Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema caramel

Felie de tort cu crema caramel

Nu, n-am avut nimic de sarbatorit ca sa fac tort, am facut asa… pur si simplu! Pentru ca am vrut sa-i rasfat pe cei mici cu ceva bun si pentru ca mi-e mai simplu sa fac un tort decat o prajitura! ­čÖé

Asadar, un tort fara pretentii, dar atat de bun ca l-am savurat pana la ultima bucatica. Cum sa nu vi-l arat si voua? :))

Felie de tort cu crema caramel

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • 200 g zahar
  • 200 g unt
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 150 g crema de branza Almette
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
loading...

Mod de preparare Tort cu crema caramel:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de caramel:

Zaharul se caramelizeaza. Ii dam o culoare cat mai inchisa, dar cu atentie sa nu se arda prea tare, altfel devine amar. Laptele se toarna peste zaharul caramelizat, apoi se fierbe la foc mic pana se dizolva caramelul.

Amidonul il ÔÇťdesfacemÔÇŁ cu putin lapte din cratita, apoi il turnam peste laptele cu caramel. Fierbem la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Incorporam untul, omogenizam si lasam la racit.

Pentru sirop se caramelizeaza zaharul, apoi se „stinge” cu apa. Se da deoparte si se lasa la racit si pana se topeste caramelul.

Pentru ornat:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga o lingura de zahar pudra si un zahar vanilat si se mixeaza pana devine pufoasa. Nu e necesar sa fie ferma, se va intari dupa ce se va adauga crema de branza.

Crema de branza se mixeaza cu restul de zahar pudra, pana se topeste zaharul. Se adauga frisca batuta si se omogenizeaza.

Blatul de tort se taie in 3 felii si crema se imparte in jumatate. Fiecare parte de blat se insiropeaza. Tortul se asambleaza in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Se inveleste bine in folie si se da la rece pana se intareste crema.

Se orneaza cu crema de branza.

Pofta buna! ­čśë

Tort cu crema caramel si frisca

 

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

11 Comentarii

  1. Ce gustos trebuie sa fie!!!!

  2. Corina says:

    Nu stiu ce s-a intamplat,dar blatul nu mi-a crescut aproape deloc.cred ca trebuie mai mult praf de copt.

    • Blatul este unul de pandispan si se poate face si fara praf de copt. Nu stiu ce s-a intamplat acolo la tine, dar reusita blatului depinde foarte mult de cat de bine sunt batute albusurile si de cat de pufoasa si aerata este compozitia finala

      • Andreea says:

        Nici mie nu mia crescut blatul aproape deloc. Adica cat am pus atata a ramas. Am facut mai multe blaturi sa imi iasa ce ai facut tu. :))

        • Asa cum am spus si mai sus, blatul este unul simplu de pandispan. Un blat care iese si fara praf de copt daca albusurile sunt batute bine si compozitia finala este pufoasa si aerata.
          Nu e tocmai ok sa faci un blat de 18 cm diametru din 12 oua, clar ai gresit undeva.

  3. flory says:

    Acum ma apuc de el…arata nemaipomenit.sper sa imi iasa
    Va scriu cand termin.fata cea mik face azi 2 anj si 10 luni va pup cu drag…

  4. Monica says:

    untul se pune in compozitia de caramel calda, sau se bate spuma inainte?

  5. Ramona says:

    Buna, am incercat si eu tortul acesta superb de bun, am avut o singura problema aceea ca nu mi a crescut blatul. Trebuie adaugat mai mult praf de copt. In rest e foarte bun, il recomand!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Tort Diplomat cu piersici

Tort Diplomat cu piersici

Desi imi place ciocolata, o felie de tort Diplomat cu piersici ori cu orice alte fructe nu refuz niciodata ­čÖé E bun si racoros si merge de minune dupa o masa copioasa. Si cum eu, pentru o vreme va trebui sa uit de ciocolata, cred ca reteta de tort Diplomat […]

Gofre belgiene cu vanilie

Gofre belgiene cu vanilie

Aceste Gofre belgiene sunt ideale pentru micul dejun sau ca o gustare pentru cei mici. Se fac rapid si usor si au devenit preferatele noastre! Ne plac si pentru ca pot fi servite cu diverse toppinguri, in functie de preferinta fiecarui membru al familie, sau simple. Sunt grozave oricum! Mod […]

Placinta cu branza

Placinta cu branza

Buna, dragilor! Am facut placinta cu branza si e musai sa va spun si voua ca la mine in bucatarie miroase tare bine. Poate asa va fac pofta si faceti si voi reteta de placinta cu branza. M-am pus pe framantat in ideea ca voi face niste cornuri cu ciocolata, […]

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata

Anul 2018 nu l-am inceput in cea mai buna forma, ceva probleme de sanatate tinandu-ma departe de ceea ce-mi place mie cel mai mult, sa fac torturi si prajituri de casa. Am mai facut cate ceva pe ici pe colo pentru cei dragi, dar nimic elaborat. Asa ca, atunci cand […]