La multi ani doamnelor! La multi ani mamicilor!
Dragele mele, asta e prajitura cu care m-am gandit sa va tentez astazi. Poate ar fi fost mai potrivit sa pun vreo reteta de tort, dar n-am avut timp si nici inspiratia necesara….
Ingrediente
- Pentru nucile caramelizate:
- 100 g miez de nuca
- 100 g zahar
- Pentru blat:
- 7 albusuri
- 150 g zahar
- 200 g nuca prajita si macinata
- 1 lingura zahar vanilat
- 1/2 lingurita praf de copt
- 3 linguri faina
- 50 g ciocolata amaruie
- Pentru crema:
- 7 galbenusuri
- 100 g zahar
- 240 ml lapte
- 1 lingura amidon
- 200 g unt
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu nuci caramelizate:
Nuci caramelizate:
Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului se adauga miezul de nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel.
Rasturnam repede pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Separat, amestecam intr-un castron faina cu praful de copt, nuca macinata si ciocolata rasa. Incorpram amestecul in spuma de bezea si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Cand este gata se pune pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.
Crema:
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Adaugam amidonul si omogenizam. Turnam apoi laptele rece, cate putin, amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si fierbem compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. Se amesteca incontinuu, sa nu se prinda de fundul vasului si nu se da in clocot.
Dupa ce compozitia s-a ingrosat dam vasul deoparte de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana la omogenizare. Lasam la racit. Intre timp mai amestecam de cateva ori, sa nu prinda crusta si aromam cu vanilie, dupa gust.
Blatul racit, de pe care am desprins usor hartia de copt, se taie in 3 fasii, vom obtine astfel o prajitura lunga si ingusta. Impartim crema in 3 si o repartizam pe cele 3 foi. Acoperim prajitura cu nucile caramelizate si dam la frigider pana se intareste crema si foile se inmoaie.
Se portioneaza dupa dorinta.
32 comentarii
Woooooooooooooowwwwwww cum poate sa arate!!!!!Un 8 Martie fericit iti doresc!!!!!!!!
Hummmm… quelle belle gourmandise, sa doit être délicieux!
bisous
Nebunie…bun, foarte bun …
Sa ai o zi minunata !!
trebuie sa fie o nebunie, dupa post am sa o incerc si eu, poate de paste chiar LA MULTI ANI miha
superb si delicios :*
Primavara minunata si la multi ani draga mea!
Minunata prajitura ta!
La multi ani si mii de pupici!
Zici ca n-ai inspiratieeeeee ???!
Mai mult de atat ce mi-as mai putea dori acum ,in farfuria mea?? arta ca si un tort ,nu mai vorbesc cat poate fi de buna o felie -bezea-nuca !
o prajitura care mama mea ar savura-o cu mare placere 😀
La multi ani de ziua mamei:)
Multumim, Miha!!!La multi ani si tie!Delicioasa prajiturica!Pupici!
La multi ani! Pupicuri dulci!
La multi ani! Pupicuri dulci!
In ciuda faptului ca las mai rar comentarii din cauza ca trec printr-o perioada de-a dreptul naucitoare, sa stii ca vin zilnic aici( nu as putea altfel!), macar in fuga…
La multi ani, Miha!Cu sanatate, cu iubire, cu spor in toate, cu bucuria dragostei de viata!:*
La multi ani si tie, o primavara frumoasa!
Foarte gustoasa. La multi ani !
Arata bine prajitura ta!
La multi ani si o primavara minunata!!!!!!O prajitura super delicioasa:X!!!
Super parjiturica! Iti doresc o primavara frumoasa!
asta nu o sa-mi scape miine o s-o fac
mii de multumirii Miha
Minunata prajitura, o cunosc, ti se topeste in gura !
Un adevarat deliciu!!
Multumesc frumos tuturor de aprecieri! Imbratisari cu drag!
arata fantastic
Multumesc! 🙂
odata se numea krant
Posibil… 🙂
Yuuumy!Ce bunatate!!!
Multumesc pentru reteta, am gatit-o special pentru Craciun. Aici se gateste numai la aragaz/cuptor electric, deci temperaturile de coacere difera( 180 grade la gaz vad ca inseamna 220 grade la electric, timpul de coacere e cel putin dublu). Din acelasi motiv, aluaturile nu cresc prea mult, ori poate e de vina marimea tavii. In timp sper sa gasesc solutia.
A iesit buna, insa nu inteleg de ce nu mi-a crescut blatul?
Simona, blatul nu creste, este un blat subtirel, ca pentru rulada.
ce dimensiune are tava?
Am folosit tava mare de la aragaz, cea din dotarea standard 😉
Multumesc muuuuuuult, delicioasa si sigur e in top 3