Retete de prajituri / Tarte si cheesecake-uri

Tarta cu branza si dulceata de afine

Recent am aflat de la medicul oftalmolog ca afinele ajuta foarte mult si vederea, pe langa celelalte beneficii asupra organismului. Asa ca, atunci cand am gasit in piata la un pret rezonabil am cumparat o cantitate mai mare. O parte le-am mancat proaspete, iar din ce-a ramas am facut sirop de afine. La aproximativ 800 g de afine am pus cam 400 g de zahar, le-am pus in straturi intr-un bidon de plastic si am asa lasat vreo 2 zile, pana afinele si-au lasat siropul. Am strecurat si am depozitat intr-o sticla la frigider ­čśë Asa avem suc de fructe, bun si sanatos!

La fructele ramase am mai adaugat vreo 2 linguri de zahar, apoi le-am pus la fiert pana a inceput sa se lege. Evident ca am avut astfel cea mai buna dulceata de afine! :))

O parte din aceasta dulceata am folosit-o la tarta cu branza pe care am adus-o azi pentru voi. Daca aveti curaj sa aprindeti cuptorul :)) si o veti face curand o sa va bucurati de o prajitura buna buna, daca nu… nu-i bai o faceti cand o fi mai racoare, mai ales ca puteti folosi si alt fel de dulceata, nu neaparat de afine.

Tarta cu branza si afine

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 100 g unt
  • 200 g faina
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 praf de sare
  • esenta de vanilie
  • 1-2 linguri apa rece
  • Pentru umplutura:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar pudra
  • 40 g unt
  • esenta de vanilie
  • dulceata de afine sau orice alta dulceata va place

Mod de preparare Tarta cu branza si dulceata de afine:

Aluat:

Punem intr-un castron faina, zaharul pudra si praful de sare si omogenizam. Adaugam untul (rece) taiat cubulete si incepem sa framantam cu varful degetelor pana obtinem firimituri de aluat. Adaugam apoi esenta de vanilie si apa rece, putin cate putin, atat cat sa se lege aluatul, sa obtinem o bila de aluat ferm si nelipicios. Dam la rece pana pregatim umplutura.

Umplutura:

Crema de branza o mixam cu zaharul pudra si untul moale, nu foarte mult, atat cat sa obtinem o crema omogena. Aromam cu vanilie dupa gust.

Scoatem aluatul de la frigider si-l intindem intr-o foaie subtire si rotunda direct pe hartia de copt. Punem crema de branza peste aluat, avand grija sa lasam o margine de cativa centimetri. Acoperim crema de branza cu un strat generos de dulceata de afine. Ridicam apoi marginile aluatului peste umplutura formand o bordura.

Aluat pentru tarta

Dam tarta cu branza la cuptor, la foc mediu, pana aluatul se rumeneste usor. Se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Tarta cu branza si afine

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Cu siguranta o voi face, mai ales ca e vremea afinelor. Sper sa-mi convina si pretul. ­čÖé

  2. Este absolut delicioasa!!!

  3. apetisanta, as manca poza direct daca as putea..imi place cum a iesit si sper sa imi iasa la fel ­čśÇ

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Cornulete cu rahat

Cornulete cu rahat

Mod de preparare Cornulete cu rahat: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, coaja de portocale, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina si se framanta un aluat elastic si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit e posibil sa trebuiasca […]

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema mascarpone: Blat cu nuca: Nuca macinata, zaharul si apa se pun intr-o cratita, la foc mic. Se fierb pana scade apa si amestecul se ingroasa (va incepe sa miroase frumos a nuca prajita ? ) Se adauga cacaoa si pesmetul de biscuiti. […]

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de […]

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Mod de preparare Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata): Blat: Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, smantana, esenta de vanilie si cele 3 […]