Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura rasturnata cu visine

Aveam cumparate de la piata niste visine. Erau tare frumoase, dar cam acre. Primul impuls a fost acela de a face compot de visine, dar gandul de a face o prajitura rasturnata cu visine nu-mi dadea pace 🙂

Acum, cand prajitura este deja o amintire… ce pot sa va spun? A fost cea mai buna prajitura cu visine dintre toate prajiturile cu visine facute vreodata 😉

prajitura rasturnata cu visine

Prajitura de casa cu visine

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • un varf cutit praf de copt
  • Pentru umplutura:
  • ~1 kg visine (cu tot cu samburi)
  • 4-5 linguri zahar (sau dupa gust)
  • 2 linguri amidon
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu visine:

Vom prepara mai intai umplutura de visine pentru prajitura.

Peste visinile curatate de samburi se presara zahar si se da vasul la rece pentru cateva ore (sau peste noapte).

Intr-un bol punem amidonul si turnam deasupra zeama lasata de visine. Amestecam bine, rasturnam peste visine si punem la foc mic. Amestecand cu atentie, sa nu se sfarame visinile, fierbem pana se ingroasa sosul.

  • Daca visinile au lasat foarte multa zeama puteti pune o lingura de amidon in plus

Rasturnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si asezam visinile in strat uniform.

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia pentru blat o punem in strat uniform in tava peste visine.

Dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor (faceti testul cu scobitoarea)

Prajitura se rastoarna pe un platou, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Pentru decor se bate smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura rasturnata cu visine 😉

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Un comentariu

  1. Deja imi lasa gura apa de pofta.O prajitura minunata .

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]

Paleuri cu crema de lamaie

Paleuri cu crema de lamaie

Mod de preparare Paleuri cu crema de lamaie: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa […]

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu prune si nectarine: Caramel: Intr-o craticioara caramelizam zaharul la foc mic, avand grija sa nu se arda. Adaugam untul si omogenizam. Dam deoprate si lasam sa se racoreasca. Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la […]

Prajitura cu piersici si mascarpone

Prajitura cu piersici si mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu piersici si mascarpone: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu fulgii […]