Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

Prajitura de azi e o prajitura neplanificata pentru meniul de Pasti. Aveam niste albusuri ramase de la alte preparate si cum aveam deja o alta serie pusa in congelator, am decis sa fac o prajitura „ad-hoc” 😀 si a fost chiar mai apreciata decat cele planificate :))))

Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura cu nuci caramelizate

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • Nuci caramelizate:
  • 100 g nuci
  • 150 g zahar
loading...

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. La sfarsit incorporam usor faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (20/3o cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Intr-un vas amestecam zaharul si amidonul, apoi turnam incet laptele, amestecand continuu. Punem vasul pe foc si fierbem compozitia, fara a da in clocot, pana se ingroasa. Este gata atunci cand se vede fundul vasului in timp ce amestecam. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, untul si cacaoa. Amestecam bine pana la omogenizare, aromam cu esenta de rom si lasam la racit.

Nuci caramelizate:

Zaharul il topim la foc mic. Cand a devenit lichid punem miezul de nuca si amestecam repede, astfel incat sa acoperim toate nucile cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Punem apoi intr-o punga mai groasa si „spargem” nucile cu ajutorul ciocanului de snitele. Le maruntiti cat de mult si bine doriti 🙂

Prajitura o vom asambla in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara.

Peste blatul racit punem crema si nivelam frumos. Acoperim cu un strat generos de nuci caramelizate si dam la frigider pana a doua zi, cand caramelul de pe nuca se topeste, iar siropul rezultat va insiropa blatul si prajitura va deveni atat de buna incat cu greu te poti opri din mancat! :))))

Pofta buna!

Prajitura cu nuci caramelizate

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Pai cu ciocolata si nuci, cum sa nu fie apreciata? 🙂 Imi place mult cum stii sa pui in valoare preparatele, fotografiile sunt de exceptie, felicitari!

  2. silvia says:

    Bunaaa

  3. Ramona says:

    Bună, am încercat si eu aceasta prajitura și din nu știu ce motiv mi s-a tăiat crema.. Poti sa îmi spui care ar fi cauza? Eu am pus margarina în loc de unt.. Sa fie dn cauza asta? Am pus margarina la 5 minute după ce am luat-o după foc și dintr-o data s-a înmuiat crema, era ca o ciocolata calda.. Sa fie din cauza ca margarina era rece din frigider? Blatul a ieșit superb și a fost delicios!dacă poți sa îmi dai un sfat.. Multumesc mult!

    • Doar s-a inmuiat sau arata ca si cum s-a „branzit”? Daca e doar moale pune-o la rece, ar trebui sa-si revina

  4. Buna.Daca mi s-a taiat crema pot sa folosesc gelatina pentru a o intari?Daca nu ce as putea folosi?

    • S-a taiat sau nu s-a intarit? Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece?

      • Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece.

        • Nu-mi dau seama ce s-a intamplat, ciocolata si untul ar fi trebuit sa se intareasca la rece. Posibil sa nu fi fiert indeajuns crema de lapte cu amidon.
          Ii poti adauga niste gelatina, 1 lingurita ar trebui sa fie de ajuns sau sa pui din nou crema la fiert pe baie de abur si sa-i mai adaugi niste amidon. Eu as opta pentru a doua varianta, gelatina conferindu-i alta textura. Dar asta depinde doar de preferinta 😉

  5. Alina says:

    Super buna!!!

  6. andreea says:

    galbenusurile nu se folosesc?va rog raspuns urgent vreau sa fac aceasta prajitura

  7. andreea says:

    multumesc,am sa folosesc galbenusurile la crema sper sa fie buna crema asa

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]