Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de caramel si ciocolata

Pentru ca in ultima vreme au cam lipsit postarile cu retete de tort si pentru ca trebuie sa va spun neaparat ca nu m-am lenevit, ci doar sunt intr-o acuta lipsa de timp 😀 iata ca azi va aduc o reteta de tort cu mousse de caramel si ciocolata. Un tort cu care, in luna august, am sarbatorit o frumoasa varsta a sotului meu, la care nu am prea multe poze, din pacate. Sper sa ma credeti pe cuvant ca a fost un tort grozav de bun si sa-l incercati si voi! 😉

Tort cu ciocolata si caramel

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g faina
  • 150 g zahar (pudra)
  • 50 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 300 g iaurt (3.5 % grasime)
  • 2 oua
  • 75 ml ulei
  • esenta de rom
  • Pentru mousse de caramel:
  • 400 g Dulce de Leche
  • 7 g gelatina
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • Pentru mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata (54% cacao)
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza
  • 2 linguri zahar (pudra)
  • esenta de vanilie
loading...

Mod de preparare Tort cu mousse de caramel si ciocolata:

Blat:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de rom si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia se imparte in 3 parti si se coc 3 blaturi intr-o tava de 20/30 cm, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 20-30 de minute fiecare, in functie de cuptor). Verificati din cand in cand, blatul trebuie sa fie moale si fraged. Daca sta prea mult la cuptor se usuca.

Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine, cu tot cu hartia de copt.

Mousse de caramel:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Dulce de leche (lapte condensat caramelizat) il punem intr-o craticioara impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana laptele se incalzeste si se uniformizeaza. In compozitia calda (nu fierbinte) punem gelatina si amestecam bine pana se topeste gelatina.

Punem la rece pana se raceste foarte bine.

Mixam restul de smantana pentru frisca pana devine pufoasa (nu e neaparat necesar sa fie si ferma) si o turnam peste caramelul bine racit. Mixam pana crema se omogenizeaza.

Mousse de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin, cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se pune si esenta de vanilie, dupa gust.

In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, se pune un blat, apoi mousse-ul de ciocolata, blat, mousse-ul de caramel si acoperim cu cel de-al treilea blat. Se pune la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte) pana cremele se intaresc suficient.

Tortul se rastoarna pe un platou si se orneaza cu crema de frisca preparata asa:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra, esenta de vanilie si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata. Cu o parte din crema se „imbraca” tortul, o parte se pastreaza pentru „floricele” 😉

Cum se face tortul cu ciocolata si caramel

Pofta buna! 🙂

Tort cu ciocolata si dulce de leche

Tags: , , , , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cheesecake cu fructe de padure (fara zahar)

Cheesecake cu fructe de padure (fara zahar)

Mod de preparare Cheesecake cu fructe de padure (fara zahar): Blat: Alunele de padure si nuca de cocos se pun in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza. Se rastoarna intr-un castron, se adauga mierea si untul topit si se amesteca pana la omogenizare. mierea nu se foloseste in dieta […]

Tort cu mousse de ciocolata si lamaie

Tort cu mousse de ciocolata si lamaie

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata si lamaie: Blat crocant cu nuca: Intr-un castron punem untul rece, taiat cubulete, zaharul, faina si un praf de sare. Se amesteca cu varful degetelor pana obtinem firimituri. Se adauga nuca macinata si laptele si amestecam pana aluatul se leaga, fara a […]

Prajitura din piscoturi cu crema de iaurt si fructe

Prajitura din piscoturi cu crema de iaurt si fructe

Mod de preparare Prajitura din piscoturi cu crema de iaurt si fructe: Punem fructele din compot intr-o strecuratoare, sa se scurga bine de zeama. Daca iaurtul are zer se pune la scurs intr-o strecuratoare foarte fina. Gelatina se pune la hidratat in apa rece (atata apa cat gelatina sa fie […]

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]