Retete de prajituri / Tarte si cheesecake-uri

Tarta cu branza si dulceata de afine

Recent am aflat de la medicul oftalmolog ca afinele ajuta foarte mult si vederea, pe langa celelalte beneficii asupra organismului. Asa ca, atunci cand am gasit in piata la un pret rezonabil am cumparat o cantitate mai mare. O parte le-am mancat proaspete, iar din ce-a ramas am facut sirop de afine. La aproximativ 800 g de afine am pus cam 400 g de zahar, le-am pus in straturi intr-un bidon de plastic si am asa lasat vreo 2 zile, pana afinele si-au lasat siropul. Am strecurat si am depozitat intr-o sticla la frigider ­čśë Asa avem suc de fructe, bun si sanatos!

La fructele ramase am mai adaugat vreo 2 linguri de zahar, apoi le-am pus la fiert pana a inceput sa se lege. Evident ca am avut astfel cea mai buna dulceata de afine! :))

O parte din aceasta dulceata am folosit-o la tarta cu branza pe care am adus-o azi pentru voi. Daca aveti curaj sa aprindeti cuptorul :)) si o veti face curand o sa va bucurati de o prajitura buna buna, daca nu… nu-i bai o faceti cand o fi mai racoare, mai ales ca puteti folosi si alt fel de dulceata, nu neaparat de afine.

Tarta cu branza si afine

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 100 g unt
  • 200 g faina
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 praf de sare
  • esenta de vanilie
  • 1-2 linguri apa rece
  • Pentru umplutura:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar pudra
  • 40 g unt
  • esenta de vanilie
  • dulceata de afine sau orice alta dulceata va place

Mod de preparare Tarta cu branza si dulceata de afine:

Aluat:

Punem intr-un castron faina, zaharul pudra si praful de sare si omogenizam. Adaugam untul (rece) taiat cubulete si incepem sa framantam cu varful degetelor pana obtinem firimituri de aluat. Adaugam apoi esenta de vanilie si apa rece, putin cate putin, atat cat sa se lege aluatul, sa obtinem o bila de aluat ferm si nelipicios. Dam la rece pana pregatim umplutura.

Umplutura:

Crema de branza o mixam cu zaharul pudra si untul moale, nu foarte mult, atat cat sa obtinem o crema omogena. Aromam cu vanilie dupa gust.

Scoatem aluatul de la frigider si-l intindem intr-o foaie subtire si rotunda direct pe hartia de copt. Punem crema de branza peste aluat, avand grija sa lasam o margine de cativa centimetri. Acoperim crema de branza cu un strat generos de dulceata de afine. Ridicam apoi marginile aluatului peste umplutura formand o bordura.

Aluat pentru tarta

Dam tarta cu branza la cuptor, la foc mediu, pana aluatul se rumeneste usor. Se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Tarta cu branza si afine

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Cu siguranta o voi face, mai ales ca e vremea afinelor. Sper sa-mi convina si pretul. ­čÖé

  2. Este absolut delicioasa!!!

  3. apetisanta, as manca poza direct daca as putea..imi place cum a iesit si sper sa imi iasa la fel ­čśÇ

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe re╚Ťete...

Prajitura cu prune si bezea

Prajitura cu prune si bezea

Mod de preparare Prajitura cu prune si bezea: Blat: Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si un praf de sare pana devine cremos si nu se mai simt granule de zahar. Adauga galbenusurile pe rand, mixand bine dupa fiecare. Amesteca faina cu praful de copt si adauga peste compozitie. Amesteca […]

Prajitura cu prune facute budinca

Prajitura cu prune facute budinca

Mod de preparare Prajitura cu prune facute budinca: Umplutura: Peste prunele curatate de coaja si samburi pune zaharul, apoi paseaza-le cu blenderul vertical. Presara amidonul deasupra, amesteca bine sa nu se formeze cocoloase, apoi pune vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbe pana compozitia se ingroasa. Lasa putin sa […]

Prajitura turnata cu branza

Prajitura turnata cu branza

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, intocmai […]

Cheesecake cu ciocolata (fara coacere)

Cheesecake cu ciocolata (fara coacere)

Mod de preparare Cheesecake cu ciocolata (fara coacere): Blat: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava (20 cm diametru) cu […]