Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si crema

A venit caldura dragilor! Si ce caldura! Dar nu stiu cum se face ca departe de cuptor nu prea pot sa stau. Saracu’ a cam obosit probabil si nu prea mai vrea sa fac treaba buna, dar ne descurcam asa cum putem.

Si uite-asa am copt eu azi o prajitura de casa, o reteta de la Bucataresele vesele (si pricepute, as adauga eu šŸ˜‰ ) Daca va place crema de unt cu siguranta o sa va placa si prajitura aceasta, combinatia de blat cu nuca si crema de vanilie si cacao este excelenta! šŸ˜‰

Prajitura cu nuca si crema de vanilie si cacao

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 7 linguri pesmet
  • 7 linguri nuca macinata
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Crema:
  • 7 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 2 linguri lapte
  • 250 g unt
  • esenta de vanilie
  • 2 linguri cacao
loading...

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o impartim in 2 parti si coacem doua foi in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Eu am „reusit” ca una din foi sa o coc mai mult decat era necesar, dar voi sa nu faceti ca mine :))))

Foile se pun la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Turnam laptele si omogenizam. Compozitia o punem pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu lingura crema face „valuri” si se poate vedea fundul vasului) Dam deoparte si lasam la racit.

In crema racita punem untul moale (lasat la temperatura camerei) si mixam energic pana la omogenizare.

  • Crema are tendinta sa se „taie”. Daca se intampla acest lucru puneti din nou cratita pe baia de abur si amestecati bine. Crema se va repara imediat šŸ˜‰

Crema se imparte in doua parti, in una vom incorpora cele 2 linguri de cacao, cealalta o vom aroma dupa gust cu esenta de vanilie.

Pe una din foi punem crema de vanilie,

Blat cu crema de vanilie

pe cea de-a doua crema cu cacao.

Blat cu nuca si crema de cacao

Acoperim cu un strat de nuca macinata si dam la frigider pana se intareste crema, apoi se portioneaza dupa dorinta.

  • Crema fiind una pe baza de unt are tendinta de a se intari. Astfel ca ar fi de preferat ca inainte de servire sa fie scoasa la temperatura camerei

Pofta buna! šŸ˜‰

Prajitura cu nuca si crema de vanilie si cacao

Tags: , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

33 Comentarii

  1. Magnifique est sans doute une merveille!
    Bisous

  2. Super delicioasa. E asa mai selecta šŸ™‚

  3. Ce bunatate!

  4. Are in compozitie tot ce-mi place la un desert: nuca, vanilie, cacao, esenta migdale…. e o prajitura fabuloasa !

  5. Si mie imi place mult cum arata si imi plac toate ingredintele, nu as schimba nimic, e perfecta!

  6. miha says:

    A incercat_o careva sa o faca? Am urmat pasii intocmai, foile chiar le_am pus intr_o tava mai mica si cu toate asta nu mi au iesit…..:(

    • Probabil ca nu ai batut albusurile suficient, de aceea s-au lasat si foile au iesit foarte subtiri. Foile nu ies foarte groase, sa fie de vreun deget grosime, dar ca sa le poti scoate de pe hartia de copt trebuie sa le lasi sa se raceasca foarte bine. Sau nu le-ai copt suficient si-atunci categoric ca s-au lasat cand le-ai scos din cuptor, foile au ramas umede si nu le-ai putut scoate de pe hartia de copt.

      Te asigur ca reteta este foarte buna, la fel si sursa de unde am preluat reteta. šŸ˜‰

  7. miha says:

    Erau ffff subtiri si nu le am putut dezlipi de hartia de copt, asa ca a trebuit sa fac akt blat…

  8. miha says:

    Deci ceva nu e bine in reteta

  9. marcela says:

    eu am copt in tava de la aragaz si am taiat-o in doua pe verticala si am facut 2 bucati mai mici sa nu coc de doua ori. inca n-am gustat-o. sper sa fie buna

  10. Silvia says:

    Am si eu o rețetă asemănătoare la blat, dar este cu faina. Este buna si cu faina.

  11. andreea says:

    Da la foi nu punem praf de copt??

  12. Pingback: mmmmm

  13. Lavinia says:

    Țin să mentionez faptul că am urmat cu exactitate toti pașii…Ǝnsă blatul a fost un dezastru (deși spuma a ieșit super).Nu are nici pe departe culoarea și textura din imagine.CĆ¢nd i-am luat foaia de copt s-a fărĆ¢mițat, iar crema a ieșit foarte puțină…Probabil ideea doamnei care a copt o singura blatul și l-a tăiat pe vertical este excelentă ! šŸ™‚

    • Blatul are o textura moale si pufoasa, nu inteleg cum de s-a sfaramat. Decat daca l-ai copt prea mult, poate. De aceea poate ca avea si alta culoare šŸ™‚

  14. Cristina says:

    Buna Miha !
    Tocmai am terminat de mancat aceasta minunata prajitura,a fost super delicioasa. O singura remarca as avea si eu…crema mi-a iesit un pic cam fluida desi am tinu t-o suficient pe bain-marin,asa ca data viitoare cand o voi face voi incerca sa adaug si niste amidon in crema ca sa o mai intareasca. Multumim de reteta !

  15. Sydo says:

    Cum cresc foile fara praf de copt?

  16. paula stancescu says:

    imi pare rau formula de la foi nu este corecta nu ies pufoase si moi cu cantitatile care sunt in foaie am destula experienta dar asa ceva nu am patit imi pare rau ca am facut-o pastrativa retetele pt dvs are aspect frumos si m-a tentat s-o fac dar nu este ce trebuie pacat!

    • Te asigur ca reteta este foarte corecta, doar ca foile nu sunt pufoase ca si cele de pandispan, daca la asta te referi.
      Probabil ca albusurile nu le-ai batut suficient si pesmetul nu l-ai amestecat corect in compozitie. Daca nu au iesit moi probabil ca le-ai tinut la cuptor mai mult decat trebuia. Dar astea ar fi trebuit sa le stii deja din experienta šŸ™‚

  17. Onisie Catalina says:

    este f importanta marimea oualor: 1 ou normal trebuie sa aiba 60 g. Am mai observat ca si proportia dintre albus si galbenus difera la oua de aceeasi marime… Ar putea fi una din cauzele celor care au esuat.

  18. gelu says:

    Am facut doar o foaie,cea de jos am facut-o din piscot -)) Incearc-o

  19. Am o nelamurire,al doilea blat este la fel ca primul sau se adauga cacao in cea de-a doua jumatate fiindca in poza pare mai inchis decat primul.Multumesc astept raspuns

    • Nu se adauga cacao, doar ca asa cum am si scris in reteta… „Eu am ā€žreusitā€ ca una din foi sa o coc mai mult decat era necesar, dar voi sa nu faceti ca mine :))))”
      Desi nu cred ca ar fi ceva rau daca ai pune cacao in unul dintre blaturi šŸ˜‰

  20. Any says:

    Acum se coace cea de a doua foaie..am gustat din prima si e super la gust.crema a iesit putina dar su siguranta e delicioasa ?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]