Mancaruri cu carne de porc / Retete culinare

Tochitura munteneasca

loading...

* 500 g carne de porc
* 1 ceapa
* 1 pahar supa de legume
* 1 pahar de vin
* 2 rosii
* 4 catei usturoi
* sare si piper
* cimbru
* 1 ardei gras

Se taie carnea in bucati si se pune la prajit in tigaie in ulei bine incins impreuna cu ceapa tocata marunt. Dupa ce carnea s-a prajit putin, adica incepe sa se rumeneasca, se stinge cu supa de legume si paharul cu vin.

Se potriveste gustul de sare si piper, apoi se adauga rosiile tocate marunt, usturoiul tocat si ardeiul taiat cubulete mici. Se lasa sa fiarba. Spre sfarsitul fierberii se presara cu putin cimbru.

Se serveste cu mamaliguta fierbinte si muraturi.

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Foarte gustoasa trebuie sa fie tochitura, arata nemaipomenit de bine! Felicitari pentru blog, imi place foarte mult.

  2. Multumesc tare mult Maria!

  3. In moldova carnea topita si pusa la borcan,pe iarna,in untura ei,se numeste tochitura.Uneori gospodinele puneau si carnati afumati in aceste borcane,sau mai demult in chiupuri de lut.Datorita lui Creanga,a devenit cunoscuta in toata tara.Ce ai facut tu nu mai este tochitura,dar nu conteza pentru ca ai adaugat ceva si ai schimbat numele.Este deci preparatul tau,daca nimeni nu amai facut asa ceva pana la tine.In fond asta-i evolutia,chiar daca in denumirea ,cuvantul tochitura si-a pierdut intelesul initial.Am lucrat in Muntenia sau Dobrogea si oamenii nu stiau ce inseamna tochitura moldoveneasca,prezentand ceva asemanator cu ce-ai scris tu.Este suparator sa se denatureze astfel unele preparate,pentru ca fac parte din mostenire noastra,si sunt putine care sunt originale si numai ale noastre.Tochitura Moldoveneasca este unul dintre acestea.Eu ma bucur ca nu ai gresit,totusi trebuie sa stii ca preparatul tau seamana foarte mult cu un ostropel.Nu-ti ia din merite,din contra.La final as vrea sa-ti urez o zi buna,si as mai vrea sa te mai intreb daca ai auzit de Tochitura Dunareana sau Tochitura Dobrogeana?O zi foarte frumoasa iti doresc!

    P.S. M-am gandit ca nu ar fi rau daca as aminti cum se face in Moldova tochitura,mai ales ca mod de a gati ,nu atat ca ingrediente.

  4. Ceea ce am gatit eu aici nu este o inventie de-a mea. Aceasta reteta chiar exista in cartile de bucate, una dintre ele fiind una veche, cea a dlui Nicolae Olexiuc, o persoana ce este considerata ca facand parte din elita autorilor de carti de bucate.
    Din povestile lui Creanga chiar imi scapa acum ideea de tochitura, dar din ceea ce spui si din ceea ce stiu de la bunica, carnea topita cu untura este pusa la borcan pentru consumul de peste iarna, iar tochitura se face la taiatul porcului, din bucati proaspete de carne.
    Daca e sa aruncam o privire si in DEX vom gasi la tochitura urmatoarea definitie: „TOCHITÚRĂ, tochituri, s.f. Preparat culinar numit și topitură, făcut tradițional cu ocazia tăierii porcului, din carne grasă tăiată mărunt, prăjită cu ceapă în tigaie, având aspect de tochitură (= jumări obținute prin topirea slăninii). Ca specialitate gastronomică românească, este realizată din bucăți mici de carne de porc, de organe și de cârnăciori, prăjite la tigaie, servite cu garnitură de mămăliguță, cu ochiuri și brânză rasă deasupra.”
    Ostopelul din cate stiu se prepara din carne de pasare sau vita, de porc nu stiam. Dar voi incerca, suna bine. :)))
    Despre „tochitura dunareana” n-am auzit, nici despre cea dobrogeana. O fi o ironie fina sau chiar vrei sa-mi impartasesti retetele? 🙂
    O zi buna iti doresc si tie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Muschiulet de porc cu ciuperci si masline

Muschiulet de porc cu ciuperci si masline

Mod de preparare Muschiulet de porc cu ciuperci si masline: Muschiuletul spalat si curatat de pielita il legam cu ata alimentara, astfel incat in timpul prepararii sa-si pastreze forma. Il punem intr-o tigaie cu putin ulei si-l rumenim usor pe toate partile, dupa care il scoatem pe un platou. In […]

Chiftelute la cuptor

Chiftelute la cuptor

Mod de preparare Chiftelute la cuptor: Legumele curatate si spalate le-am tocat marunt la robot. Evident, se poate folosi si cutitul sau razatoarea, dar asa e mai rapid 😉 Rastoarna legumele peste carnea tocata, pune si patrunjel verde tocat, sareaza si pipereaza dupa gust. Adauga oul si amesteca bine. Cu […]

Muschiulet de porc la cuptor

Muschiulet de porc la cuptor

Mod de preparare Muschiulet de porc la cuptor: Muschiuletul de porc il speli si il usuci cu un prosop de hartie. Intr-un mojar zdrobesti putin boabele de coriandru si semintele de chimen. Adauga si restul condimentelor si amesteca-le bine. Pune muschiuletul pe o bucata de hartie de copt si „tabaceste-l” […]

„Tort” din cannelloni cu carne

„Tort” din cannelloni cu carne

Mod de preparare „Tort” din cannelloni cu carne: Ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei, pana se inmoaie. Adaugam morcovul dat pe razatoarea cu gauri mici sau tocat la robot, apoi carnea tocata. Amestecam continuu cu o lingura de lemn, pana se desfac bulgarasii de carne ce se formeaza. […]