Tort aniversar

de Miha
3543 vizualizări

Cand altii sarbatoresc Halloween-ul noi sarbatorim inca un an de cand suntem impreuna. Anul trecut am sarbatorit nunta de tinichea :)), anul asta deja am avansat in grad suntem otelari. :)) Si cum acest eveniment nu se putea sarbatori decat cu multa multa ciocolata…am facut acest tort, ciocolatos pana la ultima firimitura. Pentru acest tort aniversar am facut o combinatie de mai multe retete, crema fiind cea de la tortul aniversar al Laurei Sava. Cum altfel? :))

tort cu ciocolata alba

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 3 linguri apa minerala
  • 1 plic budinca de caramel
  • 20 g cacao
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema avem nevoie de: 
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 g unt
  • 6 linguri frisca lichida
  • 50 ml coniac
  • Pentru glazura avem nevoie de: 
  • 150 g zahar
  • 50 g cacao
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 ml apa
  • 1 lingurita gelatina
  • Pentru sirop avem nevoie de: 
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa

Mod de preparare Tort aniversar:

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana albusurile devin tari si lucioase, ca la bezea. Galbenusurile se amesteca cu apa minerala si se toarna peste albusul batut. Urmeaza apoi cacaoa si praful de budinca, ce se poate inlocui cu amidon, daca nu va place. La sfarsit incorporam si faina amestecata cu praful de copt, usor cu miscari de sus in jos.

Crema:

Topim ciocolata impreuna cu frisca. Dam deoparte si adaugam coniacul. Lasam la racit.

Untul moale, la temperatura camerei, il frecam spuma, dupa care vom incorpora in el ciocolata topita si racita. Dam la frigider cateva minute.

Glazura:

Cacaoa o amestecam cu zahar, dupa care o „desfacem” cu frisca lichida si apa. Se pune vasul pe foc si se fierbe, in jur de 10 minute, pana se ingroasa putin. Se strecoara de eventualele cocoloase si se lasa la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina hidratata in 2 linguri de apa rece si omogenizam.

Sirop:

Zaharul il caramelizam dupa care il „stingem” cu 100 ml apa rece. Lasam la racit, pana se dizolva complet.

Taiem blatul in 2 parti pe care le insiropam. Repartizam crema pe unul din blaturi si uniformizam.

Cand glazura a ajuns la consistenta unei smantani o turnam peste tort si dam la frigider pana se intareste complet.

Se orneaza dupa preferinta.

Eu eram in criza de timp asa ca n-am facut decat sa „stampilez” niste inimoare deasupra.

Din acelasi motiv, al lipsei de timp, n-am nici poze din timpul prepararii, dar va asigur ca e un tort aniversar cat se poate de usor de facut.

Chiar daca crema de unt se intareste destul de tare si initial n-am fost prea incantata de cum a iesit, daca lasati tortul putin la temperatura camerei si daca ajunge pana a doua zi :)) e chiar bun.

Poate va convinge felia :))

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

poate vă plac și rețetele

30 comentarii

Ralu 2 noiembrie 2009 - 12:27

La multi ani fericiti, cu multa sanatate, bucurii si tot ce va doriti voi!
Imi place cum ai stampilat inimioarele, foarte ingenios!
Iar sectiunea…yami, yami 😀

Răspuns
mihaela 2 noiembrie 2009 - 13:04

la multi ani fericiti impreuna cu multe multe bucurii!!!

tortul arata super!

Răspuns
Laura 2 noiembrie 2009 - 13:14

Faaaain de tot, Miha!!! :))
La multi, multi ani fericiti si multe torturi de cioco! 😛
Ma bucur ca ai incercat crema de unt si da, ai dreptate, daca o lasi 5 minunte la temp. camerei e si mai grozava 😉
La noi nu a fost cazul fiindca blatul folosit de mine a fost mai plin, mai „dur” :))) …alt tau e aerisit si usor, din cate am vazut si citit…
Cand o sa ti se ofere ocazia (sper soon 😛 ) sa incerci si glazura cu cioco, tot de tortul aniversar, da’ cu cioco de lapte…o sa iti placa la nebunie!!!
Pupici multi si aniversare fericita!!! 🙂

Răspuns
Ana 2 noiembrie 2009 - 14:12

La multi si fericiti ani cu ocrotirea lui Dumnezeu pentru iubirea si familia voastra!

Deliciu,ca de obicei! 🙂 eu nu le am cu semnificatiile,habar nu aveam ca exista si tinichea nu stiu ce reprezinta 🙂 pupici

Răspuns
Miches Alexandra Sorina 2 noiembrie 2009 - 14:13

La multi ani multa sanatate si fericire sa va dea Domnul. Foarte bine arata tortul imi place mult.

Răspuns
ellis 2 noiembrie 2009 - 14:18

LA MULTI ANI CU SANATATE! SA FITI MEREU FERICITI SI VOIOSI!

tortul e, ca de obicei, minunat!

Răspuns
Ana-Maria 2 noiembrie 2009 - 14:32

Casa de Piatra in continuare si ani multi si fericiti impreuna!:)

Răspuns
Daniela 2 noiembrie 2009 - 14:59

La multi ani si casa de piatra in continuare !

Răspuns
kittytweedy 2 noiembrie 2009 - 15:41

buna miha…ca de obicei,tortul tau arata exceptional 🙂 vad ca esti o mare iubitoare de ciocolata:)
happy anniversary:)

eu am inceput sa-ti urmaresc blogul nu cu mult timp in urma asa ca nu stiu daca ai abordat lumea „buttercream”…crema de unt care se imbraca tortul se numeste buttercream icing sau buttercream frosting si este considerata un fel d eopera de arta in sine daca este facuta corect… nu stiu cata engleza intelegi tu, dar uite aici un link care explica cate feluri de buttercream sunt si care este dfferenta intre ele http://takethecannoli.wordpress.com/2008/05/22/buttercream/

Eu cred ca odata ce o sa incerci italian buttercream sau french buttercream, o sa indragosteti de ele asa de mult, ca rar o sa mai folosesti un alt fel de frosting pentru torturile tale 🙂 asta e predictia mea:)
eu nu am incercat inca crema de unt italieneasca..o sa o incerc curand, dar ori de cate ori fac tort folosesc reteta de french buttercream… nu e greu de facut dar e pur si simplu divina! cateodata o fac doar ca sa o mancam asa, fara sa fac tort lol.. cand o folosesc doar ca sa o mancam asa, adaug ciocolata la ea

atasez un link de buttercream…una este „oranj” doar petru ca pui colorant la sfarsit, dau eu fac retata asta exact la fel numa ca nu pun colorantul, deci iasa alba http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/chocolate-buttercream-cake-recipe/index.html

Ina Garten are de asemenea un alt fel de frosting pentru tort in reteta asta ..foarte usor de facut http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/beattys-chocolate-cake-recipe/index.html
daca ai nevoie cu intelesul retetelor, pot sa ajut 🙂
pupici!

Răspuns
alison 2 noiembrie 2009 - 16:12

sa-ti fie casa plina de fericire mereu!si de-asa torturi ciocolatoase aratoase!imi place mult decorul,original forte!

Răspuns
ANCA 2 noiembrie 2009 - 18:31

buna miha 🙂
iti doresc sa aveti multi ani inpreuna si sa aveti parte numai de sanatate si bucurii alaturi de cel drg tie si de toti cei dragi …
la multi ani scumpa !!!

Răspuns
Anne 2 noiembrie 2009 - 19:53

La multi ani si din partea, sa ai parte numai de bucurii si de tot ce iti doresti.
By the way, arata senzational tortul 🙂

Răspuns
Narnia 2 noiembrie 2009 - 21:06

Felicitari, Miha ! La multi ani buni si frumosi si de acum inainte, plini de dragoste , sanatate si intelegere.

Răspuns
nana 2 noiembrie 2009 - 21:16

Multi, multi ani fericiti de acum inainte! Sa-ti tii sotul numai cu bunatatile cu care ne-ai obisnuit .
Saptamana placuta si petrecere frumoasa. Te pup!

Răspuns
Livia 2 noiembrie 2009 - 21:24

La multi ani si din partea mea, sa aveti parte de multa sanatate, sa fiti fericiti si sa va iubiti mereu!
Tortul arata delicios!

Răspuns
Mirela 3 noiembrie 2009 - 1:37

La multi ani fericiti Miha!!!Sa va iubiti 1000 de ani si sa va bucurati de copilasii scumpi!!!

Hihihih,si eu cu sotul am sarbatorit pe 30 octombrie 10 ani de casatorie,ce coincidente de date ,:))…va pupam cu drag!!!!

Frumos tortul si ciocolatos rau,:))…cred ca a fost tare bun!!!

Răspuns
ANCA 3 noiembrie 2009 - 3:03

miha ,uitasem sa ti zic ca am facut trandafiri cu mere reteta ta si mi-au iesit buni dar mam pacalit cu aluatul (l-am facut prea subtire dar o sa mai fac curand ca sotului meu tare mult i place :)) )

Răspuns
Monica 3 noiembrie 2009 - 10:29

La multi ani! fericiti miha si la cat mai multe tortulete 🙂

Răspuns
vasari 3 noiembrie 2009 - 10:36

La multi ani mami si tati!!
Delicios tort !

Răspuns
noi2 3 noiembrie 2009 - 12:38

La multi multi ani fericiti de acu’ incolo! noi avem aniversarea nuntii aproape de a voastra, pe 2 noiembrie, dar anul asta am facut abia un an, deci mai avem pana sa sarbatorim nunta din diferite metale :)))
Tortul tau arata extraordinar si blogul la fel! imi place tare mult, felicitari pentru el 😉

Răspuns
Miha 3 noiembrie 2009 - 13:49

Va multumesc tare mult tuturor pentru urari! Va imbratisez cu drag pe toate, mi-ati umplut inima de bucurie cu atatea urari!

Răspuns
Carmen 4 noiembrie 2009 - 18:29

La Multi Ani!cu multa,multa fericire,sanatate si iubire cel putin pina la cea de aur!
Tortul arata minunat!
XOXO

Răspuns
cristina 10 martie 2011 - 18:25

cu ce pot inlocui coniacul? Nu de alta dar nu am nimik in casa.

Răspuns
Miha 10 martie 2011 - 18:29

Cu orice aroma iti place tie. Poti pune vanilie.

Răspuns
cristina 11 martie 2011 - 16:30

Am facuut si eu azi acest tort, blatul a iesit minunat, crema nu am cuvinte, am avut ceva emotii la glazura, am fiert-o pe aburi c-am 10 min., dar parca se tot subtia, am racit-o putin si am pus gelatina si am pus-o la frigider vre-o 20 min, a iesit super si am rasuflat usurata ptr ca era cat pe aci sa o arunc si sa merg sa cumpar ciocolata amaruie sa fac alta glazura, impresii iti las maine, azi doar ne uitam in frigider si salivam..:)) te pup, .

Răspuns
Miha 11 martie 2011 - 16:46

Iu huuu…bravo Cristina. Abia astept sa-mi spui daca v-a placut.

Răspuns
Claudia 12 martie 2011 - 21:07

Am facut crema aceasta si a iesit minunat. Am facut-o impreuna cu blatul cu mac.
A fost foarte apreciat tortul. Precizez ca Miha m-a facut sa iubesc „the making of the cakes”, dat fiind ca sunt un dezastru in bucatarie.
Multumim,
semnat – fetele recunoscatoare pentru care blogul= aur curat.

Răspuns
Miha 12 martie 2011 - 21:18

Multumesc!
Interesanta combinatia ta. Mi-ai dat si mie o idee buna. :)))
Imbratisari cu drag!

Răspuns
Anonymous 24 februarie 2012 - 11:47

Pare foarte delicios asa ca o sa incerc

Răspuns
Miha 24 februarie 2012 - 12:22

Daca iti plac cremele cu unt, este bun…da.

Ca o recomandare…intrucat crema se intareste foarte bine dupa ce sta la frigider, ar fi bine sa fie scos de la frigider cu vreo 15-20 de minute inainte de servire.

Răspuns

Lasă un răspuns