Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura de azi e o prajitura neplanificata pentru meniul de Pasti. Aveam niste albusuri ramase de la alte preparate si cum aveam deja o alta serie pusa in congelator, am decis sa fac o prajitura „ad-hoc” 😀 si a fost chiar mai apreciata decat cele planificate :))))

Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura cu nuci caramelizate

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • Nuci caramelizate:
  • 100 g nuci
  • 150 g zahar
loading...

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. La sfarsit incorporam usor faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (20/3o cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Intr-un vas amestecam zaharul si amidonul, apoi turnam incet laptele, amestecand continuu. Punem vasul pe foc si fierbem compozitia, fara a da in clocot, pana se ingroasa. Este gata atunci cand se vede fundul vasului in timp ce amestecam. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, untul si cacaoa. Amestecam bine pana la omogenizare, aromam cu esenta de rom si lasam la racit.

Nuci caramelizate:

Zaharul il topim la foc mic. Cand a devenit lichid punem miezul de nuca si amestecam repede, astfel incat sa acoperim toate nucile cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Punem apoi intr-o punga mai groasa si „spargem” nucile cu ajutorul ciocanului de snitele. Le maruntiti cat de mult si bine doriti 🙂

Prajitura o vom asambla in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara.

Peste blatul racit punem crema si nivelam frumos. Acoperim cu un strat generos de nuci caramelizate si dam la frigider pana a doua zi, cand caramelul de pe nuca se topeste, iar siropul rezultat va insiropa blatul si prajitura va deveni atat de buna incat cu greu te poti opri din mancat! :))))

Pofta buna!

Prajitura cu nuci caramelizate

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Pai cu ciocolata si nuci, cum sa nu fie apreciata? 🙂 Imi place mult cum stii sa pui in valoare preparatele, fotografiile sunt de exceptie, felicitari!

  2. silvia says:

    Bunaaa

  3. Ramona says:

    Bună, am încercat si eu aceasta prajitura și din nu știu ce motiv mi s-a tăiat crema.. Poti sa îmi spui care ar fi cauza? Eu am pus margarina în loc de unt.. Sa fie dn cauza asta? Am pus margarina la 5 minute după ce am luat-o după foc și dintr-o data s-a înmuiat crema, era ca o ciocolata calda.. Sa fie din cauza ca margarina era rece din frigider? Blatul a ieșit superb și a fost delicios!dacă poți sa îmi dai un sfat.. Multumesc mult!

    • Doar s-a inmuiat sau arata ca si cum s-a „branzit”? Daca e doar moale pune-o la rece, ar trebui sa-si revina

  4. Buna.Daca mi s-a taiat crema pot sa folosesc gelatina pentru a o intari?Daca nu ce as putea folosi?

    • S-a taiat sau nu s-a intarit? Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece?

      • Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece.

        • Nu-mi dau seama ce s-a intamplat, ciocolata si untul ar fi trebuit sa se intareasca la rece. Posibil sa nu fi fiert indeajuns crema de lapte cu amidon.
          Ii poti adauga niste gelatina, 1 lingurita ar trebui sa fie de ajuns sau sa pui din nou crema la fiert pe baie de abur si sa-i mai adaugi niste amidon. Eu as opta pentru a doua varianta, gelatina conferindu-i alta textura. Dar asta depinde doar de preferinta 😉

  5. Alina says:

    Super buna!!!

  6. andreea says:

    galbenusurile nu se folosesc?va rog raspuns urgent vreau sa fac aceasta prajitura

  7. andreea says:

    multumesc,am sa folosesc galbenusurile la crema sper sa fie buna crema asa

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Anul 2018 nu l-am inceput in cea mai buna forma, ceva probleme de sanatate tinandu-ma departe de ceea ce-mi place mie cel mai mult, sa fac torturi si prajituri de casa. Am mai facut cate ceva pe ici pe colo pentru cei dragi, dar nimic elaborat. Asa ca, atunci cand […]

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

De Craciun mi-am dorit mult sa fac prajitura Carpati. N-a fost sa fie, dar promit ca o voi face curand. Pana una alta trebuia sa fac ceva cu foile ce le copsesem deja. Crema de smantana cu nuca a fost cea mai simpla si mai rapida optiune, dar nu ne-a […]

Prajitura Snickers cu ciocolata alba

Prajitura Snickers cu ciocolata alba

Prajitura Snickers am mai facut candva, dar intr-o alta varianta, cu multa ciocolata, asa cum imi place mie 😀 Combinatia din prajitura Snickers de azi o aveam in plan de multa vreme, ciocolata alba-ciocolata neagra-caramel-nuca, dar nu-mi gaseam inca un motiv sa ma apuc de ea. Si cum la noi […]

Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao

Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao

Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao este o prajitura destul de simpla. Blaturi de pandispan cu vanilie si inca o foaie de bezea cu cacao, umplute cu crema de ciocolata alba. Va asigur ca va avea succes! 😉 Mod de preparare Prajitura cu ciocolata alba si bezea cu […]