Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu miere de albine

La baza acestei retete sta prajitura cu nuca si miere , dar de aceasta data am vrut sa experimentez. :)) 

Pentru foi:

2 oua
100 g zahar
2 linguri miere
25 g unt
1 lingurita bicarbonat
~300 g faina (cat cuprinde aluatul)

Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul. Se adauga untul si mierea si se pune vasul la baine-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum.

Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.

Aluatul se imparte in 3, apoi intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (25/35 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita.

  • Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.

Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie.

  • Atentie, se ard foarte usor.

Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.

Pentru crema:

500-600 g smantana
1-2 linguri zahar
100-150 g nuca macinata
2 plicuri zahar vanilat

200 g confitura de prune

  • Em avut un borcan de confitura de prune de la Bacania Veche ce l-am primit de sarbatori de la Danone, prin amabilitatea doamnei Georgiana Gheorghe (multumesc inca o data!), dar puteti folosi orice alt fel de gem (de prune, de caise sau de visine)

Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute, se adauga zaharul, de preferat pudra. Daca este necesar se adauga si 1 intaritor de frisca. Cand smantana incepe sa capete consistenta pufoasa se adauga nuca macinata si esenta de vanilie. Se omogenizeaza amestecand usor cu o lingura.

Cantitatea de crema se imparte in 4.  Foile se taie in 2, obtinand astfel 6 foi.

Fiecare foaie se unge cu crema, suprapunadu-se. Pe foaia din mijloc vom pune gemul.

Se da la rece pentru cateva ore si se aseaza deasupra o greutate. Se tine la rece pana foile se inmoaie si crema se intareste.

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

18 Comentarii

  1. O prajitura delicioasa!!! Un premiu te asteapta la mine! Te pup!

  2. Este pur si simplu delicioasa.

  3. Auuu, ce bine arataaaa!

  4. Un deliciu !!

  5. Imi place :) E foarte buna !

  6. Anonymous says:

    ne ai invatat cam ¨rau¨ cu maiestria ta dulce si ma intreb de ce exista cuvantul dezvat caci neam vreodata sa renuntam la ale tale daruri culinare -
    doar o intrebare caci imi recunosc ignoranta – deci, in curand internetul, pentru ca au semnat o gramada de tari un tratat, va deveni un fel de tabu – privit si de neatins.
    – si cu retetele care ni le oferi tu cum va fi? tu ce stii in privinta asta?
    aurelia

  7. Te han quedado perectos.

    Saludos

  8. Yammmmy! Preferata mea….

  9. Foarte buna. Mai ai?

  10. Anonymous says:

    Este o reteta foarte veche dar foarte buna.Ce bine arata ,cred ca este tare gustoasa.

  11. Anonymous says:

    arata foarte bine si este un deliciu.

  12. Vai ce bine arata!

  13. excelenta prajitura! te pup scumpa mea!

  14. Buna, mama mea numea acesta prajitura “Mimoza” si este delicioasa!

  15. adina ioana gatea says:

    cand spui smantana, te referi la smantana normala din aia consistenta, sau la frisca liquida ce trebuie batuta???? multumesc

  16. adina ioana gatea says:

    cand spui smantana, te referi la smantana normala din aia consistenta, sau la frisca liquida ce trebuie batuta???? multumesc

  17. Smantana normala, cu 26% procent de grasime, sa nu fie prea acra.

  18. Geanina Ciobanu says:

    Arata perfect! :-bd

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu nuca si frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de […]

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ananas: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza […]

Madlene

Madlene

Mod de preparare Madlene: Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racit, coaja de lamaie confiata, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Dam vasul la frigider pentru 15-20 de minute. Puneti compozitia […]

Prajitura simpla cu visine

Prajitura simpla cu visine

Mod de preparare Prajitura simpla cu visine: Scoatem samburii visinelor si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie se adauga […]