Daca vrei sa te rasfeti intr-un week-end, dupa o saptamana istovitoare de munca, acest Tiramisu cu nuci caramelizate este ideal.
Noua ne-a placut foarte mult si inca de cand am vazut reteta la Laura am stiut ce-o sa fac cu mascarponele ce-l aveam in frigider. :))
Ingrediente
- Pentru caramel:
- 200 g miez de nuca
- 150 g zahar
- Pentru prajitura:
- 1 pachet piscoturi (200 g)
- 150 g iaurt grecesc
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata alba
- Pentru insiropat:
- 1 cana cafea tare, neindulcita
Mod de preparare Tiramisu cu nuci caramelizate:
Caramel:
Caramelizam zaharul intr-un vas mic. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului adaugam nuca si amestecam usor, pana toata nuca este acoperita de caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Dupa ce s-au racit si caramelul s-a intarit foarte bine se pun intr-o punga mai groasa si se sfarama cu ciocanul de snitele.
Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, apoi punem vasul la frigider pana se intareste crema. Se poate pune si la congelator pentru a scurta timpul de asteptare.
Mixam crema de ciocolata pana aceasta devine pufoasa. Separat, mixam mascarpone cu iaurtul, apoi amestecam usor cele 2 compozitii, amestecand cu o spatula. La sfarsit, adaugam ~ jumatate din cantitatea de nuci caramelizate, restul se pastreaza pentru ornat.
Inmuiem piscoturile in cafea. Se insiropeaza foarte putin si numai pe o parte, astfel incat sa poata absorbi si din umezeala cremei.
Intr-o tava de chec tapetata cu folie de aluminiu sau folie alimentara se formeaza un strat de piscoturi. Turnam jumatate din crema, acoperim cu un alt strat de piscoturi putin insiropate, restul de crema si inca un strat de piscoturi. Invelim bine in folie si dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste.
In plus, vom avea nevoie de ~ 100 ml frisca batuta, pentru decor.
Rasturnam prajitura pe un platou,
acoperim cu un strat subtire de frisca si tapetam cu restul de nuci caramelizate.
Delicios!
22 comentarii
Miha nota 10. Prajiturilor cu nuci caramelizate (krantz- ul) nu le pot rezista!
WOW cum arata!Felicitari pentru reteta si pentru prezentare! :*
Si mie mi-a ramas gandul la el, cand l-am vazut la Laura.Arata bestial si isi asteapta si la mine randul.O zi buna!!!!
Oau!! Prajitura mea preferata iar cu nuci caramelizate inca nu am incercat!! Pupicei!!
Foarte fain arata! Ador nucile caramelizate!
Cat de bine arata! Ador tiramisu! O sa incerc si varianta aceasta!
Negresit, trebuie incercata:)Super:X O zi buna!
Arata delicios!!!!
Super arata!!!Nu am mancat, dar cred ca e grozava!Pup!
Que rico, me llevo un trocito! Besos.
arata minunat,Miha! am si eu reteta in plan
Mmmm… cat de bine arata!!… Yammyyy!
imi place, daca as avea mai mult timp cu siguranta as incerca-o, dar deocamdata ma multumesc doar cu pozele:)Felicitari!!
Multumesc tare mult de aprecieri! Va imbratisez cu drag si va indemn din toata inima sa faceti prajitura. Este delicioasa cu adevarat! 🙂
arata senzational..dar iaurtul grecesc?unde il gasesc sau pot folosi si iaurt natural normal?felicitari pt toate retele,amalia
Amalia, eu am cumparat din Lidl. E un iaurt mai gras, cred ca 10% grasimi. Poti inlocui cu orice alt iaurt gras, daca nu gasesti chiar de ala grecesc.
Incredibila frumusete! Cred ca e divin…pup si o zi frumoasa tare sa ai!
Multumesc Ruxy draga mea! Zi frumoasa si tie iti doresc din inima. :*
Vai, asa ceva, tiramisu fara mine!! Pai, se poate??Si cu nuci caramelizateee…plang…de pofta! Las’ ca fac si io, fara tine, na 😛
Hai ma Liana…ca vin dupa miros. :)))
m-am pus sa fac acest tiramisu care arata incredibil de bine.sper sa imi iasa la fel de bine ca in poza!
arata foarte bn,eu am copiato pt.tema de la romana