Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema de lamaie si nuca de cocos

Daca la petrecerea copiilor am facut pentru Robert am facut un tort de ciocolata, pentru Amira am hotarat sa fac un tort mai … usurel, mai fin si mai delicat, asa ca pentru fetite. :)) Combinatia de crema de lamaie si crema de nuca de cocos, plus un blat pufos si aromat, nu poate fi decat reusita. Poate parea ca sunt lipsita de modestie, dar nu-s! :))

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de lamaie
  • Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 250 ml lapte
  • 200 g ciocolata alba
  • 1 lingurita gelatina
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • zeama de la 1 lamaie
  • 2 linguri nuca de cocos + 100 ml lapte
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de lamaie (dupa gust) se toarna incet peste spuma de albusuri si se amesteca usor.

Faina o amestecam cu praful de copt, apoi o incorporam in compozitia de mai sus, amestecand usor cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Blatul va fi ferm la atingere, dar putem face si proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar, il lasam la racit, apoi il taiem in 3 parti.

Crema:

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.

Nuca de cocos o punem intr-un vas impreuna cu laptele si punem la fiert. Lasam sa fiarba, dam cateva clocote si dam deoparte. Lasam cocosul sa se inmoaie, apoi il punem intr-o strecuratoare fina si il lasam sa se scurga de lichid. Se preseaza putin cu o lingura, pentru a-l stoarce bine.

Laptele ramas il indulcim dupa gust si-l pastram pentru insiropat.

Galbenusurile le mixam bine cu zaharul pana obtinem o crema. Adaugam amidonul si omogenizam usor, apoi turnam laptele amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si fierbem compozitia pana aceasta se ingroasa. Este gata atunci cand invartind cu lingura in vas se poate vedea fundul vasului. Dam deoparte si adaugam ciocolata alba rupta bucatele. Amestecam crema pana ciocolata se topeste si se omogenizeaza, apoi adaugam si glatina hidratata. Dam la frigider pana crema se intareste bine.

Intre timp mixam smantana pentru frisca pana aceasta devine pufoasa. Putem adauga si o lingurita de zahar pudra, pentru a o „ajuta” sa devina ferma. Incorporam frisca in crema foarte bine racita.

Crema obtinuta o impartim in 2 parti egale. In una din ele vom pune zeama de lamaie, iar in cealalta nuca de cocos. Repartizam crema intre blaturile ce le-am insiropat cu laptele ramas de la nuca de cocos.

Imbracam tortul intr-un strat subtirel de frisca si ornam dupa preferinta. 🙂

Mi-ar fi placut sa am si o poza cu sectiunea, sunt sigura ca si voua :)) dar, din pacate (sau din fericire :D) si asta s-a papat tot.

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

37 Comentarii

  1. Ramo says:

    La cum arata nu e de mirare ca nu ai mai apucat sa faci o poza!Sa va fie de bine si sa iti traiasca fetita.

  2. merstorf monlca says:

    foarte bunnnnnnnnnnn nuca de cocos e preferata noastra si aromele in general azi ma pun sa fac tortul amandina pt maine pt sfantul nicolae fratele meu e nicolae sa iti traiasca fetita te pup….

  3. Beth says:

    Une veritable delice sa donne envie de le devore
    Bisous

  4. mariy says:

    gelatina e din aceea praf,nu foita?
    scuze,nu prea folosesc si de aceea intreb.pup

  5. Mmm, tare delicios si aratos!!!Sa-ti traiasca printesa!Pupici!

  6. Florentina says:

    Sa fie sanatoasa fetita si felicitari pentru tort. Iti dau nota 10 cu felicitari.

  7. Arata grozav Miha, La multi ani Amirei! Pup

  8. mariy says:

    eu m-am dus direct la reteta,de aceea nu am observat pentru cine a fost realizat.
    sa iti traiasca fetita si sa fie sanatoasa.
    La multi Ani!!!!!

  9. Superb!!!! Sa-ti traiasca copilarii!! :-*

  10. Ne uimesti din nou,draga Miha

  11. Superb tortul!!!Delicios!

  12. merstorf monlca says:

    multumesc miha mult pt reteta si urare a fost un tort nemaipomenit mai am trei felii te servesc si pe tine dar din pacate virtual numai ca nu a fost asa frumos ornat ca al tau si am avut probleme cu blatul ai vazut asa ceva cuptor nou nout sa arda dar am rezolvat problema cumva…gustu a fost minunat am primit laude si au mancat cate2 felii… te pup..

  13. mariy says:

    MINUNAT!!!!!

  14. mariy says:

    L-am facut de ziua fetei si a iesit nemaipomenit.iti multumesc pentru reteta.
    a iesit foarte multa crema.
    ce mai sarumana!!!!
    pup.

  15. MONICA says:

    MINUNAT TORT

  16. spunemi te rog sünt in Germania si nü gasesc amidon ce pot folosi ca,ilocüitorül lüi

    • Din cate am inteles, in Germania amidonul se numeste Speissestärke. Daca nu gasesti poti inlocui cu faina. >:D<

  17. multümesc mült esti o scümpa

  18. ileana says:

    buna seara arata delicios!!! daca as inlocui frisca cu unt? am doi copilasi s i refuz sa la dau frisca 🙂

    • Se poate inlocui cu unt, nu e nicio problema. Doar ca va avea un alt gust si o alta textura.
      PS: de ce nu vrei sa le dai frisca? Intreb pentru ca si eu am doi copii, dar problema asta nu mi-am pus-o niciodata 🙂

  19. roxana says:

    ce fel de amidon ai folosit?de care?sau pot inlocui amidonul cu faina?o lingura?

  20. roxana says:

    sau in loc de smantana pt frisca se poate folosi frisca lichida?

  21. roxana says:

    as putea folosi aceasta crema pt un blat de tort umed??

  22. roxana says:

    vreau sa fac crema de la acest tort
    pt un blat umed SI AS DORI SA STIU aca iese destula crema pt un blat taiat in 3

  23. roxana says:

    se poate incorpora crema in frisca sau trebe neaparat frisca incororata in crema?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornulete cu rahat

Cornulete cu rahat

Mod de preparare Cornulete cu rahat: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, coaja de portocale, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina si se framanta un aluat elastic si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit e posibil sa trebuiasca […]

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema mascarpone: Blat cu nuca: Nuca macinata, zaharul si apa se pun intr-o cratita, la foc mic. Se fierb pana scade apa si amestecul se ingroasa (va incepe sa miroase frumos a nuca prajita ? ) Se adauga cacaoa si pesmetul de biscuiti. […]

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone

Mod de preparare Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de […]

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata)

Mod de preparare Tort anti-gravitatie (Tort de ciocolata): Blat: Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, smantana, esenta de vanilie si cele 3 […]