Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de ciocolata

Tort cu mousse de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru 2 foi de biscuit:
  • 100 g unt
  • 1 galbenus
  • 2 linguri zahar pudra aromat cu lamaie
  • 200 g faina
  • 1 lingura lapte rece
  • Pentru blatul cu fistic:
  • 1 albus
  • 2 oua
  • 3 linguri zahar pudra aromat cu lamaie
  • 3 linguri faina
  • 50 g fistic macinat
  • un varf de lingurita cu praf de copt
  • Pentru crema ganache de ciocolata:
  • 200 g ciocolata
  • 400 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 1 lingura cacao neagra
  • 1 intaritor de frisca
  • Pentru mousse de ciocolata:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita gelatina
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 50 ml Orange Bitter
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida

Mod de preparare

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata:

Blat de biscuit:

Cernem faina intr-un castron, adaugam un praf de sare, zaharul pudra, apoi untul rece taiat cubulete si galbenusul de ou. Framantam repede cu varful degetelor pana toate ingredientele se incorporeaza foarte bine si obtinem un aluat omogen si nelipicios.

  • Adaugati o lingura de lapte rece daca este necesar.

Pe o bucata de hartie de copt desenam doua cercuri de marimea tavii in care vom coace blatul cu fistic (20 cm diametru). Impartim aluatul in 2 parti egale si-l intindem cu mana in cele 2 cercuri trasate. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute, pana blaturile se rumenesc usor dedesubt. Ridici putin hartia de copt sa verifici acest lucru, nu blatul, pentru ca este foarte fraged si se poate rupe. Lasam blaturile sa se raceasca pe hartia de copt.

Blatul cu fistic:

Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pana obtinem o bezea ferma. Amestecand usor incorporam galbenusurile, apoi faina amestecata cu praf de copt si fisticul macinat. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

  • Optional, blatul se inteapa din loc in loc cu o scobitoare apoi se insiropeaza usor cu putin Orange Bitter.

Crema ganache de ciocolata:

  • Jumatate din cantitatea de crema de ciocolata o vom folosi la ornat.

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Dam apoi la congelator pentru vreo ora, pana se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Crema de ciocolata rece se mixeaza pana devine ferma si pufoasa. Daca este necesar vom folosi si un intaritor de frisca.

Mousse de ciocolata:

Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.

Galbenusul de ou se freaca bine cu zaharul pana devine ca o crema. Se adauga Orange Bitter si se omogenizeaza amestecand continuu. Punem compozitia la baine-marie si fierbem pana se compozitia se intareste ca o ciulama. Adaugam ciocolata rupta bucatele, gelatina hidratata, omogenizam si lasam deoparte sa se raceasca. Punem putin si la congelator, sa fim siguri ca s-a racit foarte bine.

Frisca nu e necesar sa fie foarte ferma, astfel ca vom bate smantana pentru frisca doar pana aceasta devine pufoasa. O incorporam apoi in crema de ciocolata bine racita, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Asamblarea:

Punem pe un platou un blat de biscuiti, un sfert din crema ganache de ciocolata, blatul de fistic, un sfert din crema ganache de ciocolata si acoperim cu cel de-al doilea blat de biscuit. Punem inelul tavii detasabile de jur imprejur si turnam mousse-ul de ciocolata. Nivelam frumos si dam la rece pana mousse-ul se intareste bine.

Ornam tortul cu restul de crema ganache de ciocolata.

Tort de ciocolata

 

Se da la rece pana vor sosi musafirii, portionati si serviti cu pofta. 😉

Angelli Orange Bitter

Nu uita sa pui o felie deoparte, asa numai pentru tine, sa ai ce savura dimineata la cafeaua care-ti va da puteri sa faci curat dupa petrecere! 😀

Felie tort de ciocolata

 

Tags: , , , ,

12 Comments

  1. : x: x: x ce pofta mi-a facut felia aia!

  2. mariana says:

    nu stiu de ce si cum am ratat ziua ta.
    iti doresc cu intarziere dar din suflet LA MULTI ANI!,sa te bucuri de toti cei dragi tie,iar pentru noi,fanii tai sa ne impartasesti inca multe retete noi asa cum sunt:frumoase,gustoase,iar eu as specifica usor de facut.
    te pup miha,sa ne traiesti.la anu o sa fiu pe faza!!

  3. Mmmm, yuuumiii, am inghitit in sec vazand felia taiata!
    Mihule, inca o data: La muuulti aaani!:)

    Te imbratisez!
    Ilda
    Lavender Thoughts

  4. Mama mama ce as veni pana la tine chiar si pentru o feliuta mica de tort!

  5. Delicios tort!
    Inca o data: La multi ani!

  6. aurelia says:

    vaaai, nici eu n am stiut ca a fost ziua ta, insa tu zana dulcelui o sa ti ierti supusii, nu i asa?
    La multi ani mihalis, din toata inima, sanatate, si evident, la mai multe tooooorturi.

  7. Arata minunat tortul tau! Savurez o feliuta si-ti urez inca o data la multi ani si tot ce-ti doresti!

  8. Dea says:

    Ce super arata!!

  9. Este foarte gustos

  10. lidia says:

    cu ce as putea sa inlocuiesc orange bitter din reteta?

  11. lidia says:

    multumesc mult…e ziua sotului meu si vreau sa ii fac o surpriza…apropos,noi te urmarim din anglia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]