Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de iaurt si ciocolata – La multi ani tata!

Astazi este ziua tatalui meu, implineste frumoasa varsta de 62 de ani. Sa fii sanatos draga tata si sa ne fii alaturi inca pe atatia ani, daca mai mult nu se poate. La multi ani!

Pentru aceasta ocazie am pregatit un tort cu ciocolata, bun, delicios, savuros… ok ok, ma opresc aici cu complimentele… :)))) …intregit de un mousse de iaurt pentru care as avea cam tot atatea complimente… :)))

Tort cu ciocolata si mousse de iaurt

Tort aniversar cu ciocolata si crema de iaurt

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura cacao neagra
  • Pentru mousse de iaurt:
  • 200 g iaurt gras
  • 200 g lapte condensat indulcit
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca (doar daca este absolut necesar)
  • 5 g gelatina
  • Mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 100 g lapte condensat
  • 5 g gelatina
  • Glazura de cacao:
  • 150 g zahar
  • 50 g cacao neagra
  • 100 ml apa
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
loading...

Mod de preparare Tort cu mousse de iaurt si ciocolata:

Blat:

Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa, ca de bezea.

Se amesteca galbenusurile cu uleiul, amestecand uosr, pana devin ca o crema. Se toarna peste spuma de albusuri si se mixeaza usor. In cazul in care mizxerul nu are o treapta mica de viteza se foloseste lingura.

Cacaoa se incorporeaza in faina, apoi se adauga in compozitia de albus si se amesteca usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (22 cm) tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o cratita, pentru ca nu am o tava asa mica) sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor la foc mediu, pana trece testul cu scobitoarea.

Se scoate pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 2. Blatul nu va iesi foarte inalt, asta pentru ca vom avea nevoie de 2 blaturi subtiri.

Blat de tort

Mousse de iaurt:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Intr-un castron amestecam iaurtul cu laptele condensat, amestecand usor cu o lingura.

Gelatina se pune pe baie de aburi si se incalzeste pana se dizolva si devine lichida. Adaugam cate o lingura din compozitia de iaurt, astfel incat sa aducem la aceeasi temperatura, apoi incorporam in ce-a ramas din compozitia de iaurt.

Smantana pentru frisca rece se mixeaza pana incepe sa capete consistenta, apoi se adauga zaharul si se bate in continuare pana devine teapana si pufoasa. Incorporam in compozitia de iaurt, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus. Dam la rece pana incepe sa se intareasca.

Intre timp pregatim mousse-ul de ciocolata:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si laptele condensat. Omogenizam si lasam la racit. Cand s-a racorit si a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se dizolva si se incorporeaza in crema.

Restul de frisca se mixeaza, pana se intareste si devine pufoasa, apoi se incorporeaza usor, amestecand cu o lingura. Dam la rece pana incepe sa se intareasca.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi, apoi cate un start de mousse, unul de ciocolata, unul de iaurt, unul deasupra celuilalt. Acoperim cu cel de-al 2-lea blat, invelim in folie si dam la rece pentru cateva ore. Peste noapte ar fi ideal.

Mousse de iaurt

  • Daca este nevoie, dupa ce am pus primul strat de mousse, dam cateva minute la congelator, pentru a se intari suficient.

Se rastoarna tortul pe un gratar asezat deasupra unei tavi si se acopera cu glazura de cacao pe care am preparat-o astfel:

Glazura de cacao:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Amestecam zaharul cu cacaoa, apoi „desfacem” cu smantana pentru frisca si apa. Omogenizam si punem vasul la foc mic. Fierbem pana compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si lasam la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Dam la frigider pana incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei smantani.

  • Pentru siguranta, se trece glazura printr-o sita, pentru a indeparta eventualele cocoloase de cacao.

Turnam glazura peste tort incepand din centru. Fiind lichida ea se va scurge si va acoperi si marginile tortului. Se transfera tortul pe un platou si se da la rece pentru cateva ore, apoi se orneaza dupa preferinta si imaginatie.

Azi pe mine nu m-a lovit inspiratia :))) astfel ca am folosit niste ornamete pentru tort de la Dr Oetker

Tort cu mousse de iaurt si ciocolata

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

37 Comentarii

  1. La multi ani cu sanatate tatalui tau.Petrecere frumoasa va doresc.

  2. Sa-ti traiasca,Miha!Multi ani sanatosi!Pup!

  3. la multi ani,tot ce-i mai bun!ce bine e sa ai fete…:)

  4. La multi ani tatalui ,sa se bucure cu voi si alaturi de voi multi ani. Tortul,un deliciu cu o eleganta tipica .

  5. La multi ani si lui Mino si tatei!
    Sa fie sanatosi si fericiti!

  6. La multi ani cu sanatate, tatalui tau!

  7. Saru’ mana de tort! Arata foarte bine si cred ca e la fel de bun.La multi ani pentru tatal tau!

  8. La multi ani tatalui tau! Multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi! super delicios arata tortul!

  9. La multi ani tatalui tau!
    Superb tort!

  10. La multi ani!! sa fie sanatos sa-l aveti aproape multi,multi ani 🙂
    Frumos tort i-ai pregatit!!!

  11. Sa-ti traiasca tatal, Miha! Si sa fie sanatos, alaturi de voi muuulti ani de acum incolo.

  12. La multi ani!!! Multa sanatate tatalui tau!!!

  13. La multi ani tatalui tau. Tortul e minunat.

  14. La multi ani tatalui tau. Tortul e minunat.

  15. La multi ani tatalui tau!

  16. Tortul este foarte aratos, cred ca a fost foarte foarte bun 1

  17. Minunat tortul !La multi ani cu multa sanatate tatalui tau!

  18. Anonymous says:

    LA MULTI ANI , leului tatic ! Sa fie sanatos si fericit , ca are cu ce se mandri cu-asa fata
    http://www.youtube.com/watch?v=km_GOMn07
    http://www.youtube.com/watch?v=WKlLEfaI_q0&feature=related
    Diana

  19. La multi ani cu multa sanatate ii urez si eu tatalui tau!
    M-au impresionat cuvintele cu care i-ai facut urari in postarea ta, am convingerea ca tortul este minunat si ca tata este tare mandru si multumit sa aiba o asa fiica!
    Petrecere frumoasa!
    (ilda76)

  20. La multi ani tataului tau !! Tortul arata superb !

  21. La multi ani tatalui tau si felicitarile noastre pentru copilul pe care il are si pentru talentele copilului sau!

  22. Olala quelle délicieuse gourmandise et bien copieuse, je n’ai encore jamais essayer de faire de gros gâteaux
    Je te souhaite une agréable journée
    Valérie.

  23. La multi ani! pentru tatal tau,iar tie felicitari pt minunatul tort.Simplu ,dar elegant,pupici

  24. La multi ani sanatosi si fericiti!
    Frumos tortul!

  25. la multi ani! sunt sigura ca o sa fie rasfatat la maxim 🙂

  26. La multi ani, tort minunat

  27. Minunat tortuletul!!! Sanatate!.. si.. La multi ani!! pentru tatal tau!

  28. La multi ani cu sanatate pentru tatal tau! Tortul arata minunat! Pupici

  29. Sa-ti traiasca tatal sanatos multi ani ! Gustos tort i-ai facut !

  30. La foarte multi ani bunului tau tata si tot atat de multa sanatate! Fii fericita foarte multi ani de acum incolo si sa ai cui sa-i spui „tata”.

  31. Anonymous says:

    La multi ani tatalui tau..super tort..ma gendesc sa l incerc si eu de Sf Maria..ca fetita mea e si Maria…dar tot nu reusesc sa gasesc lapte condensat..tu l-ai cumparat sau l-ai facut?Florina

  32. La multi ani pt el! si multa fericire!

  33. La multi ani cu sanatate!

  34. Multumesc tare mult tuturor pentru urari! Va imbratisez cu drag pe toti si va intorc urarile inzecit.

    Imi pare rau ca din cauza unor probleme de sanatate in familie nu am putut fi aici sa raspund la momentul oportun.

  35. Florina, laptele condensat l-am cumparat. Din cate am inteles ar fi in Carrefour, dar daca nu gasesti il poti face si in casa. Am aici o reteta super rapida: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/10/lapte-condensat.html

  36. O sectiune super de nota 20!am sa fac aceasta reteta!multumim ca ni le impartasiti!

  37. Multumesc! Cu drag impart cu voi ceea ce fac si stiu! :*

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort cu rulada si banane

Tort cu rulada si banane

Poate parea complicat sa faci un tort cu rulada si banane, dar va asigur ca nu este, absolut deloc. Daca vrei ca totul sa fie si mai rapid decat este deja poti folosi o rulada din comert, cu orice umplutura vrei si iti place. Abia la degustare mi-am dat seama […]

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba a fost in cazul meu solutia salvatoare pentru niste banane ce nu le mai voia nimeni, cat si cea mai eficienta cale de a astampara pofta de „ceva bun”. Desigur, prajitura poate fi finisata si ornata daca doriti neaparat sau daca aveti […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Briose bicolore

Briose bicolore

Reteta de astazi de Briose bicolore este o reteta simpla, care pur si simplu nu are cum sa nu iasa 🙂 Briosele sunt minunate, pufoase si cu miezul umed. Sunt rapide si cu ingrediente la indemana. Reteta am facut-o de mai multe ori pana acum, copiii sunt foarte incantati daca […]