Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema de lamaie

Pentru aniversarile copiilor de luna trecuta am facut cate un tort cu ciocolata, pentru ca da…ne place ciocolata šŸ˜€ si asta se poate vedea si in listele cu retete de prajituri din blog. šŸ˜‰

Dar dupa aniversarea de 6 ani a Amirei a urmat Sfantul Andrei, zi in care am sarbatorit din nou, Robert puiul meu cel mare fiind si Andrei. Si chiar daca ne place ciocolata, ce-i mult e mult :))) asa ca am optat pentru un tort simplu cu crema de lamaie, sa ne mai revigoram dupa atata ciocolata :))

Tort cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie confiata
  • Crema:
  • 2 linguri amidon
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie confiata
  • 450 ml lapte
  • 200 g unt
  • zeama de la o lamaie
loading...

Mod de preparare Tort cu crema de lamaie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, ca pentru bezele. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei, ca pentru maioneza, in care am adaugat si coaja de lamaie confiata. Se omogenizeaza amestecand usor. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Amestecam zaharul cu amidonul. Turnam laptele incet si amestecam constant, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte, adaugam coaja de lamaie confiata, omogenizam si lasam la racit. Din cand in cand amestecam, sa nu se formeze pojghita.

Untul moale, la temperatura camerei, il mixam pana devine pufos.

  • Daca o sa considerati ca nu e destul de dulce pentru gustul vostru puteti adauga 1-2 linguri de zahar pudra in unt atunci cand il mixati.

In budinca racita adaugam untul putin cate putin, mixand bine dupa fiecare transa pusa. La sfarsit punem zeama de lamaie. Eu am pus zeama de la o lamaie, dar voi puteti pune cat va place.

Blatul bine racit se taie in 3 parti. Pe unul din blaturi punem jumatate din crema, acoperim cu cel de-al doilea blat, urmeaza restul de crema si cel de-al treilea blat.

  • Blatul nu l-am insiropat pentru ca noua asa ne place, dar daca voi preferati prajiturile insiropate il puteti insiropa.

Se orneaza cu frisca si felii de lamaie.

Felie de tort cu crema de lamaie

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

33 Comentarii

  1. Diana says:

    Pfffffffffffffffff , iar m-ai inebunit … parca nu eram destul :))
    L-as executa si io , da’ n-am lamaie confiata šŸ™ , cu ce-as putea inlocui ? Ms frumos !
    PS La multi ani micului R , ptr. onomastica !

    • Diana, multumim frumos de urari! šŸ˜€

      Coaja de lamaie confiata o poti inlocui cu coaja de lamaie proaspat rasa, cu esenta de lamaie sau nu pui deloc si pui vanilie. šŸ˜‰

  2. Crema de lamaie este preferata mea. Excelent arata tortul!

  3. zamfirescu says:

    Arata foarte bine , am sa fac si eu de craciun. Multumesc si sarbatori fericite!

  4. mariana says:

    ador orele petrecute in bucatarie preparand prajituri si torturi. de craciunu asta voi prepara tortul cu lamaie. va fi bucuria celor 2 baietei ai mei. spor la treaba tuturor gospodinelor.

  5. mariana says:

    arata excelent chiar acum o sa prepar si eu unu pt ca e ziua lu fiica-mea , felicitari Mija si sarbatori fericite

  6. alina says:

    inca o reteta pe gustul meu, as dori folosi aceasta crema pt a umple foi, spune-mi , te rog, daca se simte mult gustul margarinei? multumesc

    • Alina, am folosit unt nu margarina. Si…nu, nu se simte gustul de unt, e chiar o crema usoara. Daca nu-ti place cu unt, poti inlocui cu frisca si vei avea astfel o crema si mai usoara šŸ˜‰

  7. Tina says:

    Miha, am incercat sa salvez in PDF sau sa printez reteta. La cele mai multe din retet nu functioneaza pdf-ul sau print. Nu se incarca ingredientele. Poti sa ne dai o mana de ajutor?

  8. Alina says:

    Buna Miha !
    Am o intrebare : daca folosesc faina in loc de amidon la crema are ceva ? šŸ™‚

  9. Alina says:

    Buna Miha !
    Am o intrebare daca folosesc faina in loc de amidon la crema are ceva ? šŸ™‚

  10. gabi says:

    merge facut tortul asta si pe caldurile astea

  11. Dana says:

    Foarte bun tortuletul!L-am incercat si eu,la aniversarea de 3 luni a baietelului meu.Eu in loc de frisca,l-am decorat cu ciocolata alba topita si a iesit foarte bun.Il voi incerca si cu frisca data viitoare.Multumim pentru reteta.

  12. gabi says:

    excelent tortul

  13. elena says:

    Buna,
    Eu o sa fac blatul la tort cum stiu eu……si o sa incerc crema de lamaie impreuna cu o crema de vanilie,ptrca cumnatului meu ii place crema de lamaie si eu sunt cea care fac tortul de Craciun pe care-l petrec de 26 de ani la mama-soacra.
    Numai bine,tuturor!
    Sarbatori fericite !

  14. elena says:

    Frumoase si linguritele,,,,,,o sa-mi iau si eu un set.

  15. Daniela says:

    Am facut si noi acest tort.
    A devenit preferatul familiei mele, in opinia noastra este cel mai lejer si savuros tortulet.
    Plus foarte simplu de facut.
    Multumim pentru reteta!!

  16. Marina says:

    Buna! As vrea sa fac si eu tortul asta sambata, insa as vrea sa stiu daca ar merge chiar si cu lapte de cocos! Merci frumos si felicitari!

    • laptele de cocos l-am folosit in alte combinatii si nu la creme de genul acesta, dar cred ca merge. N-ar avea ce sa iasa rau šŸ™‚

  17. Delia says:

    Mie mi s-a taiat crema cand am pus untul desi era la temperatura camerei. Vreun sfat sa o mai pot salva?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]