Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu visine si crema de vanilie

Fetita mea a descoperit in vara asta ca ii place compotul. Asa ca am profitat de acest lucru si am facut mai multe borcane cu compot de visine.

Si privind-o intr-o zi cum manca de zor dintr-unul din borcane mi s-a facut pofta de o prajitura cu visine. Cu greu am „facut rost” de cateva visine din borcanul ei cu compot, ca sa fac o prajitura de casa cu visine, asa cum imi place mie 😉

Prajitura se poate face si cu alte fructe, chiar si cu fructe proaspete, nu neaparat cu fructe din compot. Ma gandesc ca niste caise ar merge tare bine 😉

Prajitura cu crema de vanilie si visine din compot

Ingrediente

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri ulei
  • 1-2 linguri cacao neagra
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • visine din compot (cantitatea poate varia in functie de preferinta)
  • Crema:
  • 6 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 g frisca batuta
  • esenta de vanilie
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata
  • lapte
loading...

Mod de preparare Prajitura cu visine si crema de vanilie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei se adauga peste albusuri si se amesteca usor, apoi punem faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Din compozitia de mai sus dam deoparte cateva linguri, cam o treime din cantitate. Adaugam cacaoa si esenta de rom si omogenizam. Daca aluatul va fi prea gros se va subtia cu 1 lingura de lapte, atat cat sa curga in fir gros din lingura.

Compozitia ramasa o aromam cu esenta de vanilie, apoi o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Punem si compozitia cu cacao deasupra, din loc in loc, apoi visinele fara samburi.

blat pentru prajitura cu visine

Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute, pana se rumeneste usor deasupra. Cand blatul este copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Pentru glazura:

Ciocolata se topeste la baine marie, apoi se adauga lapte putin cate putin pana glazura ajunge la consistenta dorita.

Punem crema peste blatul racit, nivelam si acoperim toata suprafata prajiturii cu ciocolata topita. Dam la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Pofta buna! 😉

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

10 Comentarii

  1. Doina says:

    Un deliciu !!!!!

  2. Tina says:

    cu ce putem inlocui amidonul?

  3. Nicoleta says:

    Foarte buna prajitura,am facut-o acum doua zile .
    Multumesc,pentru reteta !
    Nicoleta.

  4. Oana says:

    Pot sa folosesc visine din compote?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]