Dragele mele eu va doresc o primavara frumoasa, cu soare in suflet si sa fiti iubite mereu!
Pentru azi v-am pregatit o prajitura tot atat de faina precum ii este numele. De unde i se trage numele nu stiu, dar nu prea mai conteaza asta atunci cand dispare imediat din farfurie. :))
Ingrediente
- Blat alb:
- 6 albusuri
- 6 linguri zahar
- 100 g fulgi de cocos
- 5 linguri faina
- Blat negru:
- 4 oua
- 4 linguri faina
- 4 linguri zahar
- 2 linguri cacao
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de rom
- Crema:
- 6 galbenusuri
- 100 g zahar
- 5 linguri lapte
- 200 g unt
- vanilie
- Glazura:
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 ml smantana pentru frisca
- 50 g unt
Mod de preparare Prajitura „O noapte la Venetia”:
Blat alb:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Incorporam apoi faina amestecata cu fulgii de cocos, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Blat cu cacao:
Batem albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma lucioasa. Da, ca pentru bezele. :)) Galbenusurile amestecate cu uleiul si esenta de rom se toarna peste spuma de albus si se amesteca usor. Urmeaza apoi faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula. Compozitia o turnam in tava peste blatul cu nuca de cocos.
Dam tava la cuptor la foc mediu, pentru vreo 30-35 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Crema:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se toarna laptele, se omogenizeaza si se pune la fiert pe foc mic sau la bain-marie. Se fierbe pana compozitia se ingroasa, fara a da in clocot. Se da deoparte si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie si se incorporeaza treptat in untul batut.
Crema se pune peste blatul racit si se niveleaza. Peste crema se toarna glazura de ciocolata (rece), preparata prin topirea ciocolatei la foc mic impreuna cu untul si smantana pentru frisca.
Prajitura se da la frigider pentru minim 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.
49 comentarii
Ce bunatate! Ce frumos arata!
La multi ani!
Multumesc >:D<
La multi ani, Miha! Prajitura e foarte faina, sunt curioasa de unde ii vine numele..o sa caut. Te pup, week-end frumos.
Multumesc Corina, week-end fain si tie! >:D<
La multi ani! De prajitura ce sa mai spun…cuvintele sunt de prisos….Te pup.
Multumesc Ghiocel! >:D<
La multi ani!!O primavara frumoasa plina de iubire!
Multumesc Rocsi, asemenea! >:D<
Ce bine arata prajiturica !! 🙂 La multi ani !
Multumesc Mirela! >:D<
Buna Miha. Te invit la un concurs de gatit pentru prieteni, inspirat de retetele din anii ’20 ale strabunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter si de „Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate”. Mai multe amanunte gasesti la mine pe blog http://brindusascheaua.blogspot.ro/2013/03/concurs-de-gatit-pentru-prieteni-Humanitas.html
O primavara frumoasa sa ai 🙂
Multumesc de invitatie Brindusa. Indata merg sa vad despre ce este vorba! 😉
trebuie incercat,este tentant
Ma bucur ca-ti place, Suzane! 😉
wow torta asta as vrea s-o fac si eu!!! kin o fak te anunt si postez fotografia pe facebook 😉 iti fac tag 😉
Vica, ma bucur ca-ti place! 😉
Te pup Miha si pentru aceasta dulceata de praji si „la multi ani’
Imbratisari Aura! Multumesc! >:D<
Tocmai am inceput sa fac prajitura si m-am lovit de un obstacol. In blatul maro cat ulei se pune? Azi o voi face la nimereala :). Multumesc.
2 linguri, Aurelia!
Multumesc de atentionare >:D<
Am nimerit-o. Am pus 2 linguri. Am mai avut o problema la crema, cred ca untul nu a fost tocmai ce trebuia si parca s-a taiat crema, daca am pus-o din nou la bain-marie si-a revenit, dar nu arata asa pufoasa ca in pozele tale. Mai am de invatat cate ceva :))). Mult de tot…
cu totii mai invatam cate ceva in fiecare zi 😉
Sper ca pana la urma totul a fost bun si gustos. >:D<
Astazi am facut aceasta minunata prajiturica dar blatul de cocos mi-a iesit foarte tare ma asteptam sa fie o adevarata pufosenie mentionez ca am respectat reteta pas cu pas si timp de coacere tot tot. Oare unde e gresala ca nu vreau sa renunt la aceasta prajiturica. Multumesc frumos
Sorina, nu stiu ce sa spun… nu-mi dau seama de ce ti-a iesit asa cum zici. Blatul trebuie sa iasa nu foarte pufos, dar moale.
Poate ai pus prea multa faina (uneori in functie de marimea oualor trebuie sa „ajustam” cantitatea de faina)…. poate albusurile nu le-ai batut suficient… De asemenea timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, fiecare isi stie cuptorul si coace un blat in functie de „toanele” acestuia.
Multumesc frumos pentru raspuns,la temperatura am gresit.
Esti foarte draguta.
Multumesc! 🙂
blatul nu trebuie pus pe hirtie de copt??ciocolata nu se ingroasa cu frisca lichida??
Ginuta, am scris in reteta ca se pune hartie de copt in tava.
A doua intrebare, cu scuzele de rigoare, dar n-o inteleg. Cum adica sa se ingroase?
scuze nu am vazut hirtia de copt dar totusi ciocolata amestecata cu frisca lichida se ingroasa,am facut si sa ingrosat.multumesc
Nu stiu ce sa zic… n-am patit niciodata asa ceva. Ce fel de ciocolata folosesti? Ma gandesc ca o fi din cauza ciocolatei…
poate am gresit cantitatea nu stiu,ma duc sa mai incerc odata.de aceea ti-am scris,multumesc mult si scuze de deranj o zi exelenta.
Nici o problema, nu ma deranjezi. Zi frumoasa si tie.
Cum doar 5 linguri de lapte la crema?? esti sigura??
Da 🙂
voi face aceasta reteta de paste sper sa imi iasa
Si eu sper sa-ti iasa. Daca vei avea nelamuriri, sa-mi scrii. 😉
Cam cat se tine pe bain-marie?
Eu de obicei fac cremele de acest gen direct pe foc, dureaza mai putin decat la baine marie. Trebuie doar sa ai grija sa nu se prinda de cratita si sa se afume. Daca pe foc mic a durat vreo 10 minute, pe baine marie cel mai probabil ca timpul se va dubla. Spor! 😉
In crema se pune esenta de vanilie? Daca da, cata si cand se adauga?
Multumesc
Bogdana, am adaugat detaliul in reteta. Multumesc de atentionare. 😉
buna ! am si ew o mica intrebare…se mai spune amidon sau faina in crema? ew am facut-o astazi si crema mi-a iesit putin mai moale…insa nu stiu d c. Se mai intareste crema dupa ce mai sta la frigider ?
Crema fiind una pe baza de unt se intareste la frigider
deci…..nu am cuvinte pt a descrie cum a iesit !!!! am taiat prajitura a doua zi, a fost sooper! pana seara nu a mai ramas nimic ;)) pwpici !
Super! Ma bucur ca ti-a placut! >:D<
Am si eu o intrebare ca ñu inteleg , lamurestema cu blaturile se coc separat se pun impreuna fiindca ñu inteleg , prima data se coace blatul de cocos dupa aia se coace celular ñu inteleg .multumesc .
Blaturile se coc impreuna. Pui in tava blatul cu cocos, apoi cel cu cacao deasupra si dai tava la cuptor 😉
Mihaela te rog frumos daca esti draguta sa-mi raspunzi , multumesc .
E super arata tare frumos am sa o incerc de craciun
Foarte bine arată prăjitura ta, Mihaela1
Abia aștept să încerc să văd dacă-mi iese la fel…