Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ciocolata si crema de sampanie

A trecut ziua de Sf Ioan, a trecut si ziua Amirei… As fi vrut sa va invit de ieri la tort, dar nu stiu cum se face ca “acum e dimineata, acum e seara” :)) Mai am si pentru azi o felie, vedem noi cum o impartim. :))

E destul de evident ca din tort nu trebuia sa lipseasca ciocolata. :D Aveam in plan o alta reteta de tort de ciocolata, dar cum aveam in frigider sticla de sampanie desfacuta la Revelion si pe care nu s-a incumetat nimeni s-o bea :)))) m-am gandit ca voi obtine o combinatie interesanta daca voi folosi si o crema de sampanie pe langa cea de ciocolata.

Musafirilor le-a placut, sper sa va placa si voua!

tort cu ciocolata si crema de sampanie

tort de ciocolata si crema de sampanie 3

 

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • cateva picaturi esenta de lamaie
  • Pentru crema de sampanie:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu vanilie
  • 400 ml sampanie
  • 100 g ciocolata alba
  • 10 g gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 intaritor de frisca
  • bilute colorate pentru decor
  • prajituri pe bat (reteta AICI)
  • 12 piscoturi pentru blatul de piscot

Mod de preparare:

Blatul este un blat clasic de pandispan.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de lamaie se adauga peste albusuri si se amesteca usor. La sfarsit punem faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema de sampanie:

Gelatina se pune la hidratat in putina apa rece, atat cat sa fie acoperita.

Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul aromat. Se toarna incet sampania si se mixeaza usor pana compozitia se omogenizeaza. Punem vasul pe foc mic si fierbem compozitia vreme de 10-15 minute. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana ciocolata se topeste. Lasam sa se racoreasca, apoi adaugam gelatina. Dam vasul la frigider pana compozitia se raceste bine si incepe sa se intareasca.

Intre timp batem smantana pentru frisca pana devine pufoasa. O incorporam apoi in crema de sampanie racita. Dam din nou la rece pana cand asamblam tortul.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca, apoi se pune la congelator pentru 1 ora.

Daca aveti vreme lasati crema la rece, in frigider, pentru vreo 3 ore.

Intre timp batem restul de smantana pentru frisca pana devine pufoasa. O incorporam apoi in crema de ciocolata racita.

In mod normal blatul ar trebui taiat in 3 parti. Dar eu iar am gresit masuratoarea :)) si atunci am lasat 2 blaturi si am inlocuit a 3-a parte cu un blat de piscoturi insiropate cu lapte indulcit.

Repartizam cremele intre blaturi si dam tortul la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Se orneaza cu frisca, bilute colorate si prajituri pe bat.

Evident ca se poate orna dupa preferinta. Noi suntem acum in etapa de My Little Pony… castele..curcubeie… :))))

tort cu ciocolata si crema de sampanie

 

Tags: , , , , , ,

Comentarii prin facebook

17 Comentarii

  1. La multi ani Amira!
    Ce tort frumos ai avut! :x:x:x

  2. O splendoare de tort, Miha!

  3. Ramo says:

    Si noi suntem niste copii mai mari))

  4. La multi ani dragutei tale!!!Imi place mult tortul cum e colorat de la bombonici.Super!Pup!

  5. Ce-mi place tortuletul! E asa dragut colorat. Ma gandeam eu ca o sa faci o minunatie de ziua Amirei ;)

  6. La multi ani, Amira!
    Frumos tortul, imi place!

  7. Ce colorat este !! :)
    La multi ani Amira !

  8. La multi ani Amira!!!
    Foarte frumos tortul asa colorat.

  9. Foarte frumos tort si categoric si bun! Big Like!

  10. ilda76 says:

    La multi ani, Amira!
    Daaa, nu puteam sa servesc tort doar pe FB; am vrut sa vin neaparat la tine “acasa”…
    Miha, ai idee cu cata pofta as manca o felie???:)
    E o veselie tortul asta!
    Pupicei!

  11. ANCA says:

    Ce dragut e tortul tau curcubeu! Si sa nu uit “LA MULTI ANI” Amira! Cu drag Anca din Iasi!

  12. La multi ani Amirei! Sa creasca mare si sanatoasa si harnica ca mamica ei :) Tortul este super frumos!

  13. Foarte mult imi place tortul tau :). E placut la vedere, aspectuos, iar bombonelele sunt foarte dragute, viu colorate :). Super.

  14. Miha ce tort frumos si ochios! Imi plac cremele tare! La multi ani cu intarziere fetitei!

  15. arata fenomenal…si imi imaginez cat de bun a fost!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu nuca si frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de […]

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ananas: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza […]

Madlene

Madlene

Mod de preparare Madlene: Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racit, coaja de lamaie confiata, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Dam vasul la frigider pentru 15-20 de minute. Puneti compozitia […]

Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Mod de preparare Tort cu crema caramel: Blat de tort cu cacao: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri […]