Mancaruri cu pui / Retete culinare

Pui mânăstiresc

loading...

Vestea că am devenit Bucatar Real m-a bucurat tare mult, apoi locul bucuriei a fost luat de neliniște… Cum să fac rețeta de lasagna, pe care am propus-o în prima etapa a concursului, în vasul rotund Pyroflam? Să o fac să arate a mâncare sau a tort? :)) Apoi când am aflat că putem găti în vas orice rețetă tot universul meu s-a dat peste cap…Nici o rețeta nu mi se părea demnă de vasul ăsta atât de frumos, alb și strălucitor.

Pâna într-o bună dimineață, când am baut o cafea zdravănă, mi-am facut ordine-n gânduri și am decis să intru în bucătarie și să fac ceea ce știu eu mai bine: să gătesc moldovenește. Să fac o rețetă delicioasă, bogată în calorii, care să-ți lase gura apă și care să te facă să te gandesti necontenit: oare n-o fi gata?

Ș’-am hotărât: pui mânăstiresc să fie, că nu degeaba s-o afla la loc de cinste în colecția de rețete a lui Radu Anton Roman. N-am avut eu pui de curte și nici ciuperci de padure, am adaptat pe ici pe colo cantitățile, dar până la urmă am reușit ceea ce mi-am propus: o mâncare fabuloasă, o combinație senzațională de pui, ciuperci și smântâna., întregită de verdețuri aromate, usturoi și un strop de vin.


4 copănele de pui

200 g ciuperci proaspete
75 g kaiser
5 cepe verzi (doar partea albă și puțin din cea verde)
50 ml vin alb
50 g unt
4 căței de usturoi
sare și piper
boia de ardei
cimbru
3 linguri smântâna
1 ou

Pentru că n-am avut pui de curte, dar aveam în congelator niște aripioare de pui și o spinare, am facut o supa clara de pui, pe care am folosit-o la prepararea acestei rețete, în loc de apă.

Punem vasul pe foc și topim o parte din unt. Adăugăm carnea, pe care am condimentat-o cu sare, piper și boia de ardei. O rumenim ușor pe toate parțile. Punem supa, atât cât să se acopere carnea, apoi dăm vasul la cuptor, pentru vreo jumătate de oră, timp în care ne vom ocupa de restul ingredientelor.

Topim restul de unt într-o tigaie și adaugăm kaiser-ul taiat fâșii.

Amestecăm și prăjim kaiser-ul pâna se topește grăsimea. Adăugăm ceapa tocată și călim până se înmoaie,

apoi punem și ciupercile spălate și tăiate felii.

După ce ciupercile s-au înmuiat puțin, turnăm vinul și mai adaugăm putina supă. Sărăm și piperăm după gust și punem și cimbrul și usturoiul pisat.

Scoatem vasul Pyroflam din cuptor și turnăm deasupra cărnii sosul cu ciuperci. Punem din nou pe foc și lăsăm la fiert, acoperit cu capac.

.Trebuie să mai rezistați mirosului ce iese de sub capac, doar vreo 20 de minute, timp în care vom bate oul cu puțină sare, piper si smântână. Pregătim și verdeața, să o avem la îndemână, gata spălată și tocată mărunt.

Turnăm sosul de smântână în vas, peste carne, mai dăm câteva clocote și presărăm cu verdeață.

Se servește caldă, cu mămăligă.

Și așa cum bine zicea și Radu Anton Roman… „E greu să nu te arunci, de nebun, cu mămăligă cu tot, în bunătatea asta sofisticată” 

Vă doresc poftă bună!

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

27 Comentarii

  1. As servi cu mare drag o portie, arata minunat!

  2. waw Miha, arata de nota 20!! Imi place si reteta si ma bucur ca ai postat-o, asa n-am facut asa ca o sa aduc si eu putina diversitate puiului!

  3. vin cu mamaliga, ok?

  4. mmmmmm ce mancare buna! uite asa slabesc eu….

  5. Arata delicios ,super delicios !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. Sa me plait beaucoup ce poulet avec tous ces ingrédients, une délice!

    Bisous

  7. suna provocator, sigur am s-o incerc:)pup:*

  8. Am facut si eu odata. Ne-a placut mult de tot.
    Faina tare si poza si prezentarea.
    Pupici!

  9. Cu ceva timp in urma am facut si eu reteta si indaradevar tot ce ai scris tudespre reteta este de un mare adevar. Arata fantastic!

  10. N-am gatit niciodata, insa m-ai convins ca trebuie incercata reteta. Imaginile sunt tare frumoase. Pup, felicitari pt Bucatar Real.

  11. Imi place mult cum arata mancarea si cum ai prezentat-o.Bafta in continuare!

  12. Pui cu smantanaaaa – mmm. Asta era papa mea favorita cand eram mica. Fac si eu reteta asta, sigur sigur!

  13. Delicioasa mancarica ta!!!Arata super apetisant!Pup!

  14. Foarte bine arata mancarica ta, merita facuta in acest vas cu siguranta 😉 Pup

  15. Am sa pun si eu reteta la loc de cinste 🙂
    Trebuie sa fie foarte gustoasa, like!
    Pupici, noapte buna

  16. Va multumesc tare mult!
    Va doresc spor si pofta buna, pentru atunci cand veti prepara reteta. 😉

  17. Ador retetele lui Anton Roman!Buna alegere!

  18. Tare buna mancare ai facut aici! felicitari pt vas si bafta in continuare!!!

  19. O nebunie de mancare;cunosc gustul pentru ca si eu am facut-o;pupici draga mea si weekend minunat impreuna cu familia!!

  20. inca o retete buna, f buna!

  21. Crede-ma in ploua in gura!!!!Week-end placut!

  22. Adaptat, neadaptat, rezultatul e de carte de bucate.. excelent

  23. Multumesc mult pentru cuvinte frumoase! 🙂

  24. am facut si eu si mi-a placut foarte mult.eu sunt oarecum novice in bucatarie.dar sunt mereu pe net in cautare de retete.imi place sa gatesc.nu imi place ca mi-a iesit smantana bobite, nu e omogena.si la ciorbe cand mai pun iese la fel.fac eu ceva gresit sau smantana e de vina?

  25. Crina, e din cauza smantanii. De regula se foloseste smantana grasa. Mi s-a intamplat si mie, chiar cu smantana grasa, asa ca nu e universal valabil. O alta regula ar fi, in cazul ciorbelor de exemplu, sa aduci smantana la aceeasi temperatura cu ciorba, turnand 1 polonic cu lichid fierbinte peste smantana, apoi sa adaugi in ciorba.

    Multumesc si mult spor in continuare.

  26. mirela says:

    ce bine arata,,mi-ai dat o idee minunata pt maine :),merci mult

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Mod de preparare Cartofi la cuptor: Curata si spala cartofii, apoi ii tai in sferturi sau cuburi potrivite ca marime. Ii pui intr-un bol si pui peste ei ulei, sare, piper, usturoi pisat si rozmarin verde tocat. Amesteca bine cu mana, sa fie cartofii bine acoperiti de condimente si ulei. […]

Rulada de curcan cu busuioc

Rulada de curcan cu busuioc

Mod de preparare Rulada de curcan cu busuioc: Peste untul moale, lasat la temperatura camerei, se pun toate condimentele si se omogenizeaza. Poti prepara o cantitate mai mare de unt aromat si o pastrezi la congelator pentru alte preparate Pieptul de curcan il feliezi cat mai subtire. Daca feliile sunt […]

Rulada de curcan cu dulceata de ardei iute

Rulada de curcan cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Rulada de curcan cu dulceata de ardei iute: Reteta se prepara cat se poate de simplu si nici nu aveti nevoie de cantitati la ingrediente, totul tine doar de preferinta voastra. Pieptul de curcan se feliaza subtire. Daca e necesar se bate putin cu ciocanul de snitele. […]

Rulada de curcan cu ierburi

Rulada de curcan cu ierburi

Mod de preparare Rulada de curcan cu ierburi: In untul moale, lasat la temperatura camerei, se incorporeaza oregano si busuiocul. Daca aveti ierburi proaspete le puteti folosi, va fi cu mult mai bun Pieptul de curcan se taie in felii de grosimea unui deget. Fiecare felie se acopera cu folie […]