Retete de prajituri / Torturi

Tort cu cafea si ciocolata

Cu dedicatie pentru voi toti, de Martisor! Sa aveti o primavara frumoasa si calda.

Si cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine in concursul „Reteta anului 2009” si m-ati votat, reusind astfel ca reteta Tort cu crema mascarpone sa obtina un onorant loc 2.

Sper ca in acest an sa va surprind si cu alte retete apetisante si la concursul urmator sa am macar tot atatea voturi, daca nu mai multe. :)))

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • Mousse de ciocolata:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g cacao
  • 6 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 500 ml frisca lichida
  • 10 g gelatina
  • esenta de rom
  • Mousse de cafea:
  • 1 ou
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri cafea solubila
  • 2 linguri amidon
  • 200 ml lapte
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingurita gelatina
  • esenta de vanilie
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 50 ml apa
  • 2 linguri lichior de ciocolata
  • Decor:
  • 100 g pesmet de biscuit
  • 50 g ciocolata
  • 2 linguri frisca lichida
  • 50 ml frisca batuta
loading...

Mod de preparare Tort cu cafea si ciocolata:

Blat:

Ouale se bat foarte bine cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Punem zaharul si esenta si mixam in continuare pana obtinem o crema. Adaugam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si amestecam usor.

Compozitia obtinuta se toarna in tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu, jumatate de ora.

Mousse de ciocolata:

Ouale se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Se amesteca amidonul cu zaharul si se pun peste oua, amestecand bine, sa nu ramana cocoloase.

Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).

Se ia budinca de pe foc, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana aceasta se topeste. Se acopera cu o folie si se lasa pana la racirea completa.

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece, apoi se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca si se omogenizeaza cu budinca racita.

Mousse de cafea:

Cafeaua solubila se dizolva in lapte.

Se prepara intocmai ca mousse-ul de ciocolata.

Mousse-ul obtinut se pune intr-un castron tapetat cu folie alimentara.

Asa cum am facut si in cazul Tortului Buburuza.

Se acopera cu folia si se da la congelator, pana se intareste foarte bine.

Sirop:

Apa se fierbe cu zaharul. Se lasa la racit, apoi se adauga lichiorul.

Decor si asamblare:

Se taie marginea blatului, astfel incat sa fie cu 1-1.5 cm mai mic decat tava detasabila in care il vom asambla. Se insiropeaza.

Punem un strat de mousse de ciocolata, nivelam si umplem in acelasi timp si spatiul gol de pe marginea blatului.

Mousse-ul de cafea il punem in mijloc, cu fundul in sus. 🙂

Acoperim cu restul de mousse de ciocolata si dam la frigider pentru cateva ore.

Topim ciocolata cu 2 linguri de frisca, omogenizam si lasam la racit. Punem glazura obtinuta pe mijlocul tortului.

Marginile le tapetam cu pesmetul de biscuit si ornam cu frisca.

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

19 Comentarii

  1. Would be nicedelicious cake with a cup of coffee
    happy weekends

  2. Faci cele mai frumoase si mai apetisante torturi.

  3. felicitarile mele Miha, ai fost o concurenta puternica si ma mandresc cu asa adversara ca tine cunoscuta si talentata, multumesc pentru felicitare!!!!!!!!!

  4. Bravo,Miha, felicitari !!!Azi nu am putut qjunge dar main sigur vin sa degust minunatul tort de martisor. Abia astept.

  5. Bravo Miha, un magnifique gâteau.
    Bonne semaine.

  6. felicitari miha !un martisor te asteapta la mine pe blog

  7. Minunat tort…am luat si eu , virtual , o feliuta…arata intr-un mare si bun fel!:)

  8. Iti doresc din inima, o primavara minunata !
    Tortul este exceptional, ca de obicei de nota 10… fur si eu o feliuta virtuala…
    Felicitari pentru premiul obtinut la reteta anului 2009…
    Pupici si-o primavara cu bucurii !

  9. O primavara frumoasa si plina de soare si flori! 🙂
    ( ai un martisor la mine! )

  10. bravo miha felicitari :)))recete forte buna.

  11. Eh, stau si oftez in fata pozei, tare bun cred ca e..

  12. O primavara minunata,calda si senina!Te imbratisez !

  13. felicitari si o primavara frumoasa!

  14. Eu am mancat din acest tort.Este bun,extraordinar de bun…nemaipomenit de bun.Buuuuun !!!

  15. felicitari:D, tortul arata senzational! te pup

  16. Laura says:

    Buna Miha,
    As avea o intrebare (sau doua), legata de mousse-ul de cafea. Nu este o lingura de zahar mult prea putin pentru acest mousse? Si pentru ca ai spus ca mousse-ul de cafea se face similar cu cel de ciocolata de mai sus, cand anume se adauga cafeaua in acest proces (as vrea sa folosesc cafea expresso, in loc de cafea solubila)?
    Multumesc mult,

    • Buna Laura.

      Din punctul meu de vedere nu este putin, zic eu ca gustul se echilibreaza avand in vedere ca celalalt mousse e destul de dulce. Dar, repet…este doar punctul meu de vedere si mie nu-mi plac prajiturile foarte dulci, ma ustura-n gat! :))) Gusta si daca tu o sa mai consideri ca trebuie zahar, pune cat crezi ca trebuie.

      Cafeaua solubila am dizolvat-o in lapte si am procedat intocmai ca la mousse-ul de ciocolata. Daca vrei sa folosesti espresso nu e nici o problema, folosesti aceeasi cantitate de lichid, respectiv 200 ml. 😉

      Daca mai ai nelamuriri te rog sa-mi scrii. 🙂

  17. Monica says:

    Unde so cand pui ciocolata in mousse -Ul de ciocolata ca in reteta nu apare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]