Retete de prajituri / Torturi

Tort Caramel

Tort cu crema caramel

Reteta Tort Caramel

Tort cu crema caramel

Ingrediente

  • # Blat:
  • # 5 oua
  • # 100 g zahar
  • # 2 linguri ulei
  • # 30 g amidon
  • # 100 g faina
  • # 1 praf de copt
  • # 3 linguri bilute de ciocolata
  • # Pentru crema:
  • # 3 galbenusuri
  • # 200 g zahar
  • # 220 ml lapte
  • # 250 ml frisca
  • # 1 lingura amidon
  • # 10 g gelatina
  • # Pentru sirop:
  • # 50 g zahar
  • # 100 ml apa
  • # 2 linguri lichior de ciocolata
  • # Pentru glazura:
  • # 100 g ciocolata amaruie
  • # 50 g unt
  • # 50 ml frisca lichida
  • # 1 lingura lichior de ciocolata
  • # Pentru decor caramel:
  • # 50 g zahar
loading...

Mod de preparare Tort Caramel:

Blat:

Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare, cu un praf de sare. Cand s-a intarit bine se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o bezea lucioasa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul, dupa care incet incet le incorporam in bezea.

Faina o amestecam cu praful de copt si amidonul si o incorporam si pe ea in amestecul de mai sus. La sfarsit, bilutele de ciocolata. Aluatul obtinut il turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba cu scobitoarea ­čśë

Crema caramel:

Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Omogenizam. Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece.

Zaharul il caramelizam si cand a devenit auriu se adauga laptele fierbinte. Atentie la aburi si la faptul ca se umfla si poate da pe alaturi. Punem din nou pe foc si tinem pana se topeste tot caramelul, amestecand continuu.

Turnam caramelul fierbinte peste galbenusuri, incet sa nu rezulte cocoloase. Punem din nou pe foc si amestecand continuu fierbem pana incepe sa se ingroase. Consistenta trebuie sa fie ca aceea a unei smantani. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si dam la rece pana incepe sa se intareasca.

Frisca lichida o mixam pana devine pufoasa si o incorporam in budinca de caramel. Blatul copt si racit il taiem in 3. Crema o impartim in 2 si o repartizam intre cele 3 blaturi, pe care le insiropam.

Sirop:

Punem apa la fiert cu zaharul, pana ce acesta din urma se dizolva. Lasam la racit, apoi adaugam si lichiorul.

Glazura:

Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Dupa ce s-a racorit adaugam si lichiorul. Lasam la racit si cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase o turnam peste tort.

Decor caramel:

Zaharul il caramelizam, apoi cu o furculita trasam linii (abstracte :)) ) pe hartie de copt, unsa cu putin ulei.

RETETA IN IMAGINI

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Draga Miha, super frumos si delicios tortuletul tau! O duminica frumoasa si multi pupicei!

  2. Draga Miha, super frumos si delicios tortuletul tau! O duminica frumoasa si multi pupicei!

  3. Ce bun trebuie saa fie, vreau si eu o portie cat de mica…………..?

  4. foarte frumos tortuletul! felicitari!

  5. Mamma mia, alt tort bestial… ti-am mai spus, mi-e ciuda ca poti minca atitea dulciuri, fara mine… Pupici si-o duminica placuta !

  6. Minunat arata tortul tau Miha !!! Imi ploua deja in gura….
    Cu siguranta am sa-l testez si eu….

  7. O ce bine arata!
    Ce bun ar fi acum ca tocmai am terminat de servit masa si azi nu am facut prajitura,miine fac ca vine cineva acasa….!!!

  8. Gata,am si votat am si papat cu ochii! Pa ,pa!

  9. mmm,ca tare bine arata!o duminica placuta!

  10. Arata superb!
    Am o intrebare totusi…am observat ca de fiecare data cand faci crema pentru tort, folosesti gelatina si ma mira acest lucru. Sunt retetele tale 100% autentice (Romanesti) sau sunt preluate din site-uri sau magazine internationale? Intreb acest lucru pentru ca nicaieri in patiseria franceza,italiana, americana etc …nicaieri nu se mai gaseste gelatina in crema pentru tort, tarta etc…Am o carte de bucate Romaneasca pe care am adus-o cu mine aici in Statele Unite si intradevar observ in retete folosirea gelatinei, dar acest lucru este „scoala veche” .Acum sunt alte ingrediente mult mai versate (ex:amidonul) care inlocuiesc rolul gelatine in majoritatea retelelor. Gelatina se foloseste inca in anumite retete dar foarte rar.

  11. Draga Miha,sper ca mi-ai pastrat o felie de tort pentru maine la vizita saptamanala…asa…daca vrei sa mai fii preietena mea

  12. Drag─â Miha,
    S─â ┼čtii c─â mi-a picat cu tronc tortul ─âsta ┼či nu m-am l─âsat p├ón─â nu l-am f─âcut. Chit c─â s-au uitat toate v├ónz─âtoarele ca la nebuni la mine c├ónd c─âutam disperat─â bilu┼úe de ciocolat─â :)). Deci le zice ornamente la bilu┼úele astea, am descoperit.
    Tortul a fost minunat. Mul┼úumesc! Dup─â gustul meu, l-a┼č fi ├«nsiropat mai mult.

  13. Ornamente le zice? :))) Cu siguranta se pot inlocui cu ciocolata rasa, daca nu gasesti bilute-ornamente. ­čÖé
    Iti multumesc de aprecieri si ma bucur tare mult ca ti-a placut tortul. Da, se poate insiropa mai mult, dar asta e chestie de gusturi si preferinte.
    Imbratisari!

  14. Anonymous says:

    Buna,

    Am incercat reteta si sotul meu este foarte incantat. Nu am folosit amidon nici pentru blat si nici pentru crema si totul a iesit foarte bine. Nu am mai insiropat blatul pentru ca am gustat inainte crema si mi s-a parut destul de dulce. Data viitoare insa (pentru ca sigur il voi mai face) voi alege sa pun mai putin zahar in crema, in jur de 120-150 grame. L-am lasat peste noapte in frigider si dimineata am savurat fiecare cate doua portii. ­čÖé
    Multumim tare mult pentru reteta!!!!!

  15. Cu placere si sa va fie de bine! Pupici!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Tort cu piscoturi si crema de ciocolata alba

Tort cu piscoturi si crema de ciocolata alba

Pe 8 noiembrie, de Sf. Mihail si Gavril, am dat startul celui mai mare maraton al torturilor pe care l-am parcurs vreodata ­čÖé L-am incheiat cu brio pe 7 ianuarie, de Sf Ioan. Pentru fiecare am muncit cu drag si am pus un strop de dragoste pentru fiecare, pentru ca […]

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

De Craciun mi-am dorit mult sa fac prajitura Carpati. N-a fost sa fie, dar promit ca o voi face curand. Pana una alta trebuia sa fac ceva cu foile ce le copsesem deja. Crema de smantana cu nuca a fost cea mai simpla si mai rapida optiune, dar nu ne-a […]

Desert cu crema mascarpone

Desert cu crema mascarpone

Pentru noaptea dintre ani am ales sa fac un desert cu crema mascarpone. Dupa cate prajituri de casa am mancat la Craciun simteam nevoia de ceva lejer si racoritor. Am oscilat intre a face Lady’s Fingers, dar imi lipsea smantana sau Tiramisu, dar imi lipseau piscoturile ­čÖé Pana la urma, […]

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]