Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema de lamaie si nuca de cocos

Daca la petrecerea copiilor am facut pentru Robert am facut un tort de ciocolata, pentru Amira am hotarat sa fac un tort mai … usurel, mai fin si mai delicat, asa ca pentru fetite. :)) Combinatia de crema de lamaie si crema de nuca de cocos, plus un blat pufos si aromat, nu poate fi decat reusita. Poate parea ca sunt lipsita de modestie, dar nu-s! :))

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de lamaie
  • Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 250 ml lapte
  • 200 g ciocolata alba
  • 1 lingurita gelatina
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • zeama de la 1 lamaie
  • 2 linguri nuca de cocos + 100 ml lapte
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de lamaie (dupa gust) se toarna incet peste spuma de albusuri si se amesteca usor.

Faina o amestecam cu praful de copt, apoi o incorporam in compozitia de mai sus, amestecand usor cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Blatul va fi ferm la atingere, dar putem face si proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar, il lasam la racit, apoi il taiem in 3 parti.

Crema:

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.

Nuca de cocos o punem intr-un vas impreuna cu laptele si punem la fiert. Lasam sa fiarba, dam cateva clocote si dam deoparte. Lasam cocosul sa se inmoaie, apoi il punem intr-o strecuratoare fina si il lasam sa se scurga de lichid. Se preseaza putin cu o lingura, pentru a-l stoarce bine.

Laptele ramas il indulcim dupa gust si-l pastram pentru insiropat.

Galbenusurile le mixam bine cu zaharul pana obtinem o crema. Adaugam amidonul si omogenizam usor, apoi turnam laptele amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si fierbem compozitia pana aceasta se ingroasa. Este gata atunci cand invartind cu lingura in vas se poate vedea fundul vasului. Dam deoparte si adaugam ciocolata alba rupta bucatele. Amestecam crema pana ciocolata se topeste si se omogenizeaza, apoi adaugam si glatina hidratata. Dam la frigider pana crema se intareste bine.

Intre timp mixam smantana pentru frisca pana aceasta devine pufoasa. Putem adauga si o lingurita de zahar pudra, pentru a o “ajuta” sa devina ferma. Incorporam frisca in crema foarte bine racita.

Crema obtinuta o impartim in 2 parti egale. In una din ele vom pune zeama de lamaie, iar in cealalta nuca de cocos. Repartizam crema intre blaturile ce le-am insiropat cu laptele ramas de la nuca de cocos.

Imbracam tortul intr-un strat subtirel de frisca si ornam dupa preferinta. :)

Mi-ar fi placut sa am si o poza cu sectiunea, sunt sigura ca si voua :)) dar, din pacate (sau din fericire :D) si asta s-a papat tot.

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

25 Comentarii

  1. Ramo says:

    La cum arata nu e de mirare ca nu ai mai apucat sa faci o poza!Sa va fie de bine si sa iti traiasca fetita.

  2. merstorf monlca says:

    foarte bunnnnnnnnnnn nuca de cocos e preferata noastra si aromele in general azi ma pun sa fac tortul amandina pt maine pt sfantul nicolae fratele meu e nicolae sa iti traiasca fetita te pup….

  3. Beth says:

    Une veritable delice sa donne envie de le devore
    Bisous

  4. mariy says:

    gelatina e din aceea praf,nu foita?
    scuze,nu prea folosesc si de aceea intreb.pup

  5. Mmm, tare delicios si aratos!!!Sa-ti traiasca printesa!Pupici!

  6. Florentina says:

    Sa fie sanatoasa fetita si felicitari pentru tort. Iti dau nota 10 cu felicitari.

  7. Arata grozav Miha, La multi ani Amirei! Pup

  8. mariy says:

    eu m-am dus direct la reteta,de aceea nu am observat pentru cine a fost realizat.
    sa iti traiasca fetita si sa fie sanatoasa.
    La multi Ani!!!!!

  9. Superb!!!! Sa-ti traiasca copilarii!! :-*

  10. Ne uimesti din nou,draga Miha

  11. Superb tortul!!!Delicios!

  12. merstorf monlca says:

    multumesc miha mult pt reteta si urare a fost un tort nemaipomenit mai am trei felii te servesc si pe tine dar din pacate virtual numai ca nu a fost asa frumos ornat ca al tau si am avut probleme cu blatul ai vazut asa ceva cuptor nou nout sa arda dar am rezolvat problema cumva…gustu a fost minunat am primit laude si au mancat cate2 felii… te pup..

  13. mariy says:

    MINUNAT!!!!!

  14. mariy says:

    L-am facut de ziua fetei si a iesit nemaipomenit.iti multumesc pentru reteta.
    a iesit foarte multa crema.
    ce mai sarumana!!!!
    pup.

  15. MONICA says:

    MINUNAT TORT

  16. spunemi te rog sünt in Germania si nü gasesc amidon ce pot folosi ca,ilocüitorül lüi

    • Din cate am inteles, in Germania amidonul se numeste Speissestärke. Daca nu gasesti poti inlocui cu faina. >:D<

  17. multümesc mült esti o scümpa

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Tort aniversar cu ciocolata si caramel

Tort aniversar cu ciocolata si caramel

Mod de preparare Tort aniversar cu ciocolata si caramel: Blat alb: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si se tine bine de paletele […]

Tort cu spuma de ciocolata

Tort cu spuma de ciocolata

Mod de preparare Tort cu spuma de ciocolata: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine […]

Prajitura cu banane caramelizate

Prajitura cu banane caramelizate

Mod de preparare Prajitura cu banane caramelizate: Intr-o tigaie punem zaharul la topit. Cand a devenit lichid adaugam smantana pentru frisca si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul. Adaugam bananele taiate pe lungime si le acoperim bine cu caramel. Rasturnam cu atentie intr-un vas termorezistent. Mixam ouale cu […]

Prajitura cu visine si crema de vanilie

Prajitura cu visine si crema de vanilie

Mod de preparare Prajitura cu visine si crema de vanilie: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei se adauga peste albusuri si se amesteca usor, […]