Tort cu ciocolata si bezea

de Miha
5824 vizualizări
Tort cu ciocolata si blat de bezea
Aceasta este cea de-a 2-a reteta culinara cu care voi participa la concursul organizat de Laura Laurentiu. Daca prima reteta, preluata de pe site-ul Laurei, asa cum prevede regulamentul, a fost cu nuca de cocos, aceasta nu putea fi decat cu ciocolata. Evident, as spune!!! :)))

Blat pufos de pandispan cu cacao, blat crocant de bezea, crema de frisca si nuca, ciocolata… Stiu, are un car de calorii… dar nu-i poti rezista. :)))

Tort cu ciocolata si blat de bezea

Felie tort cu ciocolata si bezea

Ingrediente

  • Pentru blat de cacao:
  • 50 g cacao neagra
  • 150 ml apa
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 280 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru blat de bezea:
  • 200 g zahar
  • 250 g albus (~6 albusuri)
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 5 linguri nuca macinata
  • esenta de vanilie
  • 2 plicuri intaritor de frisca
  • Pentru decor vom folosi:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 intaritoare de frisca
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt
  • 50 ml lapte
  • 1 fasie de punga de ambalat (din aceea cu buline :))) nu stiu exact cum ii zice)

Mod de preparare Tort cu ciocolata si bezea:

Blat:

Punem cacaoa intr-un vas si turnam apa clocotita, amestecand continuu. Amestecam pana dispar toate cocoloasele si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea lucioasa. Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit (in cateva reprize) bezeaua.

Cum se prepara blatul de tort cu cacao

Turnam compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Lovim apoi cu palma in masa de cateva ori, sa eliminam excesul de aer din compozitie si dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Blat de bezea:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine lucioasa si face turturi.

Cum se prepara bezeaua

Se adauga si esenta de vanilie. Turnam bezeaua intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Il scoatem cu atentie pe un gratar si-l lasam la racit.

  • Blatul trebuie sa fie uscat, nu copt. Cand este gata suna a gol atunci cand il lovim cu degetul.

Crema:

Smantana foarte rece se bate cu mixerul la viteza mica pana se face ca o spuma, cu basicute mici deasupra. 🙂 Se adauga zaharul pudra si intaritorul si se mixeaza pana se intareste.

  • Atentie, nu insistati cu mixarea, riscati sa se „taie”.

Adaugam nuca macinata si amestecam usor cu o spatula.

Crema de frisca pentru tort

Dam la rece pana in momentul asamblarii.

Blatul de bezea il vom unge pe ambele parti cu cate un strat de ciocolata, pentru a-si pastra textura crocanta. Si pentru un gust intens de ciocolata, evident. :)))

Blat de bezea cu ciocolata

Vom folosi:

200 g ciocolata amaruie
60 g unt
4 linguri lapte

Ciocolata o topim pe baie de aburi impreuna cu untul si laptele. Omogenizam si lasam la racit. Ungem cu jumatate din cantitate o parte a blatului de bezea si dam cateva minute la congelator, pana se intareste. Il intoarcem pe partea cealalta si ungem cu restul de ciocolata si dam din nou la congelator pana se intareste.

Blatul de pandispan racit il taiem in 2. Fiecare parte o insiropam usor cu sirop de zahar, apa si coniac.

Blat de cacao pentru tort cu ciocolata

Punem primul blat pe un platou, turnam jumatate din cantitatea de crema de frisca, acoperim cu blatul de bezea uns cu ciocolata, cealalta jumate din crema de frisca si blatul al 2-lea de cacao. Dam la rece pana pregatim frisca pentru ornat si banda de ciocolata.

Banda de ciocolata am facut-o dupa modelul Lissei. E o idee excelenta! Voi spune de-acum adio marginilor de tort rau finisate sau neregulate. :)))

Decor:

Smantana foarte rece se bate cu mixerul la viteza mica pana se face ca o spuma, asa cum am procedat si la prepararea cremei. Se adauga zaharul pudra, zaharul vanilat si intaritorul. Se mixeaza pana se intareste. Cu jumatate din cantitate vom unge tortul, cu restul vom orna. Dupa preferinta si mai ales pricepere. :))

Ciocolata o topim pe baie de aburi cu untul si laptele. Omogenizam si lasam la racit.

Pe fasia de punga de ambalat, taiata dupa dimensiunea tortului, turnam ciocolata si nivelam foarte bine cu o spatula. Lasam putin sa se intareasca, atat cat sa nu curga, apoi o punem de jur imprejurul tortului. Dam din nou la rece, cat sa se intaresca foarte bine ciocolata, apoi dezlipim cu atentie fasia de ceolofan.

Ornare tort cu ciocolata si bezea

Uhahaaa…cat am scris. Am muncit mai mult la scris decat la facut tortul. :))) Nu este greu de facut, doar ca necesita timp si putina rabdare la dezlipit fasia de ceolofan. :)))

  • Merge facut si intr-o tava mai mare, mie mi-a iesit foarte inalt.

Felie de tort cu ciocolata si bezea

poate vă plac și rețetele

64 comentarii

jose manuel 29 mai 2011 - 14:03

Vaya lujo de tarta, maravillosa. Saludos

Răspuns
Anonymous 29 mai 2011 - 14:30

pffff, cred ca e super delicos tortul. Eu sunt mare fan al torturilor, as manca non stop, doar ca e o problema kg…. super ingenioasa idea cu celofanul, chiar ma gandeam cum ai facut :)))este un tort de 5 stele :*

Răspuns
Oana 29 mai 2011 - 17:25

o idee geniala cu folia aceea!

Răspuns
Adela Zilahi 29 mai 2011 - 17:46

Un tort la care nu pot sa refuz o feliuta! arata foarte bine! Imi place idea cu ciocolata pe margine! O seara placuta!

Răspuns
KaBea 29 mai 2011 - 18:35

Mamaaaaaaa,ce bine arata!Super.Vreau si eu.

Răspuns
Daniela 29 mai 2011 - 19:24

M_am prezentat la o feliuta, gata… m-am indulcit, pot dormi satisfacuta… Trebuie sa incerc si eu, varianta asta cu ciucalata topita pe punga cu gaurele…(as spune pocnitori, dar suna urit …hi, hi…=

Răspuns
Junona* 30 mai 2011 - 7:30

8-> super!
zi-mi, te rog, folia aceea nu o ungem cu nimic? asezam ciocolata pe uscat si se va deslipi pur si simplu dupa ce se raceste?

Răspuns
Alice 30 mai 2011 - 7:43

Bafta! Arata super

Răspuns
Antonina 30 mai 2011 - 8:13

Cred ca e delicios !! Bafta . Arata taaaare bine.. Pupici

Răspuns
Anonymous 30 mai 2011 - 8:34

Miha, mai exact cate oua inseamna ”250 gr albus”? Cu aproximatie…Multumesc!

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 8:57

Multumesc Jose Manuel! 🙂

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 8:58

Anonim, cred ca avem aceeasi pasiune. :)))
Ideea ii apartine Lissei, nu mie.

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 8:59

Oana, multumesc!
Asa cum ziceam, ideea ii apartine Lissei. Am adoptat-o pentru ca mi-a placut si mie f mult. 🙂

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 9:00

Adela, multumesc!
O saptamana minunata sa ai! :*

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 9:00

KaBea, multumesc tare mult. Ma bucur ca ti-a placut! 😉

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 9:01

Cuscra… pocnitori… da da… =)) =))

Te astept si azi la o feliuta, sa iti mearga bine toata saptamana. :)) Pup!

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 9:03

Junona, nu se unge cu nimic folia. Trebuie doar sa folosesti ciocolata amaruie si sa lasa la frigider sa se intareasca bine. Apoi, asa cum ziceam si in postare, cu rabdare, incet incet dezlipesti folia. 😉

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 9:04

Antonina, multumesc draga mea! Te pup! :*

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 9:06

Anonim… un ou de marime medie are 65 g ( cu tot cu coaja). Din care albus 40 g si galbenus 15 g.

Asta inseamna cam 6 albusuri. 🙂

Răspuns
Alice 30 mai 2011 - 10:44

dai si mie o felie?
bafta mare

Răspuns
Ancuta 30 mai 2011 - 11:22

Super tort!!! Nu-ti cer pentru ca esti cam departe :D. Mi-a placut si mie ideea Lissei.
Bafta multa! O saptamana frumoasa!

Răspuns
Bianka 30 mai 2011 - 12:10

Arata foarte bine

Răspuns
Laura 30 mai 2011 - 12:44

Arata suuuuuuuuuuuuuuuper.

Răspuns
Anonymous 30 mai 2011 - 14:55

conform asteptarilor: SENZATIONAL! o sa-l execut negresit, nu pare dificil deloc. si inca ceva: felicitari pt textul atat de bine explicat, e cea mai bine explicata reteta din punctul meu de vedere ( fac referire la toate blogurile)

Răspuns
minoki 30 mai 2011 - 14:57

Dai si tu o felie? Sau am ajuns prea tarziu?

Răspuns
Licuta Marin 30 mai 2011 - 18:28

Super ideea!Felicitari!

Răspuns
andra 30 mai 2011 - 18:53

Salut!
Cam cat timp ai tinut bezeaua la „uscat”?Usa cuptorului era deschisa sau intredeschisa ?
Multumesc mult!

Răspuns
Oana 30 mai 2011 - 19:33

aoleu…ploua pe tastatura mea….arata delicios.

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:11

Alice, dau fata draga.. cum sa nu? Deocamdata virtual. :)) Pup!

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:11

Ancuta, multumesc! La fel si tie! :*

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:12

Multumesc Bianka! 🙂

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:12

Multumesc Laurici! Pupici cu lipici! :*

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:13

Anonim, multumesc mult de laude si aprecieri. :*

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:14

Dau Minoki, dau…virtual. :)))

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:15

Multumesc Licuta! :*

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:18

Andra, am pus tava in cuptor, la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Cred ca vreo 4 ore l-am tinut acolo.

Stiu, pare mult…dar il pui acolo si uiti de el… :))

Răspuns
Miha 30 mai 2011 - 20:19

Oana, ai groja sa nu strici tastatura. :))) Pupici si multumesc! :*

Răspuns
Anonymous 31 mai 2011 - 8:30

Mi se par dementiale torturile tale, insa mi-as dori sa fii mai „generoasa” cu detaliile. O zi buna!

Răspuns
Miha 31 mai 2011 - 8:33

Anonim, multumesc.

Detalii referitoare la ce? Intotdeauna am incercat sa fiu cat mai explicita. Daca ceva mi-a scapat nu ma supar daca cineva ma intreaba sau imi atrage atentia.

Sunt aici pentru oricine, sa rezolvam orice nelamurire. 🙂

Răspuns
Anonymous 31 mai 2011 - 8:41

Nu era chiar un repros. Si ma refeream asa, in general. Mi se intampla sa citesc diverse retete pentru tort si sa nu-mi fie foarte clar, dar nici nu am intrebat pana acum, caci nu am avut timp sa ma apuc sa fac ceva dulce 😀

Răspuns
Miha 31 mai 2011 - 8:48

Oricand voi raspunde la orice nelamurire apare. Orice comentariu de la voi ma ajuta sa imbunatatesc o reteta. Chiar daca mie mi se pare ca „vorbesc” cam mult totusi, :))) voi adauga in reteta orice precizare ce se cere facuta.

O zi frumoasa!

Răspuns
pansy 31 mai 2011 - 12:46

ce idee nastrusnica pentru decorare ! esti grozava!

Răspuns
Petronela 31 mai 2011 - 14:16

Am ajuns prea tarziu,oricum toate complimentele sant scrise…pot sa-ti urez doar din inima BAFTA la concurs!!!!
O saptamana minunata sa ai!!!

Răspuns
Bucate apetisante 31 mai 2011 - 17:47

Ce idee buna de decorat tortul!

Răspuns
Laura 7 iunie 2011 - 5:32

Premiul I, nici nu se putea altfel, tortul tau arata de milioaneeeeeeee, felicitari!

Răspuns
Miha 7 iunie 2011 - 6:14

Multumesc Laura! :* Inca sunt emotionata, nu mi-am revenit! :)))

Răspuns
Miha 7 iunie 2011 - 6:17

Petronele, multumesc din suflet! Urarile tale mi-au adus noroc! Te pup! :*

Răspuns
Miha 7 iunie 2011 - 6:21

Pansy, multumesc! Ideea nu-mi apartine, dar e grozava. 😉 Pupici!

Răspuns
Miha 7 iunie 2011 - 6:23

Bucate apetisante, multumesc! 🙂

Răspuns
Sara & Miki 7 iunie 2011 - 7:52

Multumesc de urare Miha, mi-ai luat-o inainte, Si tie din inima felicitari pentru premiu. Pup!

Răspuns
Sara & Miki 7 iunie 2011 - 7:52

Multumesc de urare Miha, mi-ai luat-o inainte, Si tie din inima felicitari pentru premiu. Pup!

Răspuns
Miha 7 iunie 2011 - 7:57

Multumesc Sara! :*

Răspuns
Anonymous 7 iunie 2011 - 17:14

Ai dovedit Indeminare mare de tot cu Schoko Folia.
Si eu am turnat pe asa o Folie si stiu cum se lucreazä. Compliment

Răspuns
Dulcegarii culinare 7 iunie 2011 - 18:11

Felicitari Mihaela !! la cat mai multe premii ! pupici

Răspuns
Andreea 7 iunie 2011 - 23:05

Felicitari Mihaela! Ma bucur pt voi! 🙂

Răspuns
Silviu 14 decembrie 2012 - 8:18

Este super bestial. Cumnatul meu care vine in vizita cu sora mea , ne rugase sa facem o prajitura cu bezea, si am cautat sa vad ce arata mai bine, si asa am decis sa facem acest tort. Este superb. Multumim. O sa il fac impreuna cu sotia de Craciun.

Răspuns
Miha 14 decembrie 2012 - 18:00

Ma bucur tare mult ca v-a placut! Multumesc!

Răspuns
meri 30 mai 2014 - 16:57

Miha, m-ai innebunit cu marginea tortului, arata fantastic! Cum D-zeu va vin ideile astea fetelor nu pot sa imi dau seama, dar tot invat chiar daca nu mai sunt atat de tinara ca voi…Pupici.

Răspuns
Suteu Anemarie 14 noiembrie 2014 - 9:22

Tortul arată excepțional!
Ce marcă de ciocolată ați folosit pentru decorarea tortului?
Mulțumesc

Răspuns
Miha 14 noiembrie 2014 - 9:59

Multumesc Anemarie
Nu mai stiu exact ce marca de ciocolata am folosit, tortul e facut cu mai multa vreme in urma. Important e sa fie o ciocolata amaruie sau de menaj, de buna calitate. In momentul de fata eu folosesc ciocolata de menaj de la Lidl, este foarte buna, atat calitativ cat si ca pret 😉

Răspuns
Suteu Anemarie 14 noiembrie 2014 - 11:43

Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Eu m-am ferit la decoratiuni de cea de menaj….nu știu de ce…Folosesc,tot de la Lidl ciocolata amaruie din gama lor;dar nu se comportă chiar cum mi-aș dori.

Răspuns
Miha 14 noiembrie 2014 - 12:58

cea de menaj, Kuverture ii zice, pe care o gasesti la raionul cu zahar vanilat, praf de copt etc… e ok. Ai incercat-o si pe asta?

Răspuns
LARISA 12 octombrie 2015 - 10:45

Blatul de bezea pot sa-l fac cu o zi inainte?

Răspuns
Miha 12 octombrie 2015 - 10:55

Da. Il pastrezi apoi invelit in folie alimentara intr-un loc uscat si racoros

Răspuns

Lasă un răspuns