Grea provocare am avut saptamana asta din partea Electrolux, pentru „Inspiration Food Marathon” 🙂
Ma tot uitam la tema „Coffee Addict” si nu vedeam in fata ochilor decat cana mea de cafea aburinda, cu lapte si frisca, de care chiar sunt dependenta. :)) Pana la urma am decis sa fac in tort pe care voiam sa-l fac de mai multa vreme. Nu stiu daca a fost cea mai inspirata alegere in ceea ce priveste aspectul, inima mea seamana mai degraba cu urechile lui Mickey Mouse :))))), dar gustul compenseaza orice aspect. Parol!
Sper ca juriul va fi ingaduitor cu mine :))) iar voi imi veti fi alaturi asa cum ati fost si pana acum, lasadu-mi un comentariu la aceasta reteta sau un like si comentariu pe pagina de Facebook. Va multumesc!
Ingrediente
- Blaturi:
- 6 oua
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 3 cani faina
- 1 praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 200 g unt
- 200 g ciocolata alba
- 2 linguri lapte
- 2 lingurite cafea solubila
- Pentru inima de cafea:
- 200 g biscuiti obisnuiti
- 2 linguri cacao
- 1 lingura cafea solubila
- 1 lingura lapte
- Pentru ornat:
- 150 g ciocolata alba
- 2 linguri smantana pentru frisca
Mod de preparare:
Blaturi:
- Se vor prepara 2 blaturi, ce le vom taia in 2 sau se vor prepara 4 blaturi subtiri. Alegerea va apartine.
Untul moale la temperatura camerei se va mixa cu zaharul si esenta de vanilie pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare.
Turnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute, pana se rumeneste usor deasupra si trece proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Repetam modul de preparare cu cel de-al doilea blat.
Crema:
Topim la foc mic ciocolata rupta bucatele si amestecata cu cafeaua dizolvata in lapte. Omogenizam si lasam la racit.
Untul il topim partial (sa ramana bucati netopite), apoi il mixam pana se intareste din nou. Adaugam ciocolata topita si omogenizam.
- Daca crema va fi prea moale se da pentru cateva minute la frigider
- Gustati! Si daca o sa considerati necesar adaugati zahar.
Crema obtinuta o impartim in 3. Taiem blaturile in 2 si le umplem cu crema.
Eiii…si acum vine partea cea mai interesanta. :))
Ajutandu-ne de o farfurie cu diametrul mai mic decat al blatului, trasam un cerc cu varful unui cutit. Apoi vom sculpta blatul in V, mai intai vom taia o linie de mica adancime, apoi din ce in ce mai adanc.
Vom trasa acelasi cerc, ajutandu-ne de farfurie si pe celalalt blat. In mijlocul cercului vom face un alt cerc de cca 8 cm. Sculptam putin in jurul cercului mic, formand o insulita, apoi om taia blatul in V, intocmai ca la primul blat.
- Pentru reusita acestui tort recomand sa se faca blaturi de diametru mai mare, cel putin 22 cm, pentru a avea loc de manevrele destul de complicate. 🙂
Resturile de blat sculptate le punem intr-un castron si le faramitam bine bine cu o furculita. Adaugam biscuitii macinati, cafeaua dizolvata in lapte. Omogenizam. Vom obtine o compozitie firimicioasa, dar care stransa intre degete devine compacta. Eventual mai adaugam putin lapte sau „furam” o lingura de crema, din cea pusa deoparte pentru ornat. 😀
Cu aceasta compozitie umplem blaturile sculptate. Cu putina crema vom unge si marginile tortului, pentru a le lipi intre ele.
Invelim tortul in restul de crema si dam la frigider pentru cateva minute, pana vom pregati glazura.
Topim ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca. Omogenizam si lasam la racit, la temperatura camerei. Cand s-a racit foarte bine si incepe sa se ingroase o turnam peste tort si ornam dupa preferinta. 😉
34 comentarii
Ce bun trebuie sa fie!! Si e si frumos!
good luck!
Multumesc Gabi! :*
Foarte foarte frumos! Si sectiunea deosebita!
Multumesc Nati! :*
Mult succes!
Multumesc Dya! :*
Super delicios1 >:D<
multumesc Cris! >:D<
Super tort cu cafea Miha! :*
Succes!
Multumesc Alina!
Sa fie! 😉
Ca intotdeauna ne surprinzi cu ceva super!!!
Succes!
multumesc Camy! >:D<
Foarte interesanta tehnica, vesel si frumos rezultatul! succes!
multumesc Vio! Succes si tie! 😉
Succes! Arată foarte interesant! Cred că este și foarte bun.
multumesc Alina!
Minunat… mult succes!
multumesc Sara!
arata f. bine mult scuces miha iti doresc
multumesc Monica! >:D<
super arata!!! si mie chiar imi plac inimioarele 🙂
multumesc Simona! >:D<
Pot sa-mi lipesc si eu lingurita de tortul asta?:)Promit s-o dezlipesc in maxim 15 minute!:))
Adina, esti invitata mea! 😉
Mie imi place!!! Miha sa nu-ti mai faci griji, arata minunat…cred ca e extrem de gustos, si ai toata aprecierea mea! Te pup cu drag!
multumesc Paula! :*
Are gustul meu preferat cel de cafea!Mijlocul este deosebit si merita aprecierea juriului))
Ramo, sper ca juriul sa fie la fel de ingaduitor ca tine. :))))
Pup s multumesc!
ce frumos arata
multumesc Joly! >:D<
Arata foarte bine!!!!!!!!!!!!!!si cred ca e delicios!Bafta Miha!
multumesc Raluca! >:D<
Waw,ce frumos arata!!!gustul e pe masura!!
succes Miha!!
Spuneai ca nu ai rabdare dar te-am prins 🙂 Ce vad eu aici e rabdarea si migala sculptorului care ciopleste in lut cele mai fine detalii… Felicitari, arata superb! >:D<