Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de ciocolata

Pe 7 ianuarie, de Sf Ioan, am incheiat seria aniversarilor la noi in familie… De la inceputul lui noiembrie si pana acum cred ca ne ajunge, nu? :)) Micuta mea, Amira-Ioana, a vrut un tort cu ciocolata. Stiam asta si fara sa o fi intrebat :)))) Asa ca am facut un tort cu muuuulta ciocolata, sa ne ajunga pana la urmatoarea aniversare :))

Tort cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 25 g unt
  • 25 ml ulei
  • 25 ml smantana pentru frisca
  • 2 oua
  • 50 g zahar
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Mousse de ciocolata alba:
  • 300 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 10 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata amaruie:
  • 250 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de rom
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • trufe de ciocolata
loading...

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata:

Blat:

Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam in tava de aragaz (cea din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt, apoi punem in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 15-20 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia

  • Eu am vrut un blat de cca 22 cm diametru si neavand tava corespunzatoare am folosit tava de aragaz, pentru ca mai apoi sa decupez blatul la marimea dorita. Daca aveti tava de 22 cm coaceti in aceasta

Blatul nu l-am insiropat, dupa gustul nostru am considerat ca nu este necesar, dar daca preferati blaturile insiropate puteti sa-l insiropati dupa gust.

Mousse de ciocolata alba:

Gelatina se puna la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata alba se mixeaza putin,  cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie.

Mousse de ciocolata amaruie:

Se procedeaza intocmai ca la mousse-ul de ciocolata alba.

Mousse de ciocolata alba si neagra

In tava in care am copt blatul sau intr-un inel de patiserie se pune blatul, apoi mousse-ul de ciocolata alba si cel de ciocolata amaruie. Se pune la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Decor:

Se masoara o fasie de hartie de copt, lunga si lata cat sa acopere marginea tortului. Se pune ciocolata intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se decoreaza (mazgaleste 😀 ) fasia dupa plac.

  • Puteti folosi si un con de hartie sau o punga mai groasa taiata la unul din colturi

Cu grija se infasoara hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.

Initial am vrut sa fac o banda de ciocolata in jurul tortului, cum am facut AICI, dar impactul produs de tortul Mihaelei m-a facut sa-mi schimb decizia 😉

Deasupra tortului punem trufe de ciocolata.

Se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tort cu mousse de ciocolata alba si ciocolata neagra

PS: Tortul este unul cu un blat subtire si cu multa crema. Daca o sa considerati ca este prea multa crema pentru gustul vostru mai faceti un blat. Sau doua :))

Tags: , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

27 Comentarii

  1. Ai avut multa rabdare cu dantela, e foarte frumoasa si finuta ! Foarte dragut ti-a iesit 🙂

  2. Deyu says:

    Splendid!! N-ai cum sa refuzi o asa minunatie! 😀

  3. Rocsy Ciobanu says:

    Ce elegant ti-a iesit!

  4. Multumesc Rocs >:D<

  5. Felicia says:

    Este superb,centre marched gelatin a Ai folksinger?

  6. Carmen says:

    Spuneti mi va rog ce marca de ciocolata ati folosit pt danteluta? Multumesc. Arata senzational!

  7. Carmen says:

    Sunte ti o draguta.

  8. buna,as dori sa imi spuneti cum sa fac sa mi se ingroase crema

  9. Lavinia C. says:

    Arată foarte bine. Felicitări!!!!

  10. georgia says:

    nu exista riscul ca acea danteluta sa ramana prinsa pe hartia de copt?

    • Nu. Daca ciocolata este bine racita si intarita hartia se va desprinde foarte usor. Trebuie doar putina rabdare si atentie

  11. Imi place tortul foarte mult.
    Cred ca daca l-as fi facut nu m-as descurca.
    Asa tort imi doresc si eu,nu pentru mine mai mult pentru
    fica mea doar de ziua ei,doar atit.

    Multe succese pe mai departe.

  12. LARISA says:

    As dori sa fac acest tort dar in forma dreptunghiulara, tava de 20×30 ( este pt aniversarea baietelului meu si vreau sa-i decorez altfel tortul). Ce cantitati sa folosesc? Oar daca dublez la blat e ok? Crema e suficienta?

  13. Ia să încerc să fac și eu niște dantela d-asta :). Arata minunat. By the way…. Mi se pare interesant cum faci tu crema asta a ta cu frișca incorporata la final. Am sa fac și eu :). Muah

    • Cu frisca incorporata la final crema capata o textura aerata, chiar daca are gelatina 😉
      Sper sa-ti placa!

  14. tortul arata slendit frumos si extra delicios imi place tortul il/o felicit pe cel care a inventat prajitura felicitari este senzational mulumesc cremele trufee totul este senzational foarte frumos si foate extraordinar cu drag aurel multumesc pentru tort felicitari tu esti un adevarat bucatar felicitari pentru tort la revedere si multumesc este senzational de frumos si delicios este super uimitor si foarte frumos extraordinar toate ingrendientele sunt delicioase si savuroase la revedere

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]