Prajitura cu miere si crema de gris

de Miha
3055 vizualizări
Prajitura cu miere si crema de gris

Si cu prajitura asta cred ca mi-am pus capac singura :)) Imi vor spune toti prietenii ca mi s-a dus pe rapa faima de „spaima ciocolatei” :)) No bine dragilor, is bune prajiturile cu ciocolata, dar sa stiti ca nici prajitura cu miere si crema de gris nu e de lepadat… Drept e ca am avut si ajutoare la mancat, dar pana a doua zi gata a fost!

Prajitura cu miere si crema de gris

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 25 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • ~300 g faina
  • Pentru crema de gris:
  • 800 ml lapte
  • 100 g gris
  • 100 g zahar
  • 2 linguri zahar pudra cu lamaie
  • 50 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare Prajitura cu miere si crema de gris:

Foi:

Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga untul si mierea. Se pune vasul la baine-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum.

Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.

Aluatul se imparte in 5, apoi se intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (20/30 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita. Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie, in jur de 10 minute.

  • Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.
  • Atentie, foile se ard foarte usor.
  • Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.

Crema cu gris:

Punem laptele intr-o cratita, amestecam cu zahar (cel normal si cel aromat cu lamaie) si punem la fiert. Cand incepe sa dea in clocot se adauga grisul in ploaie si se amesteca incontinuu, sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca o mixam pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa.

In budinca de gris racita incorporam untul moale ce l-am lasat la temperatura camerei. Inainte de a pune untul mixam un pic budinca pentru o mai buna omogenizare. Dam mixerul deoparte si incorporam apoi frisca batuta, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Impartim crema in 4 parti aproximativ egale.

In tava tapetata cu folie alimentara punem o foaie de prajitura, o parte de crema si continuam astfel cu toate celelalte foi. Invelim bine in folie si dam prajitura la frigider pentru cateva ore, dar a doua zi este perfecta.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu miere si crema de gris

poate vă plac și rețetele

13 comentarii

Timea 2 noiembrie 2013 - 19:38

Minunata prajitura!!!!

Răspuns
Miha 10 decembrie 2013 - 15:13

😉 e buna, da!

Răspuns
Didi 3 noiembrie 2013 - 9:30

am de la mama o reteta, poate chiar la fel, o s-o compar. era foarte-foarte buna. un gust special de la miere

Răspuns
Miha 10 decembrie 2013 - 15:14

prajiturile „de la mama” sunt cele mai bune! 😉

Răspuns
mariakerekes 7 noiembrie 2013 - 8:06

am si eu o reteta asemanatoare, fara frisca dar cu glazura de ciocolata. Pe aceasta prajitura nu se pune nimic deasupra? eventual zahar pudra?

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2013 - 21:56

Eu am facut-o simpla, fara nici un adaos… Dar daca doresti ii poti pune glazura sau o poti pudra cu zahar!

Răspuns
Catelul din cusca 8 noiembrie 2013 - 11:06

Minunate ,ador dulciurile

Răspuns
Miha 10 decembrie 2013 - 15:15

si eu 😀

Răspuns
aura 8 noiembrie 2013 - 20:10

Miha , prajiturica asta nui Albina? Te pup.

Răspuns
Miha 10 noiembrie 2013 - 12:46

Cred ca seamana! 😉 Albina are, din cate stiu, si o foaie unsa cu gem si in crema se pune unt.

Răspuns
Andreea Daniela 22 aprilie 2014 - 18:13

Am si eu reteta dar niciodata nu stiu cum sa pun bicarbonatul,stins sau nestins. Ma poti ajuta?

Răspuns
Miha 22 aprilie 2014 - 19:26

In reteta de fata bicarbonatul se pune ca atare, nestins 😉

Răspuns
Andreea Daniela 25 aprilie 2014 - 10:23

Multumesc,o sa incerc si asa.

Răspuns

Lasă un răspuns