Aluat dulce / Retete de prajituri

Spirale cu nuca si scortisoara

loading...

In primul rand o sa incep saptamana spunandu-va ca ma bucur tare mult de articolul despre Dulciuri fel de fel si cate putin despre mine :)) aparut in Click! pentru femei. Ii multumesc pe aceasta cale doamnei Isabela Mihalcea si voua, cititorilor mei, pentru ca ati facut posibila aceasta aparitie.

In al doilea rand, trebuie, dar trebuie! :))) sa va spun ca am petrecut un week-end de pomina la Sibiu, alaturi de prietenii mei bucatarasii. Chiar daca drumul a fost tare lung si obositor m-am intors acasa cu un zambet larg pe fata. O sa revin cat de curand cu impresii si poze.

Si in al treilea rand, dar nu in cele din urma… ce ziceti? Mancam azi o spirala cu nuca si scortisoara? :)) Ca daca tot s-a racit afara, ne permitem sa aprindem cuptorul fara nici o problema.


Pentru aluat:

350 g iaurt
100 ml lapte
50 g unt
2 oua
1 lingurita sare
50 g zahar
~800 g faina
10 g drojdie uscata
1 lingura zahar aromat cu pudra de lamaie

Iaurtul se amesteca cu laptele in care am topit untul si zaharul, apoi am lasat la racit.

Punem faina intr-un castron si adaugam sarea, zaharul aromat si drojdia. Omogenizam, apoi facem o gaura in mijloc si punem ouale batute putin si amestecul cu lapte. Framantam pana obtinem un aluat elastic si omogen. Daca mai e necesar se adauga putina faina.

Pentru umplutura:

200-250 g nuca macinata
100 g zahar
50 g cacao
1 lingura scortisoara
50 g unt moale

Intr-un castron amestecam nuca macinata cu zaharul, cacaoa si scortisoara.

Scoatem aluatul pe masa infainata, il intindem in foaie subtire de cca 0.5 cm, apoi ungem bine cu untul moale. Presaram deasupra amestecul cu nuca si rulam foaia, cat mai strans posibil. Cu o bucata de ata/sfoara de bucatarie taiem rulouri de 4-5 cm grosime. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa din nou la crescut pentru vreo 15 minute.

Dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc usor.

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. Foarte delicios !!! Super reteta!!!

  2. Eu una vreau o spirala cu nuca ca sunt pe placul meu.Pup!

  3. Sunt delicioase! si arata minunat! pup

  4. Un dulce care imi starneste amintiri frumoase si …gustoase. In afara de aspectul lor special, sunt nespus de bune si aromate 🙂

  5. Felicitari pentru articol, m-am bucurat ca un copil sa te regasesc in paginile revistei 🙂 te imbratisez cu mult drag

  6. Minunata spirala, si eu poftesc la asa ceva de multa vreme, acum vii tu si pui paie pe foc :)) Felicitari pentru articol! Pupici

  7. Mmmm,pana la mine a venit aroma de scortisoara!
    pupici Miha!!

  8. Felicitari pentru articol!

  9. Mancam, da!! Imi amintesc cand le-am facut si eu, iarna trecuta, au raspandit un miros superb in toata casa! Asa ca as veni sa ma rasfat si eu cu o spirala, daca ma primesti! 🙂

  10. Ma tot uit la retetale tale, esti grozava rau 😀

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]