paleuri cu crema de lamaie

Paleuri cu crema de lamaie

Mod de preparare Paleuri cu crema de lamaie: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa […]